Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ


Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 

  Ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την ενημέρωση και ζήτησε να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία με όλους τους φορείς, ώστε Περιφέρεια, Αυτοδιοίκηση, Κοινοβούλιο και Κυβέρνηση να επιτύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. 

  Στην παρέμβαση του ο Ευριπίδης Στ.Στυλιανίδης τόνισε ότι δεν έχει τώρα σημασία να πούμε τι έγινε και τι δεν έγινε στο παρελθόν, αλλά τι μπορεί να γίνει άμεσα και στο μέλλον. «Το αποτύπωμα αυτής της Επιτροπής πρέπει να είναι σαφές, πρακτικό, συγκεκριμένο και αποτελεσματικό» τόνισε ο Θράκας πολιτικός, «διότι οι Θρακιώτες βαρέθηκαν τα μεγάλα λόγια. Θέλουν αποτελέσματα». Συγκεκριμένα έδωσε 7 άξονες και προτάσεις προς συζήτηση και υλοποίηση. Συγκεκριμένα:

  1. Ως προς τη διασυνοριακή συνεργασία: Μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη στο ΥΠΕΞ 2007 επιτύχαμε την υπογραφή  της συμφωνίας για τη δεύτερη γέφυρα στον Έβρο που ενισχύει το εξαγωγικό μας εμπόριο και τη σύνδεση του λιμένος Αλεξανδρούπολης με το λιμάνι του CANAKALE, κάτι που θα ενίσχυε τη λειτουργία της ΕΓΝΑΤΙΑΣ και του διασυνοριακού εμπορίου και τις συνδυασμένες μεταφορές. Αυτό το έργο πρέπει να επιταχυνθεί. 
  2. Το 2009 ολοκληρώσαμε την μελέτη για το φράγμα του Ιάσμου: Είναι προτεραιότητα η επικαιροποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης και η ένταξη του στο εθνικό σκέλος χρηματοδότησης. Είναι ένα από τα 3 ώριμα έργα στη χώρα. 
  3. Ενεργειακή σύνδεση όχι μόνο των 5 πόλεων και των ΒΙΠΕ της Θράκης αλλά και άλλων οικισμών  με το φυσικό αέριο που θα ρίξει το κόστος της ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης επέκταση των αιολικών πάρκων σε δήμους Σαπών, Κομοτηνής και Ιάσμου, ώστε να ωφελούνται αυτοδικαίως με ποσοστά επί των εσόδων. Βελτίωση των ενεργειακών συνδέσεων και ενίσχυση των φωτοβολταϊκών πάρκων. 
  4. Δημιουργία ειδικών ταμείων χρηματοδότησης για μελέτες και συμβουλευτικές υπηρεσίες για επιχειρήσεις ώστε με ταχύτητα και ευελιξία να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους πόρους του 37%  των 32 δις ευρώ που θα είναι για πράσινη ανάπτυξη και 20%  για ψηφιακή σύγκλιση. 
  5. Στήριξη της συμβολαιακής γεωργίας συνδυαστικά με τους αναδασμούς, ώστε να αξιοποιηθεί η καθετοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής για να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια, όπως έγινε με τα καπνά και τη μεταποίηση, το βαμβάκι και την κλωστοϋφαντουργία, το κριθάρι, τη βύνη και το τσάι με τη μπύρα κλπ Δημιουργία αντιχαλαζικής προστασίας με πλήρη χρηματοδότηση. Έγκριση των 80 προγραμμάτων αγροτοτουρισμού. Στήριξη κτηνοτροφίας και αλιείας. 
  6. Άμεση αξιοποίηση από την ΕΤΑΔ, του Camping και της πλαζ Φαναριού, του κτήματος Ιμέρου και άλλων υποδομών. 
  7. Τριπλασιασμός του μεγέθους του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου σε δαπάνες, καθηγητές και κυρίως φοιτητές, διότι είναι το μοναδικό όχημα για μια πολυεπίπεδη λύση στο δημογραφικό, την ποιοτική ανάπτυξη, την εκπαίδευση και την εξωστρέφεια της περιοχής. 

   Η Θράκη χρειάζεται άμεσες πρακτικές δράσεις, γι αυτό προτείνω εκ των προτέρων να συσταθεί παράλληλη Διυπουργική Επιτροπή που θα αναλάβει την ταχεία υλοποίηση των αποφάσεων και των πολιτικών που θα διαμορφώσει η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής και η Κυβέρνηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: