Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Επίκαιρη Ερώτηση του Ιλχάν Αμέτ στην Βουλή για τον μπασμά

Ιλχάν Αχμέτ προς Σπήλιο Λιβανό: «Ανορθώστε άμεσα την αδικία στον μπασμά» 

 

Επανασύσταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής υποσχέθηκε ο ΥΠΑΑΤ

«Ελπίζω και θα παλέψω ώστε η επιτροπή αυτή να αποδώσει δικαιοσύνη» 

 

Συζητήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ με θέμα:  «Οικονομικές Ενισχύσεις για την ποικιλία καπνών ανατολικού τύπου (μπασμά) της Θράκης». Στην Ολομέλεια της Βουλής προσήλθε και απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.

Ο βουλευτής Ροδόπης στην ομιλία του υπήρξε καταπέλτης,καταδικάζοντας τις αντινομίες, τα πισωγυρίσματα και τα ελλείμματα των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. που καθυστέρησαν επί τρία έτη την αποκατάσταση των καθολικών ζημιών του 2018, την σύσταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής που είχε υποσχεθεί ο κ. Βορίδης ήδη από τον Φλεβάρη του 2020, αλλά και για κάποιον περίεργο λόγο εξαίρεσαν  από όλες τις πρόσφατες αποζημιώσεις για την πανδημία τους καλλιεργητές του μπασμά της Θράκης.     

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιλχάν Αχμέτ απαντώντας στο επιχείρημα του κ. Λιβανού ότι «δυστυχώς λεφτά δεν υπάρχουν», «ακόμα και ένα ευρώ να υπήρχε στα ταμεία θα έπρεπε να προταχθούν οι αγρότες και καλλιεργητές μπασμά της Θράκης».

«Γιατί είναι οι φτωχότεροι, έχουν αδικηθεί κατάφορα, έχουν απολέσει σε ένα χρόνο εισόδημα 24 εκατομμυρίων ευρώ, φεύγουν οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό και θίγεται πρακτικά η τοπική οικονομία ενώ απειλείται με εξαφάνιση όλος ο κλάδος του μπασμά στην Θράκη.

«Γιατί το κάνετε αυτό κ. Υπουργέ;Μήπως γιατί είναι Μειονοτικοί, μήπως γιατί θεωρείτε ότι δεν έχουν άλλον τρόπο για να διεκδικήσουν;Αυτό θέλετε τελικά; Να φύγουν; Να μην μείνει κανείς στην Θράκη; Και σας ρωτώ. Ποιο είναι το όφελος από μια τέτοια πολιτική; Τι προσδοκάτε να κερδίσετε;Η οργή είναι κακός σύμβουλος και αυτή την στιγμή οι συμπολίτες μας καπνοπαραγωγοί αισθάνονται δικαίως αδικημένοι.

Να ξέρετε κ. Υπουργέ ότι αυτό που δικαιούμαστε είμαστε εδώ για να το πάρουμε. Και καλείστε εσείς σαν υπεύθυνη Πολιτεία να το πράξετε, γιατί το οφείλετε στον λαό και το μπορείτε. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος γι’ αυτό!»

Στην τοποθέτησή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύθηκε ότι θα επανα-συσταθεί η ειδική επιστημονική επιτροπή Βορίδη, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο συνεστήθη πέρυσι αλλά δεν πρόλαβε να καταθέσει πόρισμα έως τον Ιούνιο του 2020!

Μετά την επίσημη αυτή τοποθέτηση του κ. Λιβανού, ο βουλευτής επανήλθε σήμερα με νεότερη δήλωση του στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις, τρεις επίκαιρες ερωτήσεις και σωρεία παρεμβάσεων στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, πήρα τελικά χθες την διαβεβαίωση από σημερινό υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό ότι θα επανασυσταθεί η επιστημονική επιτροπή για την αποτίμηση των ζημιών στον μπασμά κατά το έτος 2018 η οποία αποτελούσε υπόσχεση του κ. Βορίδη που δεν υλοποιήθηκε.

Ελπίζω και θα παλέψω ώστε η επιτροπή αυτή να αποδώσει δικαιοσύνη και να αναγνωρίσει αυτό που πραγματικά συνέβη και οδήγησε στην απώλεια του 80% της παραγωγής του 2018 για να ενταθούμε εν τέλει στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις και να αποζημιωθούμε εύλογα, δίκαια και καθαρά.

Η απώλεια εισοδήματος των καπνοπαραγωγών της τάξεως του 24 εκατομμυρίων ευρώ από το 2018 μέχρι σήμερα σε συνάρτηση με τις κακές τιμές και την απώλεια εισοδήματος από την πανδημία, είναι καταστροφική για την περιοχή.

Η αποκατάσταση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών και όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων της Ροδόπης είναι όρος επιβίωσης της τοπικής οικονομίας και της κοινωνίας μας στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: