Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου 452 παιδιά μένουν εκτός ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και Βρεφονηπιακών Σταθμών στην ΠΕ Ροδόπης

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να ενταχθούν και τα 452 παιδιά από την ΠΕ Ροδόπης για δωρεάν φοίτηση σε ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠμεΑ και βρεφονηπιακούς σταθμούς, που αποκλείστηκαν παρότι πληρούσαν όλα τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», εξαιτίας των τραγικών χειρισμών της κυβέρνησης ΝΔ.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αναγκάζει εκατοντάδες οικογένειες στη Ροδόπη να αναλάβουν ένα ακόμα οικονομικό βάρος και μάλιστα σε συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων παιδιών σε ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠμεΑ και βρεφονηπιακούς σταθμούς την περασμένη χρονιά στην ΠΕ Ροδόπης δείχνοντας έμπρακτα την στήριξή της στις οικογένειες.

Ο βουλευτής καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της και να στηρίξει με επιπλέον πόρους την ένταξη όλων των δικαιούχων στη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα: 452 παιδιά μένουν εκτός ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και  Βρεφονηπιακών Σταθμών στην ΠΕ Ροδόπης

 

Στον αποκλεισμό 452 παιδιών στο νομό Ροδόπης από τα voucher της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παρότι οι αιτήσεις τους πληρούσαν όλα τα κριτήρια, οδηγούν οι τραγικοί χειρισμοί της κυβέρνησης ΝΔ.

Η απόφαση της κυβέρνησης να υποχρηματοδοτήσει τις δράσεις των ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠμεΑ στο 35% του συνολικού φετινού προϋπολογισμού των σχετικών voucher οδήγησε στον αποκλεισμό πανελλαδικά περίπου 65.000 παιδιών και μάλιστα τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, με έντονες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που επιβάλλουν την καλύτερη δυνατή οργάνωση και αξιοποίηση όλων των κοινωνικών δομών. Μάλιστα οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για κυβερνητικό «Βατερλώ», που όχι μόνο αποκλείει χιλιάδες παιδιά από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ, αλλά οδηγεί και σε εκατοντάδες απολύσεις έμπειρου και εξειδικευμένου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού από τις δομές.

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία σε δομές των δήμων ΠΕ Ροδόπης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», όπου σε σύνολο 1759 αιτήσεων, εγκρίθηκαν 1059, απορρίφθηκαν αναιτιολόγητα και με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης 452 αιτήσεις, ενώ απορρίφθηκαν λόγω ελλιπούς φακέλου 211 αιτήσεις. Πιο αναλυτικά, εξαιτίας της ανευθυνότητας της κυβέρνησης και σε αυτόν τον τομέα, 402 παιδιά (με πλήρη φάκελο) μένουν εκτός ΚΔΑΠ στον Δήμο Κομοτηνής, 26 μένουν εκτός στον Δήμο Αρριανών, 14 στον Δήμο Ιάσμου και 10 στον Δήμο Μαρωνείας -Σαπών

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει έμπρακτα τις οικογένειες και ενώ είχε παραλάβει από τη ΝΔ 79.000 vouchers συνολικού προϋπολογισμού 172 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ το 2015, έφτασε το 2019, μέσα σε χρόνια μνημονίου και δημοσιονομικής λιτότητας, να παρέχει 155.000 vouchers και 220 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη φοίτηση παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ. Στο νομό Ροδόπης το 2019 οι δικαιούχοι vouchers είχε ανέλθει σε 1261, πολλοί περισσότεροι σε σχέση με την φετινή χρονιά.

Επειδή, με την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων 452 παιδιά στη Ροδόπη και οι οικογένειές τους είδαν να αποκλείονται από την επιδότηση για τη φοίτηση σε ΚΔΑΠ, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Επειδή, λόγω της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης οι κοινωνικές επιπτώσεις από αυτόν τον αποκλεισμό θα είναι σοβαρές για τις οικογένειες, που θα αναλάβουν ένα ακόμα οικονομικό βάρος.

Ερωτάται ο κος Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να εξευρεθούν άμεσα οι απαραίτητοι πόροι και να χορηγηθούν voucher πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε όλες τις οικογένειες στο νομό Ροδόπης που πληρούν τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια και απορρίφθηκαν από το Πρόγραμμα;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Χαρίτου Δημήτριος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: