Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου για τις διακοπές ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας

Καμία δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος

Η κυβέρνηση δε λαμβάνει κανένα μέτρο για την ανακούφιση των πληττομένων κοινωνικών ομάδων

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου για τις διακοπές ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας καθώς και για τις διακοπές των παροχών αγροτικού ρεύματος.

Ο βουλευτής στην παρέμβασή του τόνισε: «κύριε υφυπουργέ, σε αυτό το κρίσιμο σημείο της πανδημίας, που  τα ευάλωτα νοικοκυριά πασχίζουν να επιβιώσουν, αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ και στους ιδιώτες παρόχους και συσσωρεύουν  διαρκώς χρέη, έρχεται ο Οργανισμός που εσείς προΐστασθε και κατεβάζει τους διακόπτες του ρεύματος.

Το περιστατικό  σε ένα ορεινό χωριό της Ροδόπης που σόκαρε το πανελλήνιο είναι ενδεικτικό. Τα λόγια «σε παρακαλώ κόψε το ρεύμα αλλά μόλις τελειώσει το μάθημα των παιδιών», είναι πολύ βαριά και θα σας ακολουθούν ως μελανό στίγμα της πολιτικής σας. Μόνο που, δυστυχώς, δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Το ίδιο βιώνουν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας κλεισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενδεχομένως και χωρίς θέρμανση. Μαθητές χωρίς πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, γιατί έχει διακοπεί το ρεύμα στο σπίτι. Ένα τέτοιο περιστατικό, μονογονεϊκής οικογένειας έγινε γνωστό, όχι μακριά, εδώ στο κέντρο της Αθήνας».

Ο βουλευτής παρέθεσε στοιχεία για την περιοχή της Ροδόπης, όπου τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη εκδόθηκαν πάνω από 650 εντολές διακοπής του ηλεκτρικού  ρεύματος, ενώ κόπηκαν και 400 αγροτικά ρεύματα.

Ο βουλευτής υπενθύμισε τα μέτρα ανακούφισης των πληττόμενων ομάδων που είχε καταθέσει με τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ όπως, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος 150 έως 300 κιλοβατώρες μηνιαίως για το διάστημα της πανδημίας και ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο, απαγόρευση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, δωρεάν επανασύνδεση των κομμένων παροχών, καθώς και ρύθμιση των οφειλών που είναι ληξιπρόθεσμες με έναρξη πληρωμής από 1/1/2022.

Απευθυνόμενος στον υφυπουργό τον ρώτησε τι συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληττομένων κοινωνικών ομάδων και αν θα προχωρήσει στη μείωση του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ.

Απαντώντας σε όσα είπε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο βουλευτής σημείωσε, μεταξύ άλλων «με όσα είπατε δείχνετε ότι είστε πολύ μακριά από τις ανάγκες και όσα βιώνει η ελληνική κοινωνία. Έχουν έρθει τα πάνω κάτω στη ζωή των ανθρώπων αυτούς τους μήνες της πανδημίας κι εσείς συμπεριφέρεστε σα να μη συμβαίνει τίποτα, σα να είναι όλα καλά. Μας είπατε ότι πήρατε μέτρα! Ποια μέτρα; Τη μείωση από 1η Οκτώβρη έως 31 Δεκεμβρίου κατά 8% στην κιλοβατώρα που αφορά μία ορισμένη μόνο κατηγορία πολιτών; Τον ειδικό λογαριασμό επανασύνδεσης που αφορά 1.250 πολίτες! Ποιον κοροϊδεύετε, αυξήσατε κατά 20% τα τιμολόγια ρεύματος πέρσι τον Σεπτέμβριο και μας δείχνετε τη μείωση του 8%. 11% είναι ακριβότερο το ρεύμα το 2020 εν μέσω πανδημίας σε σχέση με το 2019. Γίνεται χορός κερδοσκοπίας στην πλάτη των ευάλωτων και πληττόμενων νοικοκυριών, αφού η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος ήταν στα 28,4 ευρώ MW/h τον Απρίλη, ενώ η λιανική για τα νοικοκυριά στα 110 ευρώ».

Ο βουλευτής απευθυνόμενος στον υφυπουργό τόνισε «αντί αυτήν την υψηλή κερδοφορία της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων να την αξιοποιήσετε και να πάρετε μέτρα για να ανακουφίσετε τις πληττόμενες ομάδες, εσείς αισθάνεστε ικανοποιημένοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: