Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα του βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου για την στήριξη της καπνοκαλλιέργειας στη Θράκη

Συζητήθηκε στη Βουλή το αίτημα που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου για την άμεση στήριξη της καπνοκαλλιέργειας στη Θράκη. Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό ο βουλευτής τόνισε: «Μία δυναμική καλλιέργεια σε 70.000 στρέμματα με παραγωγή 8.000 τόνων καπνού τύπου μπασμά με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, που συγκρατεί τον κοινωνικό ιστό, αφού απασχολεί 7.000 οικογένειες και συμβάλλει στην τοπική οικονομία, αυτή η καλλιέργεια είναι σήμερα υπό κατάρρευση με τους χιλιάδες παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση και σε αδυναμία να την συνεχίσουν».

Ο βουλευτής σημείωσε με έμφαση ότι «η φετινή χρονιά αποτελεί ίσως την πιο καθοριστική για το μέλλον της καλλιέργειας και των παραγώγων. Το ήδη βαρύ κλίμα που υπήρχε επιτάχυναν οι συνθήκες της πανδημίας γιατί όπως λένε κ.υπουργέ ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε και μέσα στην πανδημία η έλλειψη ρευστότητας, αφού η πλειοψηφία των παραγωγών είναι εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής και μαζί με την αδυναμία εισόδου εποχικών εργατών, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου της παραγωγής και κατ’ επέκταση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών. Και δε έφταναν όλα αυτά, όπως με πληροφόρησε η διοίκηση του Συνεταιρισμού έπεσαν και θύματα των εκβιασμών και της ασυδοσίας των εταιρειών μεταποίησης. Καπνός εξαιρετικής ποιότητας αγοράστηκε 3.8 έως 4.40 ευρώ το κιλό, τιμές κατά μέσο όρο 50 λεπτά πιο κάτω από τις περσινές».

Ο βουλευτής υπενθύμισε στον υπουργό ότι «οι καπνοπαραγωγοί στη Θράκη ακόμα περιμένουν την ενίσχυση από την κυβέρνηση σας μέσω των ΚΟΕ για την καταστροφή της παραγωγής του 2018 λόγω των ιώσεων. Σας κατέθεσε ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών ολοκληρωμένο φάκελο. Σας  άνοιξε τον δρόμο η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο προκάτοχός σας είχε δεσμευτεί για τη σύσταση Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την έκδοση πορίσματος για την ένταξη των καπνών στο πρόγραμμα. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. 1,5 εκ. ευρώ αποζημίωση για το πράσινο σκουλήκι είχε υποσχεθεί στους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης, ακόμα την περιμένουν. Ο πρόεδρος της Καπνικής και των ευρωπαίων καπνοπαραγωγών σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε «είχαμε συμφωνήσει με τον κο Βορίδη 120 ευρώ το στρέμμα». Τι γίνεται κ.υπουργέ, όταν αλλάζει ο υπουργός αλλάζουν και τα δεδομένα, αλλάζουν τα στοιχεία στα υπουργεία;»

Ο βουλευτής έθεσε δύο ερωτήματα προς τον υπουργό:

Θα στηρίξετε την καπνοκαλλιέργεια στη Θράκη λόγω των συνεπειών και της πανδημίας;

Θα εντάξετε την καπνοκαλλιέργεια για στήριξη στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ, αφού ως γνωστό συμβάλλει στην απασχόληση στην περιοχή και δίνει ώθηση στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη;

Απαντώντας ο υπουργός δε ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το αν θα στηρίξει οικονομικά την καπνοκαλλιέργεια λόγω covid. Γι’ αυτό ο βουλευτής στη δευτερολογία του τόνισε απευθυνόμενος στον υπουργό «χαίρομαι που είστε από αγροτική περιοχή με καπνά, αλλά στη Θράκη έχουμε ανατολικού τύπου μπασμπά και όχι βιρτζίνια όπως εσείς είπατε. Σας έθεσα ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα αν θα στηρίξετε, λόγω covid, την καπνοκαλλιέργεια στη Θράκη που καταρρέει. Καμία συγκεκριμένη δέσμευση δεν αναλάβετε. Σας άκουσα ότι συνομιλείτε με την διοίκηση του Συνεταιρισμού και ισχυρίζεστε ότι τους ακούτε αλλά δεν αναλαμβάνετε καμία δέσμευση. Όμως για άλλες καλλιέργειες, ιδιαίτερα τις δενδρώδεις, ήσασταν ιδιαίτερα γαλαντόμοι. Φαίνεται ότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη εκλογική πελατεία».

Ο βουλευτής επανέλαβε πως «στη Θράκη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να το αντιληφθείτε. Είναι πολύ κρίσιμη η χρονιά και αν δεν υπάρξει στήριξη τη φετινή χρονιά η καπνοκαλλιέργεια καταρρέει, την εγκαταλείπουν μαζικά, δεν αντέχουν να την σηκώσουν στις πλάτες τους μόνο οι καπνοκαλλιεργητές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: