Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Συνάντηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δ. Χαρίτου με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γ. Γκαράνη

«Σοβαρά προβλήματα στη Ροδόπη από την ανάρτηση των δασικών χαρτών-Κοινή πρωτοβουλία με τον δήμαρχο για να υπάρξουν λύσεις»

 

Σε συνάντηση που είχε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γ. Γκαράνη, από κοινού με τις συντονίστριες του ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Κομοτηνής Κ. Κιόρογλου και Κ. Πανέρη, αναδείχθηκαν οι προτεραιότητες που έχει η διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής για το επόμενο χρονικό διάστημα και οι επείγουσες ανάγκες του Δήμου.

Για τα εμβληματικά έργα, μεταξύ άλλων, η ανάπλαση της περιοχής της παλιάς Νομικής, το Φράγμα Συμβόλων, ο αγωγός μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Φαναρίου και η αναβάθμιση του λιμένα του, συζητήθηκε η αναγκαιότητα ένταξης όλων σε χρηματοδοτικά εργαλεία και σε προγράμματα που είναι σε εξέλιξη. Ο βουλευτής θα είναι αρωγός στην προώθηση και υλοποίηση των παραπάνω εμβληματικών έργων, ενώ υπενθύμισε στον δήμαρχο την πρωτοβουλία που πήρε στη Βουλή ζητώντας από τον υπουργό Περιβάλλοντος να αρθούν τα εμπόδια για την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς νερού από το Φράγμα Γρατινής.

Στη συζήτηση κυριάρχησε το θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών στη Ροδόπη, όπου τα λάθη και οι παραλείψεις έχουν προκαλέσει δικαιολογημένη ανησυχία σε κατοίκους του Δήμου Κομοτηνής, ιδιαίτερα του οικισμού της Γρατινής. Γεωργικές εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί πολλές δεκαετίες πριν και αξιοποιούνται για γεωργική χρήση από πολίτες της περιοχής, εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις στους χάρτες που αναρτήθηκαν. Αυτές οι αστοχίες δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στους κατοίκους που πρέπει σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής κρίσης να αποδείξουν ότι η γη που χρησιμοποιούν ως γεωργική δεν είναι δασική.

Ο βουλευτής τόνισε πως «πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον Δήμο Κομοτηνής νομικά να εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με τους δασικούς χάρτες για ομάδες πολιτών της Γρατινής, όπου αμφισβητείται η γεωργική γη», ενώ σημείωσε «πριν κατατεθούν οι ενστάσεις πρέπει να επανεξεταστούν οι δασικοί χάρτες, να διορθωθούν και να αναρτηθούν εκ νέου, ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της Τοπογραφικής Υπηρεσίας και του Δήμου».

Ο βουλευτής σημείωσε ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δασικοί χάρτες είναι αναπτυξιακό εργαλείο, γι’ αυτό άλλωστε στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε η ανάρτηση δασικών χαρτών στο 55% από το 1% που είχε παραλάβει από τη ΝΔ. Δυστυχώς με Νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση πάγωσε τις μέχρι τώρα αναρτήσεις δασικών χαρτών και οι νέες αναρτήσεις που ανακοινώνονται δημιουργούν ήδη σοβαρά προβλήματα. Είναι αναγκαία η ολοκλήρωσή τους χωρίς όμως να δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα κυρίως στους αγρότες και κτηνοτρόφους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Ο βουλευτής ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την αναλυτική συζήτηση και δήλωσε ότι θα είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που στόχο έχει να αμβλυνθούν τα προβλήματα στον Δήμο Κομοτηνής.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: