Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Ιλχάν Αμέτ: Ομιλία στην Βουλή για παροχή ψήφου δυσπιστίας προς τον υπουργό Οικονομικών

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αντί να μιλήσω για την πρόταση δυσπιστίας, θα μιλήσω περί αριστείας.

Γιατί, η σημερινή κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία σαν κυβέρνηση των αρίστων.

Ήρθε στην εξουσία διατυμπανίζοντας πως έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Δεν το κρύβω. Είμαι οπαδός της αριστείας για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Πρώτα από όλα γιατί στο δικό μου μυαλό οι άριστοι κρατούν τις υποσχέσεις τους.

Όμως εσείς μετά από 16 μήνες στην κυβέρνηση έχετε αποδείξει πως το σχέδιο που υποσχεθήκατε τελικά δεν υπήρξε ποτέ. 

Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τίποτα ουσιαστικό για τα προβλήματα της οικονομίας της αγοράς εργασίας, της Παιδείας, της Υγείας. 

Επιμένετε στο αφήγημα περί αριστείας, αγνοώντας τα στοιχεία και τους αριθμούς.

Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 190.000 άτομα βρέθηκαν εκτός εργασίας. Το 12% των εργαζομένων της χώρας λαμβάνει το πολύ 200 ευρώ το μήνα και το 32% των μισθωτών αμείβεται με λιγότερα από το βασικό μισθό. 

Είναι φανερό πως η υγειονομική κρίση, αλλά και οι πολιτικές της κυβέρνησης οδηγούν σε μια βίαιη εσωτερική υποτίμηση το εισόδημα των εργαζομένων.

Σας τονίσαμε ως Κίνημα Αλλαγής από την αρχή αυτής της κρίσης πως πρέπει να λάβετε σοβαρά μέτρα για τη στήριξη των ανέργων.

Σας είπαμε πως πρέπει να ενισχύσετε την απασχόληση και σας κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις. Μας αγνοήσατε.

Στο δικό μου μυαλό οι άριστοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Δεν κατηγορούν την κοινωνία για τις δικές τους ανεπάρκειες.

Στο δικό μου μυαλό οι άριστοι αναγνωρίζουν με θάρρος τα έργα των προηγούμενων δεν τα οικειοποιούνται.

Στο δικό μου μυαλό οι άριστοι δεν κάνουν αυτά για τα οποία κατηγορούσαν τους αντιπάλους τους.

Η δική σας «αριστεία» μοιάζει με το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα για λόγους μικροπολιτικής επιχειρεί να επαναφέρει στην κοινωνία την αδιέξοδη πόλωση, τα αφοριστικά «ΝΑΙ» και «ΟΧΙ»  προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, 

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είχε την θλιβερή πρωτιά με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από όλες τις Ελληνικές περιφέρειες.

Σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, το 2017, έφθανε μόλις στο 46% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου και η Θράκη είναι το πιο φτωχό κομμάτι της Περιφέρειας. 

Η ΠΑΜ-Θ διαθέτει έναν σχεδόν διπλάσιο γεωργικό τομέα από ό,τι η χώρα συνολικά (7,1 έναντι 3,7%) και μια πολύ μεγαλύτερη δημόσια διοίκηση (32,4 έναντι 21,6%). 

Οι Βιομηχανικές Περιοχές της Θράκης είναι ισοπεδωμένες στην κυριολεξία από τα λουκέτα των τελευταίων δέκα χρόνων.

Η Περιφέρεια στηριζόμενη ιδιαίτερα στον Αγροτικό τομέα και τη Δημόσια Διοίκηση, τομείς με χαμηλή προστιθέμενη αξία, δεν μπόρεσε να αναπτύξει δυναμική.

Ο Τουρισμός δεν βοήθησε μέχρι τώρα όπως σε άλλες ελληνικές περιφέρειες.

Ενόψει της σύστασης της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη κατέθεσα πρόσφατα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μια σειρά από προτάσεις που είναι απολύτως αναγκαίες και ρεαλιστικές για να σηματοδοτήσουν την έξοδο από το αναπτυξιακό της τέλμα.

Αλλά πώς να είμαστε αισιόδοξοι γι’ αυτή την προοπτική όταν ακόμα και αποζημιώσεις νόμιμες και απολύτως τεκμηριωμένες από τις ίδιες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για τους πληγέντες αγρότες – φτωχούς παραγωγούς της Θράκης αρνείται να καταβάλει αυτή εδώ η κυβέρνηση;

Τόνισα πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα ότι η οικονομική ενίσχυση 30.000 παραγωγών με μικρό και πολύ μικρό κλήρο στην Ροδόπη  σε κατά τεκμήριο ορεινές και μειονεκτικές αποτελεί όρο επιβίωσης για τον πληθυσμό της περιοχής.

Προς τούτο καταθέτω και στα πρακτικά της Βουλής την πρότασή που κατέθεσα και στην διακομματική επιτροπή για την Θράκη για την Ειδική Ανά Εκμετάλλευση Ενίσχυση Αγροτών σε Ορεινές και Μειονεκτικές Περιοχές της Χώρας.

Κύριε Υπουργέ των Οικονομικών,

Η Θράκη χωρίς ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα, χωρίς στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα αποτυπώνεται στην εφαρμοσμένη κυβερνητική πολιτική δεν θα μπορέσει να υπερβεί την χρόνια αναπτυξιακή της υστέρηση και θα συνεχίσει να απονεκρώνεται οικονομικά και να αιμορραγεί πληθυσμιακά.

Ζήτησα λοιπόν για περιοχές όπως είναι η Θράκη με σημαντικά αναπτυξιακά προβλήματα, με εντεινόμενα τα φαινόμενα της αποβιομηχάνισης και τις αυξητικές τάσεις εγκατάλειψης παραδοσιακών εκμεταλλεύσεων στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και την κτηνοτροφία,να προβλεφθούν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων στον Πρωτογενή τομέα και την Μεταποίηση και θα συρρικνώνουν το χάσμα με τις μεγάλες αγορές του κέντρου.

Για παράδειγμα θα μπορούσε να συζητηθεί η ιδέα διαμόρφωσης ενός μεταφορικού ισοδυνάμου για τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις της Θράκης στα πρότυπα των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας. 

Είναι, πράγματι, θλιβερό όσο και εξοργιστικό το γεγονός ότι μια περιοχή όπως η Θράκη με τόσα πλεονεκτήματα, όπως είναι η γεωγραφική της θέση, οι άφθονες πλουτοπαραγωγικές της πηγές, το ανθρώπινο δυναμικό της και η πολύ-πολιτισμική σύνθεση του πληθυσμού της, η γειτνίασή της με τεράστιες αγορές στα Βαλκάνια, την Ε.Ε. και την ευρωπαϊκή Τουρκία, να έχει οδηγηθεί σε τέτοιο οικονομικό μαρασμό ώστε να καθίσταται η φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι φανερό ότι το πρόβλημα για εμάς δεν εντοπίζεται στα πρόσωπα αλλά στις ασκούμενες πολιτικές αυτής της κυβέρνησης.

Και επειδή ακριβώς αντιτασσόμαστε στις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης και στα πρόσωπα που τις ασκούν.

Σας ευχαριστώ     

Δεν υπάρχουν σχόλια: