Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Δημήτρης Χαρίτου: Να αποζημιωθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στους ελαιώνες της ΠΕ Ροδόπης

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου είχε επικοινωνία με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης Δημήτρη Πανταζή για τις σοβαρές ζημιές που προκάλεσαν οι μεγάλης διάρκειας παγωμένοι βόρειοι άνεμοι στις αρχές του Απρίλη, που έπληξαν τις δενδροκαλλιέργειες στην ΠΕ Ροδόπης και ιδιαίτερα τα  ελαιόδεντρα, μία δυναμική και αναπτυσσόμενη καλλιέργεια της περιοχής.

Τα πρωτόγνωρα για την εποχή καιρικά φαινόμενα που βρήκαν απροετοίμαστες τις δενδροκαλλιέργειες προκάλεσαν εκτεταμένες και σοβαρότατες  ζημιές σε αγροκτήματα με ελαιόδεντρα, αφού προκάλεσαν ολική φυλλόπτωση, σκισίματα σε φλοιούς κορμών μεγάλων  δένδρων, σκάσιμο σε βραχίονες σε βλαστούς και κλαδίσκους, καθώς και την καταστροφή  καρποφόρων  οργάνων  (μάτια). Ιδιαίτερα έντονες  ήταν οι ζημιές στις νεαρές φυτείες των ελαιόδεντρων που πάγωσαν και ένα μεγάλο μέρος τους θα χρειαστεί να αντικατασταθεί.

Οι συνέπειες από τις ζημιές που προκλήθηκαν θα είναι μακροχρόνιες μέχρι να αποκατασταθούν οι φυτείες των ελαιόδεντρων. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή και κατ’ επέκταση να συρρικνωθεί δραστικά το εισόδημα των παραγώγων που επλήγησαν.

Στην επικοινωνία που είχε ο βουλευτής ενημέρωσε τη διοίκηση του ΕΛΓΑ για τα σοβαρά προβλήματα με τις ζημιές που προκλήθηκαν ιδιαίτερα στα ελαιόδεντρα. Ζήτησε να παρακολουθηθεί, από τη μεριά του οργανισμού,  συστηματικά η κατάσταση που πρόεκυψε στην ΠΕ Ροδόπης. Ενώ θα αναλάβει πρωτοβουλία προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να ενεργοποιηθούν οι σχετικοί φορείς προκειμένου να αποζημιωθούν μέσω των ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) όλοι οι πληγέντες παραγωγοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: