Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου: Να σταματήσουν οι υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών στις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες


Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης να γίνει έλεγχος στις τράπεζες για τις χρεώσεις τους σε ηλεκτρονικές συναλλαγές και λοιπές ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Σε ερώτηση που συνυπογράφει μαζί με άλλους βουλευτές τονίζουν ότι οι τράπεζες έχουν ωφεληθεί πολλαπλώς από ανορθολογικές χρεώσεις, καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτινάχθηκαν λόγω του περιορισμού της κυκλοφορίας εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Οι χρεώσεις αφορούν μια σειρά από συναλλαγές όπως, ανάληψη μετρητών μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών κ.α.. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς ενημέρωση σχετικά με την πορεία του Ελέγχου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς Οικονομικών Ανάπτυξης και Επενδύσεων


Θέμα: «Έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών στις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες»

 

Στις 7 Νοεμβρίου 2019 κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού διενήργησαν έλεγχο στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, της Τράπεζας Αττικής, της Διατραπεζικά Συστήματα «ΔΙΑΣ» και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» της ίδιας περιόδου, ο έλεγχος της Ε.Α. ήταν αποτέλεσμα αυτεπάγγελτης έρευνας κατόπιν καταγγελιών στην Επιτροπή λόγω των οιωνοί καταχρηστικών χρεώσεων που επιβλήθηκαν από τις Τράπεζες τον Ιούλιο του 2019, με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

Οι καταγγελίες αφορούσαν τόσο τις χρεώσεις που επιβάλλονταν κατά την ανάληψη μετρητών μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, όσο και τις λοιπές υπηρεσίες των τραπεζών με τους πολίτες, πολλές εκ των οποίων μέχρι τότε δεν τιμολογούνταν (π.χ. αντικατάσταση κάρτας με υπαιτιότητα του πελάτη, αύξηση ενοικίου θυρίδων, αλλαγή pin, μεταφορές χρημάτων μέσω κινητών, πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών κ.α.). Υπενθυμίζεται ότι ο Κανονισμός (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, περιορίζει τις μέγιστες χρεώσεις στο 0,3% και 0,2% εκάστης συναλλαγής για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αντίστοιχα, όρια τα οποία παραβιάζονται από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Μέσω αυτών των πρακτικών, όχι μόνο επιβαρύνονται δυσανάλογα οι καταναλωτές, αλλά, ταυτόχρονα, υπονομεύεται και η προσπάθεια της πολιτείας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών. Τέλος, σημειώνεται ότι με δεδομένη την εκτίναξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών και του ηλεκτρονικού εμπορίου από την πρώτη περίοδο επιβολής περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, οι τράπεζες έχουν ωφεληθεί διπλά από τις ανορθολογικές χρεώσεις στις διαφορετικές μορφές ηλεκτρονικών συναλλαγών με τις οποίες τιμολογούν τις υπηρεσίες τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε τι στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις υπέρογκες - και δυνάμει αποτέλεσμα μη-σύννομης σύμπραξης- χρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων προς τους πολίτες και πότε αναμένεται η εισήγηση και η απόφαση της ολομέλειας της Επιτροπής;

Β) Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τον περιορισμό αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων, αναφορικά με τις χρεώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των λοιπών ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: