Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Οργανωμένη επίθεση στην Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη για τις προσλήψεις στις δημόσιες συγκοινωνίες έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ δια των Ν. Παπά, Γ. Κατρούγκαλο και Π. Πολάκη στοχοποιώντας και τον αρμόδιο Υπουργό Κώστα Καραμανλή.

Κατηγόρησαν την Κυβέρνηση ότι δεν ακολούθησε απόλυτα τις διαδικασίες ΑΣΕΠ, κάτι που σαφώς κατέπεσε από τα αποστομωτικά επιχειρήματα και τα σχετικά στοιχεία που παρέθεσαν οι αρμόδιοι Υπουργοί Κ. Καραμανλής και Γ. Κεφαλογιάννης.

Τελικά αποδείχθηκε άνθρακες ο θησαυρός και η Αντιπολίτευση υπέστη μια δεινή ήττα. Καταλυτική ήταν η παρέμβαση του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας που γνώριζε το αντικείμενο και ως διατελέσαν Υπουργός Μεταφορών και αποστόμωσε τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είπε:

«Με τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία της εμπειρίας, θα μου επιτρέψετε με λύπη μου να διαπιστώσω ότι επιστρέφουμε σε μία εποχή λαϊκισμού που εγώ ως παλαιότερος Υπουργός Μεταφορών βίωσα μετά την πτώση της Κυβέρνησης του 2009 και τότε, η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «μπήκε στον πειρασμό» να «εργαλειοποιήσει» τις προσλήψεις που έγιναν στο Μετρό, στον Ηλεκτρικό, στο Τραμ και τα λοιπά. 

Εγώ ήμουν ο Υπουργός που τις διεκπεραίωσε, όχι που τις διενήργησε. Αυτός, δηλαδή, που ολοκλήρωσε τις τυπικές διαδικασίες, όχι αυτός που έκανε τις επιλογές, για να είναι σαφές. Τότε, λοιπόν, αμέσως η Κυβέρνηση μετά τις εκλογές, κατήγγειλε αυτό που κάνουν και οι συνάδελφοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σήμερα, τον τρόπο. Κατηγορήθηκε δε η προηγούμενη Κυβέρνηση Καραμανλή, από μία ληγμένη Ανεξάρτητη Αρχή, όχι συνταγματική, τότε, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ότι παρανόμως προσέλαβε κάποιους. Αποτέλεσμα ήταν, η πράξη του Επιθεωρητή να καταπέσει, διότι ήταν άκυρη, γιατί ό,τι ελέγχους έκανε κατ’ εντολήν ή από μόνος του, προφανώς δεν ήταν βάσιμοι και τυπικά και ουσιαστικά και βγήκαν άκυροι. Οι υποθέσεις δε των προσλήψεων, όταν πήγαν στη δικαιοσύνη, όλες δικαιώθηκαν. Οι απολυθέντες επαναπροσλήφθηκαν, αποζημιώθηκαν, γιατί κάλυπταν πραγματικές ανάγκες των Οργανισμών. Και βεβαίως, μετά την ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων, αποδείχθηκε ότι ήταν χρήσιμος ο αριθμός των προσληφθέντων, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και οι επεκτάσεις που έγιναν στο δίκτυο και η αναγκαιότητα να λειτουργεί το δίκτυο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, προς όφελος της κοινωνίας.

Ουσιαστικά, δηλαδή, τότε, προκλήθηκε μια νέα πλατεία Κλαυθμώνος, η οποία πιστεύω ότι πάει να χτιστεί και σήμερα ξανά από τη σημερινή Αντιπολίτευση, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, στη ζωή των ανθρώπων και στην αποτελεσματική λειτουργία των Οργανισμών, τους οποίους, κύριοι Υπουργοί, διοικείτε σήμερα.

Εγώ επανέρχομαι, για να αναδείξω την αντίφαση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σε μία συζήτηση που κατά κόρον κάναμε και στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Είχα πει εγώ τότε - προσωπική άποψη και συμφώνησαν οι περισσότεροι και ο κ. Κατρούγκαλος, που ήταν Εισηγητής από την πλευρά της Αντιπολίτευσης - ότι σε πολλές περιπτώσεις οι Ανεξάρτητες Αρχές αποτελούν τη θεσμική ομολογία της ανεπάρκειας ή της χρεοκοπίας του πολιτικού συστήματος. Την αδυναμία, δηλαδή, του πολιτικού συστήματος να αναλάβει την ευθύνη. Όταν χρειάζονται προσλήψεις, να κάνει προσλήψεις. Όταν χρειάζεται να αγοράσει λεωφορεία, να αγοράσει λεωφορεία. Όταν χρειάζεται να κάνει υποδομές, να κάνει υποδομές. Ότι δεν μπορούσε να κάνει το πολιτικό σύστημα, γιατί βούλιαζε σ’ αυτόν τον λαϊκισμό που περιέγραψα, προσπάθησε να το δώσει σε δήθεν Ανεξάρτητες Αρχές.

Έρχομαι τώρα στην ουσία. Αναμφισβήτητα το ΑΣΕΠ, κύριοι της Αντιπολίτευσης, ήταν για  την εποχή του, κάτι καινοτόμο, διότι διασφάλιζε την αντικειμενικότητα της αξιολόγησης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει και αξιοκρατική επιλογή. Δηλαδή, ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση. Διότι, εάν ανήκεις σε μια μειονεκτική ομάδα και αν, παραδείγματος χάρη, έχεις και κάποια άλλα κοινωνικά ή άλλα κριτήρια, κρίνεσαι αντικειμενικά κατάλληλος. Όταν, όμως, πας να οδηγήσεις τον συρμό, κρίνεσαι ακατάλληλος, γιατί τα ουσιαστικά προσόντα, πολλές φορές, αξιολογούνται με άλλους τρόπους. Εσείς θα παίρνατε στη δουλειά σας κάποιον,  χωρίς να τον δείτε, επειδή είδατε ένα βιογραφικό στα χαρτιά ή επειδή σας είπε ότι έχει μόρια; Δεν θα θέλατε να τον δείτε και να διαπιστώσετε την ικανότητά του να οδηγήσει έναν συρμό, να διενεργήσει ελέγχους, να διοικήσει μια μονάδα, να έχει την ευθύνη να φέρει αποτελέσματα; Το ότι κάποιοι, κατά τη γνώμη μου, κακοί πολιτικοί του παρελθόντος, μερικά εργαλεία αξιολόγησης, τα χρησιμοποίησαν στρεβλά, δεν φταίνε τα εργαλεία. Φταίνε αυτοί που τα χρησιμοποίησαν στρεβλά. Και αυτό πρέπει να το ξαναδούμε.

Εδώ, λοιπόν, έρχεται τώρα, σε αυτή την κατάσταση, η Κυβέρνηση, η οποία ενώ από το Σύνταγμα έχει το δικαίωμα, μόνη της, λόγω της εκτάκτου καταστάσεως – όπως είπε ο Υπουργός σωστά, προηγουμένως - να διενεργήσει άμεσα προσλήψεις και να καλύψει τις ανάγκες με ό,τι κριτήρια πρέπει, ζητά για τους λόγους αυτούς που έχουν κυριαρχήσει στο δημόσιο διάλογο, τη συμβολή της Ανεξάρτητης Αρχής. Και η Ανεξάρτητη Αρχή ανταποκρίνεται και βάζει τους κανόνες. Οι κανόνες τηρούνται στην πρώτη φάση και πάμε μετά στις επιλογές. Οι επιλογές γίνονται και με βάση αυτές τις επιλογές, προχωράει στις προσλήψεις. Έχουμε, λοιπόν, ένα ποσοστό αστοχίας στις προσλήψεις, το οποίο είναι πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο, που εσείς δημιουργήσατε. Άρα και στατιστικά ακόμα, είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Ακόμα  και αν δεχθούμε όσα ισχύουν σε αυτό το σύστημα ως σωστά, είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Έχουν αποδειχθεί ήδη τα στοιχεία αυτά και από τους Υπουργούς και από τους προλαλήσαντες συναδέλφους.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι κάποια στιγμή, πρέπει να σταματήσει η υποκρισία σε αυτή την αίθουσα.  Να δούμε τα πράγματα όπως είναι. Εδώ πάμε να δώσουμε πρακτικές λύσεις σε πρακτικά καθημερινά προβλήματα. Και άκουσα προηγουμένως κάποιοι να μέμφονται  την Κυβέρνηση, γιατί έκανε τη συνέργεια με τα ΚΤΕΛ. Δεν το περίμενα από Αριστερούς αυτό. Την πρότυπη εταιρεία λαϊκής βάσης, όπου οι ίδιοι οι μέτοχοι είναι και εργαζόμενοι, οι ίδιοι οι μέτοχοι είναι και καθαρίστριες και οδηγοί και εισπράκτορες, που θα έπρεπε να την έχουν κορυφή και οι άνθρωποι της Αριστεράς που πιστεύουν, υποτίθεται, μια τέτοια αντίληψη. Αυτήν την εταιρεία λαϊκής συμμετοχής, εσείς την μέμφεστε, όταν έχει αποδείξει, διαχρονικά, ότι είναι το κοινωνικό μέσο μεταφοράς που στάθηκε στο πλευρό της φτωχής κοινωνίας, του απομακρυσμένου χωριού, του απομακρυσμένου φτωχού και υποβαθμισμένου οικισμού;

Εγώ θα ζητούσα από εσάς, σε αυτούς να δείχνετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και σεβασμό από τη παλαιού τύπου δημοσιοϋπαλληλία, η οποία πολλές φορές ξεχνιέται στο γραφείο ή μπαίνει σε ένα τέτοιο  διαγωνισμό, για να ζητήσει την άλλη ώρα να φύγει και να πάει κάπου αλλού να περνά καλύτερα.

Ας δούμε, λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι, τα πράγματα, όπως  είναι. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει. Σαφώς είναι καλύτερη η πολιτική που ακολουθεί και πιο αποτελεσματική από αυτή που προϋπήρχε και θα ήταν χρήσιμο και για σας τους ίδιους, αν θέλετε  να προσφέρετε υπηρεσία στον εαυτό σας, στο κόμμα σας και στην κοινωνία, όταν βλέπετε θετικές πρακτικές να τις επικροτείτε. Ακούστε λίγο και τους παλιότερους. Όσοι ακολούθησαν τη δική σας τακτική πήγαν από το 48% στο 4%. Μην γίνεστε συνεχιστές ενός κόμματος που κατάπιατε γιατί σύντομα θα έχετε τη δική του μοίρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: