Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου στη Βουλή: Κάντε δεκτή την τροπολογία για να επανέλθει ο δημόσιος χαρακτήρας στο Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής


Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την σύμβαση με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου κατά την ομιλία του επισήμανε: «Δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς τη σημασία  που έχει η νέα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.  Δωρεά που αποκτά μεγαλύτερη αξία γιατί αποτελεί συνέχεια της μεγάλης δωρεάς στην υγεία που το Ίδρυμα είχε υπογράψει με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.  Το μεγαλύτερο έργο είναι αυτό της ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής Σταύρος Νιάρχος. Ένα σύγχρονο και υψηλών προδιαγραφών Νοσοκομείο στολίδι για την περιοχή που αποτέλεσε πολιτική απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την τιμητική δωρεά του Ιδρύματος».

Αναφερόμενος στα προβλήματα και στις ελλείψεις του υφιστάμενου νοσοκομείου Κομοτηνής, ο βουλευτής είπε: «Να αξιοποιήσουμε τη δωρεά του ιδρύματος αλλά ο ρόλος του είναι συμπληρωματικός και δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρόλο της Πολιτείας. Δεν τα πάτε καλά κύριοι της κυβέρνησης. Αναφέρθηκαν ήδη πολλά! Ένα μόνο που έχει άμεσα σχέση με τη σύμβαση που συζητούμε. Η  ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κομοτηνής:  Μια κλίνη αντιστοιχεί σε 28.000 κατοίκους όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι μια κλίνη ανά 8.330 κατοίκους. Ενώ για τα μεγάλα ελλείμματα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τι κάνατε; Μέσα στην πανδημία προσλήφθηκαν μόλις 3 επικουρικοί γιατροί για 36 μήνες, καθώς και 9 νοσηλευτές για 24 μήνες, ενώ γνωρίζετε κ. υπουργέ ότι από τους υπηρετούντες σήμερα 35 επικουρικούς, 19 εκ των οποίων νοσηλευτές, στις αρχές του 2021 λήγουν οι συμβάσεις τους και αποχωρούν».
Τέλος ο βουλευτής  ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία που κατέθεσε για την επαναφορά του χαρακτήρα του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου λέγοντας: «Εσείς κύριοι όχι μόνο δεν στηρίζετε το Δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να το αδυνατίσετε. Και μη μου πείτε ότι σας αδικώ! Στην  προηγούμενη τροποποίηση του Νόμου 4654/2018 στις 22/2 να σας θυμίσω τι αφορούσε κύριοι! Την αλλαγή του χαρακτήρα του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής και την μετατροπή του από Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού Δικαίου. Και το κάνατε  λίγες μόνον ημέρες πριν ξεσπάσει η πανδημία. Κύριε υπουργέ, σήμερα μετά από όλα όσα έχετε πει και εσείς αλλά και ο πρωθυπουργός για την αναγκαιότητα στήριξης της δημόσιας υγείας θα φέρνατε αυτή τη ρύθμιση  στη βουλή; Εσείς κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας  θα την ψηφίζατε;
Ψηφίσατε με τον Ν 4667/2020 την τροποποίηση της βασικής σύμβασης του 2018 χωρίς να έχετε καταθέσει τα παραρτήματα που τον συνόδευαν. Σας τα ζήτησα με ερώτηση εδώ και πολύ καιρό. Τα ζήτησα προχθές στην επιτροπή να τα καταθέσετε μέχρι σήμερα στην  Ολομέλεια.  Ακόμη περιμένουμε  Υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να γνωρίζουμε; Ένα από αυτά που αφορά στον οργανισμό του Νέου Νοσοκομείου δεν αφήνει καμία αμφιβολία το τι σημαίνει η αλλαγή χαρακτήρα που νομοθετήσατε. Ετοιμάζετε ένα Νοσοκομείο που δεν θα είναι πλέον ΕΣΥ. Αλλά ένα υβριδικό Νοσοκομείο ανοικτό στα ιδιωτικά συμφέροντα στις ασφαλιστικές εταιρείες για να παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε όσους προφανώς μπορούν να πληρώσουν. Ενώ η δωρεά ισότιμη καθολική πρόσβαση θα παρέχεται ανάλογα με τις δυνατότητες του Νέου Νοσοκομείου. Ένα νέο εργασιακό καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας ετοιμάζεται για τους εργαζόμενους και ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διοίκησης αλλά και της σχέσης της με το υπουργείο υγείας.
Κύριε υπουργέ, αν ισχύουν όσα λέτε ότι βγήκαμε πιο σοφοί από την πανδημία, αν έχουν αξία οι αναφορές του πρωθυπουργού ότι η σημερινή κρίση οδηγεί στην ενίσχυση του Εθνικού συστήματος υγείας, τότε σας καλώ να κάνετε αποδεκτή την τροπολογία που καταθέσαμε για την επαναφορά του χαρακτήρα του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου».Δεν υπάρχουν σχόλια: