Ένα από αυτά, το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που έγινε νόμος του κράτους τον Οκτώβριο του 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μακρά διαβούλευση σε πολλές φάσεις των αυτοδιοικητικών και επιστημονικών φορέων, φαίνεται ότι αποτελεί στενό κορσέ στις επιδιώξεις της σημερινής κυβέρνησης.
Είναι βέβαιο ότι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει για ένα μοντέλο βιώσιμης αναπτυξης της περιοχής, που δεν επιτρέπουν την εξορυκτική δραστηριότητα, αποτελούν το εμπόδιο στους σχεδιασμούς των εταιρειών χρυσού γι’ αυτό και σπεύδει η κυβέρνηση να το άρει με την εν λόγω ρύθμιση, ώστε να είναι ανοικτό το νομοθετικό πλαίσιο για την εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού στη Θράκη.
Είναι ανάγκη, μαζί με τις άλλες αρνητικές ρυθμίσεις σε βάρος τις μικρής ιδιοκτησίας και της μεσαίας τάξης, να καταψηφισθεί και η ρύθμιση-τροπολογία που στρώνει νομοθετικά το πλαίσιο για τα μεγάλα συμφέροντα και τις εταιρείες χρυσού. Σε κάθε περίπτωση γελιέται η κυβέρνηση αν νομίζει ότι με τέτοιες ρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας και ερήμην της κοινωνίας θα κάμψει την διαχρονικά εκφρασμένη, ενιαία και καθολική αντίθεση των πολιτών και των φορέων στο να γίνει η περιοχή Ελντοράντο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου