Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Συζητήσαμε ένα νομοσχέδιο – κουρελού με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που νομίζω πως αποκαλύπτει και τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει την πανδημία.

Δεν είναι μόνο το θέμα της κακής νομοθέτησης, είναι θέμα βαθιά πολιτικό.

Δεν θέλω να κάνω κριτική για την κριτική, ούτε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά δεν μπορώ από αυτό το βήμα να μην πω αυτό που όλοι οι πολίτες άλλοτε με παράπονο και άλλοτε με οργή εκφράζουν με κάθε ευκαιρία.

«Γιατί δεν προετοιμάστηκαν;»

«Γιατί φτάσαμε μετά από τόσες θυσίες σε ένα δεύτερο καταστροφικό lockdown

Αυτά ρωτάνε οι πολίτες.

Και δυστυχώς το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να επιβεβαιώσει τον τρόπο που έχετε αντιμετωπίσει την πανδημία: χωρίς ουσιαστικό σχέδιο, χωρίς πραγματική στρατηγική.

Δυστυχώς, καήκατε μέσα στα φώτα του επικοινωνιακού σας show. Τη στιγμή που έπρεπε να προγραμματίζετε, πανηγυρίζατε μια επιτυχία που με μεγάλες θυσίες είχε καταφέρει ο ελληνικός λαός.

Και ήσασταν επηρμένοι. 

Το Κίνημα Αλλαγής σας έκανε συγκεκριμένες προτάσεις. Έγκαιρα. Προτάσεις για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, για τους εργαζόμενους, για τους αγρότες, για τους πιο αδύναμους που πλήττονται και υποφέρουν από την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε.

Αρνηθήκατε να τις ακούσετε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εκκρεμείς συντάξεις. Υιοθετείτε τώρα την πρόταση που σας έχουμε κάνει εδώ και 1,5 χρόνο. Αργήσατε. Οι εκκρεμείς συντάξεις σήμερα είναι 173.000! Σας λέγαμε πως η ηλεκτρονική έκδοση είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα και πως πρέπει να οργανωθεί ένα σύστημα έκδοσης συντάξεων με ανθρώπινο δυναμικό. Τώρα που χτυπήσατε σε τοίχο ήρθατε στα λόγια μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχουμε ένα νομοσχέδιο 160 διάσπαρτων διατάξεων που αφορούν σχεδόν όλα τα Υπουργεία.

Και θα σας πω πως η μεγάλη τους πλειοψηφία κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Όμως, το νομοσχέδιο αποδεικνύει το πόσο ανέτοιμοι ήσασταν, καθώς και το ότι προσπαθείτε με χοντροκομμένα μπαλώματα να σώσετε ό,τι προλαβαίνετε. Με παρατάσεις και παρατάσεις, αλλού 3 μηνών, αλλού 5, αλλού ενός χρόνου.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άρθρ. 145 με το οποίο δίνεται εκ νέου παράταση ενός χρόνου της προθεσμίας μεταγγραφής ληξιαρχικών πράξεων προξενικών αρχών. Σωστό το άρθρο. Αλλά αλήθεια ξέρετε τι συμβαίνει στο Ειδικό Ληξιαρχείο από το πρώτο  lockdown μέχρι σήμερα;

Θα σας πω εγώ. Το Ειδικό Ληξιαρχείο εξυπηρετεί μόνο με ραντεβού που ο πολίτης πρέπει να κλείσει τηλεφωνικά. Και για να κλείσει αυτά τα ραντεβού που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μετά από έναν μήνα υπάρχει ΜΙΑ τηλεφωνική γραμμή. Ναι καλά ακούσατε ΜΙΑ τηλεφωνική γραμμή! Γιατί αυτό δεν γίνεται ηλεκτρονικά; Γιατί δεν βρέθηκε ένας τρόπος να μπορούν τα ραντεβού να κλείνονται με ποιο εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο; Γιατί δεν προβλέφθηκε τουλάχιστον η εγκατάσταση ενός τηλεφωνικού κέντρου; Μιλάμε για μια τριτοκοσμική κατάσταση που συνεχίζεται, ενώ υπήρχε ο χρόνος να διορθωθεί.

Πάμε τώρα στο άρθρ. 155 που αφορά τη λειτουργία των εταιρειών των εταιρειών ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ Α.Ε και ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ Α.Ε. κατά την περίοδο της πανδημίας. Στη σωστή κατεύθυνση το άρθρο. Όμως και πάλι πρόκειται για μπάλωμα.

Γιατί φαντάζομαι πως έχετε ακούσει τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με τις εταιρείες ταχυμεταφορών και φυσικά και με τιςΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ Α.Ε..

Καταρρέουν η μία μετά την άλλη και βάζουν ταφόπλακα στο ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αύξηση του όγκου των αποστολών. Ο μέσος χρόνος παράδοσης των ηλεκτρονικών παραγγελιών κυμαίνεται από 6 έως 10 εργάσιμες ημέρες.

Και όλα αυτά γιατί δεν έγινε καμία κυβερνητική προσπάθεια για να ενισχυθούν τα υφιστάμενα δίκτυα ταχυμεταφορών και υπηρεσιών delivery. Δεν υπήρξε καμία μέριμνα για την στήριξη των επιχειρήσεων ώστε να δημιουργήσουν το δικό τους  δίκτυο.

Φυσικά σε θετική κατεύθυνση κινούνται τα άρθρα που αφορούν στην Digea και τα περιφερειακά κανάλια, καθώς καιστην υποχρέωση του Δημοσίου για δημοσιεύσεις στον επαρχιακό και περιφερειακό Τύπο. Όμως γιατί δίνετε παράταση μόνο για ένα χρόνο;

Πάμε στο άρθρ. 154: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης λόγω του κορωνοϊού». Σε ελεύθερη μετάφραση κ. Πιερρακάκη αυτό σημαίνει πως δίνεται παράταση για απευθείας αναθέσεις (μέχρι 60.000 ευρώ) με σύναψη συμβάσεων κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων. 

Πόσες έκτακτες δαπάνες πια;Μία φράση θα πω εδώ: Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.

Ένα σχόλιο για το άρθρ. 118 που αφορά ακατάσχετο και αφορολόγητο ενισχύσεων που καταβάλλονται στο πλαίσιο δράσεων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού στον πρωτογενή τομέα. Προφανώς είμαστε θετικοί, εξάλλου σας το είχαμε προτείνει. Όμως θα ήθελα να δείτε και τις παρακρατήσεις που έγιναν σε πολλούς αγρότες  από την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσής τους. Αυτά τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν και είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους αγρότες μας που πλήττονται βάναυσα από την πανδημία.

Πρέπει να δείτε την τροπολογία που έχουμε καταθέσει ως Κίνημα Αλλαγής σχετικά με τη χορήγηση επιδότησης τακτικής ανεργίας τρίμηνης διάρκειας για τους ανέργους, που δεν λαμβάνουν καμία άλλη στήριξη. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς τους ανθρώπους που μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία βρίσκονται σε αδιέξοδο. 

 

Δεν θα επεκταθώ σε άλλα άρθρα, θα σταματήσω εδώ λέγοντας μόνο πως η πανδημία του κορωνοϊού δεν αντιμετωπίζεται στην «παράταση».

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: