Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου προς υπουργό Υγείας: Καλύψτε άμεσα τις ζωτικές ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Ιάσμου και Σαπών Ροδόπης

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες στα Κέντρα Υγείας Ιάσμου και Σαπών Ροδόπης αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματά τους στη Βουλή. Ο βουλευτής ζητά από τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις υγειονομικών για την στελέχωση κρίσιμων δομών όπως το ακτινολογικό και μικροβιολογικό στις Σάπες και να εξοπλίσει με ISOBOX το Κέντρο Υγείας Ιάσμου για να διασφαλιστεί η καλύτερη διαχείριση των περιστατικών covid19, όπως και η ασφάλεια του προσωπικού, με ερώτηση που κατέθεσε μαζί με 17 βουλευτές. 

Ο  βουλευτής υπογραμμίζει ότι η Ροδόπη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο έξαρσης της πανδημίας και έχει επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Τα Κέντρα Υγείας έχουν ειδικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και καλύπτουν μία ευρύτερη πληθυσμιακά περιοχή, γι’ αυτό είναι αδικαιολόγητη η καθυστέρηση στη στελέχωση τους ιδιαίτερα σε κρίσιμες θέσεις υγειονομικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Τα Κέντρα Υγείας Ιάσμου και Σαπών είναι υγειονομικές μονάδες της πρωτοβάθμιας φροντίδας, που υπάγονται στην 4η ΥΠΕ και λειτουργούν σε ημερήσια βάση. Το μεν πρώτο του Ιάσμου μετά την έξαρση της πανδημίας από τον Οκτώβριο λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς για περιστατικά covid19, χωρίς ακόμη να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το δε Κέντρο Υγείας Σαπών λειτουργεί ως μονάδα λήψης δειγμάτων covid19. Αμφότερα εξυπηρετούν τις ανάγκες χιλιάδων κατοίκων πολλών απομακρυσμένων και ορεινών οικισμών όχι μόνο των Δήμων στους οποίους εδρεύουν, αλλά και γειτονικών Δήμων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Κέντρο Υγείας Σαπών εξυπηρετεί περισσότερους από 25.000 κατοίκους, ενώ και τα δύο Κέντρα Υγείας καλύπτουν ανάγκες υγείας και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Κατά τις επισκέψεις μου στα Κέντρα υγείας και σύμφωνα με τους εκπροσώπους των υγειονομικών, οι οποίοι κάνουν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να ανακόψουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και να αντιμετωπίσουν τις άλλες υγειονομικές ανάγκες, ο ειδικός χώρος που επιλέχθηκε ως μονάδα covid εντός του Κέντρου Υγείας Ιάσμου, ενώ είναι απομονωμένος και διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, δεν διαθέτει δεύτερη αναγκαία έξοδο, όπως επισημάνθηκε, για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων. Ενώ διατυπώθηκε η ανάγκη να τοποθετηθεί ISOBOX στο Κέντρο Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να διασφαλιστεί η καλύτερη διαχείριση των περιστατικών covid, όπως και η ασφάλεια ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Τα εν λόγω Κέντρα έχουν σημαντικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, δεν ενισχύθηκαν με νέες προσλήψεις πριν το δεύτερο κύμα της πανδημίας παρόλο που υπήρχε όλος ο απαραίτητος χρόνος, ενώ σήμερα καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες με τη μετακίνηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των αγροτικών ιατρείων. Διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό στα ακτινολογικά και μικροβιολογικά εργαστήρια, που διασφαλίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στο Κέντρο Υγείας Σαπών υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτός ο σύγχρονος εξοπλισμός στο ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο, λόγω συνταξιοδότησης του υγειονομικού προσωπικού, να τεθεί εκτός λειτουργίας. Στα δύο Κέντρα Υγείας υπάρχουν ελλείψεις στις θέσεις γενικών ιατρών, ενώ ιδιαίτερα στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου είναι επείγουσα ανάγκη να στελεχωθεί η θέση παιδιάτρου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες υγείας των μικρών παιδιών δεκάδων οικισμών.  

Επειδή είμαστε σε κρίσιμο σημείο έξαρσης της πανδημίας και η περιοχή είναι με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Επειδή τα Κέντρα Υγείας έχουν ειδικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και καλύπτουν μία ευρύτερη πληθυσμιακά περιοχή.

Επειδή είναι αδικαιολόγητη η καθυστέρηση στη στελέχωση των Κέντρων Υγείας ιδιαίτερα σε κρίσιμες θέσεις υγειονομικού προσωπικού, αναγκαίες για τη λειτουργία τους.

Ερωτάται ο κος. Υπουργός:

1. Θα ενισχύσετε με νέες προσλήψεις υγειονομικών τα Κέντρα Υγείας Ιάσμου και Σαπών Ροδόπης, ώστε να καλυφθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες σε προσωπικό;

2. Θα εξοπλίσετε με ISOBOX το Κέντρο Υγείας Ιάσμου για να διασφαλιστεί η καλύτερη διαχείριση των περιστατικών covid19, όπως και η ασφάλεια ιατρικού, του υγειονομικού προσωπικού;

Δεν υπάρχουν σχόλια: