Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 
ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

 

  ΑΝΑΦΟΡΑ

Αθήνα, 7/4/2021

 

Προς τους Υπουργούς:

Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη  

ΘΕΜΑ: « Προτάσεις για τη στήριξη της επανεκκίνησης του εμπορίου»

 

Κύριοι υπουργοί,

Με την παρούσα αναφορά μου καταθέτω τις προτάσεις του εμπορικού κόσμου της Ροδόπης για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επαναλειτουργία της αγοράς ώστε να καταστούν βιώσιμες οι εμπορικές επιχειρήσεις και να στηριχτούν στο πρώτο δύσκολο διάστημα της επαναλειτουργίας τους.

Βασικό αίτημα των ανθρώπων της αγοράς είναι η άμεση ρευστότητα, καθώς θα κληθούν να προμηθεύσουν  τα καταστήματα τους με νέα εμπορεύματα για τη προσεχή σεζόν.  Το βασικό κεφάλαιο αγοράς  για τη κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών ξεπερνά το 45% του κύκλου εργασιών , τη στιγμή που η μείωση του κύκλου εργασιών σε τοπικό επίπεδο ξεπέρνα το 82%.

Συγκεκριμένα τα μέτρα στήριξης που προτείνονται είναι τα εξής:

Παροχή   κεφαλαίου κίνησης με σκοπό την αγορά εμπορευμάτων για το πρώτο διάστημα επανεκκίνησης της λειτουργίας του λιανικού εμπορίου.

Ποσό ενίσχυσης επτά τοις εκατό (7%) επί του κύκλου εργασιών του ΚΑΔ της επιχείρησης.

Επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους , για διάστημα τουλάχιστον έξη μηνών.

Δημιουργία ειδικού ακατάσχετου τροφοδότη  λογαριασμoύ.

Επαναφορά του μέτρου που αφόρα την έκπτωση 25%  στις εμπρόθεσμες καταβολές δόσεων των βεβαιωμένων (μη ληξιπρόθεσμων) Φορολογικών  υποχρεώσεων καθώς και υποχρεώσεων ΕΦΚΑ .

Παρακαλώ για τις ενέργειές σας που θα δικαιώσουν τις δίκαιες προσδοκίες για την ασφαλή επάνοδο μετά τον κυκεώνα της πανδημίας αυτού που ονομάστηκε κατά καιρούς ως «ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

Ο αναφέρων βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1974

                        

Κομοτηνή, 7/4/2021

Αρ.πρωτ.: 534 

Προς :
Υπουργείο Οικονομικών , κ.Σταικούρα Χ.
Υπουργείο Ανάπτυξης , κ.Γεωργιάδη Α.


Κοινοποίηση:
Βουλευτές  Ν. Ροδόπης,
Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχ/τας
ΟΕΕ Θράκης
  
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 

 

Αξιότιμοι Κύριοι,

Κύριο μέλημα για τη επαναλειτουργία της αγοράς είναι να καταστούν βιώσιμες οι εμπορικές επιχειρήσεις και να στηριχτούν στο πρώτο δύσκολο διάστημα .  Βασικό αίτημα των συναδέλφων μας είναι  η άμεση ρευστότητα, καθώς θα κληθούν να προμηθεύσουν  τα καταστήματα τους με νέα εμπορεύματα για τη προσεχή σεζόν.  Tο βασικό κεφάλαιο αγοράς  για τη κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών ξεπερνά το 45% του κύκλου εργασιών , τη στιγμή που η μείωση του κύκλου εργασιών σε τοπικό επίπεδο ξεπέρνα το 82%. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα με αποτέλεσμα να έχουν σωρεύσει από την αρχή της πανδημίας τεράστια αποθέματα (στοκ) εμπορευμάτων της περασμένης σεζόν, υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο και χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα.  Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση παροχή κεφαλαίου κίνησης,  προκειμένου να  αντεπεξέλθουν στο σύνολο των υποχρεώσεών τους και να στηρίξουν τις θέσεις εργασίας, τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους.

 

Συγκεκριμένα τα μέτρα στήριξης που προτείνουμε είναι τα εξής :

-   Παροχή   κεφαλαίου κίνησης με σκοπό την αγορά εμπορευμάτων για το πρώτο διάστημα επανεκκίνησης της λειτουργίας του λιανικού εμπορίου.

 -   Ποσό ενίσχυσης επτά τοις εκατό (7%) επί του κύκλου εργασιών του ΚΑΔ της επιχείρησης.

-    Επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους , για διάστημα τουλάχιστον έξη μηνών.

-    Δημιουργία ειδικού ακατάσχετου τροφοδότη  λογαριασμoύ.

 Επαναφορά του μέτρου που αφόρα την έκπτωση 25%  στις εμπρόθεσμες καταβολές δόσεων των βεβαιωμένων (μη ληξιπρόθεσμων) Φορολογικών  υποχρεώσεων καθώς και υποχρεώσεων ΕΦΚΑ .

 

 

Με τιμή,

Η Πρόεδρος                                    Ο Γραμματέας

Κωνσταντινίδου  Κυριακή                      Κασάπης Γεώργιος

 

 

 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: