Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χαρίτου για την ίδρυση νέων τμημάτων στο ΔΠΘ


v  Στον «αέρα» με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ η ώριμη πρόταση ΣΥΡΙΖΑ 
για ίδρυση και λειτουργία νέων τμημάτων στο ΔΠΘ

v  Το υπουργείο Παιδείας πριμοδοτεί τη μεταφορά του υπό ίδρυση τμήματος Ψυχολογίας
 από την Κομοτηνή στο Διδυμότειχο, για να εκτονώσει τις εκεί κοινωνικές 
αντιδράσεις για τη Νοσηλευτική Σχολή 


Στη Βουλή συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου για την ίδρυση και λειτουργία των 8 νέων τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπως επίσης η αρνητική εξέλιξη που αφορά το υπό ίδρυση τμήμα Ψυχολογίας. Από τις απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης, προέκυψε ότι βρίσκεται στον «αέρα» η ώριμη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ίδρυση και λειτουργία των νέων τμημάτων, ενώ εμμέσως αναγνωρίστηκε από τον υφυπουργό η πριμοδότηση από το υπουργείο Παιδείας μεταφοράς του υπό ίδρυση τμήματος Ψυχολογίας από την Κομοτηνή στο Διδυμότειχο.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής σημείωσε με έμφαση «η Σύγκλητος του ΔΠΘ από τα τέλη του 2018 ομόφωνα και με απολύτως ακαδημαϊκά κριτήρια αποφάσισε την ίδρυση και λειτουργία 8  νέων τμημάτων στο ΔΠΘ, δυο εκ των οποίων στη πόλη της Κομοτηνής, Τμήμα Ψυχολογίας και Τμήμα Εργοθεραπείας. Πρόταση που έγινε δεκτή στο μεγαλύτερο μέρος της από την τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πρόταση που ωρίμασε νομοθετικά, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η ψήφιση της προφανώς γιατί μεσολάβησαν οι εκλογές». Και συνέχισε απευθυνόμενος στον παριστάμενο υφυπουργό «αυτήν την ομόφωνη και ώριμη νομοθετικά πρόταση εδώ και ένα χρόνο τη κρατάτε στο συρτάρι σας και δεν μας έχετε εξηγήσει γιατί  αρνείστε την υλοποίηση της». Ενώ του υπενθύμισε ότι «ακόμη δεν έχετε εκδώσει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τις διαδικασίες αξιολόγησης των νέων τμημάτων από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης».
Απευθυνόμενος στον υφυπουργό ο βουλευτής κος Χαρίτου είπε «όπως πληροφορήθηκα σε σύσκεψη που είχατε πρόσφατα στο υπουργείο Παιδείας για την τύχη της Νοσηλευτικής σχολής του Διδυμοτείχου φαίνεται ότι πριμοδοτείτε τη λύση ώστε το υπό ίδρυση τμήμα Ψυχολογίας αντί να λειτουργήσει στην Κομοτηνή, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο, το προορίζετε για το Διδυμότειχο, προκειμένου να εκτονώσετε τις εκεί κοινωνικές αντιδράσεις για τη μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη».
Ο βουλευτής υπογράμμισε «τι είναι κε υφυπουργέ τα πανεπιστημιακά τμήματα πιόνια σε παιχνίδι σκακιού για να τα μετακινείτε από εδώ και από εκεί, προκειμένου να κρατάτε ισορροπίες και να εκτονώνεται εντάσεις; Η κυβέρνηση σας δεν ήταν αυτή που μας έκανε μαθήματα ακαδημαϊκότητας καρατομώντας σε ένα βράδυ 37 τμήματα γιατί υποτίθεται δεν πληρούσαν ακαδημαϊκά αλλά πελατειακά κριτήρια;».
Ο βουλευτής τόνισε ότι οι φορείς και οι τοπική κοινωνία της Ροδόπης είναι ανάστατοι από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το ΔΠΘ και μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η εκκολαπτόμενη αυτή άδικη απόφαση.
Ο βουλευτής ζήτησε από τον υφυπουργό να παρουσιάσει αν υπάρχει και ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του ΔΠΘ και την ίδρυση των 8 νέων τμημάτων. Επίσης ζήτησε ξεκάθαρη και σαφή απάντηση για το αν το υπό ίδρυση τμήμα Ψυχολογίας θα παραμείνει στη Κομοτηνή, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός επί ΣΥΡΙΖΑ, ή θα το μετακινηθεί στο Διδυμότειχο.
Στη δευτερολογία του ο βουλευτής μετά την απάντηση του υφυπουργού Παιδείας ανέφερε «με την απάντησή σας έγινε ακόμη μεγαλύτερη η ανησυχία μου από πριν καταθέσω τα ερωτήματα», ενώ απευθυνόμενος στον υφυπουργό τον ρώτησε «με όσα λέτε τι κάνετε, αντιπολίτευση στον προηγούμενο υπουργό Παιδείας; Γνωρίζετε ότι ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως δημόσια είχε ανακοινωθεί, ήταν να ιδρυθούν και να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία, σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές, ορισμένων τουλάχιστον από τα 8 τμήματα από τον Σεπτέμβριο που είναι μπροστά μας του 2020. Εσείς τι κάνατε κύριε υφυπουργέ ένα χρόνο τώρα; Τίποτα. Παγώσατε τα πάντα. Μηδέν εις το πηλίκο». Και συνεχίζοντας είπε «ανέμενα συγκεκριμένες απαντήσεις για το αν και πότε θα προχωρήσουν τα νέα τμήματα, αν είναι στις προθέσεις σας η ίδρυση αυτών των τμημάτων. Και δεν δεσμευτήκατε σε τίποτα».
Για την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός για τη σύσκεψη που έγινε με τους φορείς του Έβρου και τις συζητήσεις που έγιναν στη σύσκεψη, ο βουλευτής τόνισε «επιβεβαιώσατε εμμέσως ότι πριμοδοτείτε τη μεταφορά του υπό ίδρυση τμήματος Ψυχολογίας από την Κομοτηνή στο Διδυμότειχο. Περίμενα από εσάς με μεγαλύτερη γενναιότητα να μας πείτε τι συμβαίνει, αλλά εσείς περιμένετε νέες αποφάσεις της Συγκλήτου για να κρυφτείτε πίσω από αυτές. Είστε ακαδημαϊκός, τι δεν αντιλαμβάνεστε, ότι το τμήμα Ψυχολογίας μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στη φυσική του κοίτη, στην έδρα της Σχολής Κοινωνικών πολιτικών και οικονομικών επιστημών στην Κομοτηνή. Ποια τύχη μπορεί να έχει 200 χλμ μακριά στο Διδυμότειχο δίπλα στις Σχολές Γεωπονίας και Δασολογίας;».
Απαντώντας στις αναφορές του υφυπουργού Παιδείας ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν στηρίξει το ΔΠΘ, ο βουλευτής Ροδόπης σημείωσε «για ποια στήριξη του ΔΠΘ αναφέρεστε, μήπως μιλάτε για άλλο ίδρυμα; Την προηγούμενη βδομάδα συναντήθηκα με τις πρυτανικές αρχές, αγκομαχούν λόγω των ελλείψεων σε εξειδικευμένο διοικητικό προσωπικό. Βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να λειτουργήσουν και κυρίως να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και τα διαθέσιμα προγράμματα για την ανάπτυξη του Ιδρύματος. Για ποια στήριξη μιλάτε; Κάνατε σημαία σας στα λόγια τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα προκηρύσσεται αμέσως κάθε θέση που λόγω συνταξιοδότησης μένει κενή σε διδακτικό προσωπικό. Ενώ στην πράξη τίποτα, το υπουργείο σας δίνει πράσινο φως, το υπουργείο εσωτερικών δεν εκδίδει ΦΕΚ για την προκήρυξη των θέσεων και πανεπιστήμια, όπως και το ΔΠΘ, σηκώνουν ψηλά τα χέρια τους.
Τέλος ο βουλευτής απευθυνόμενος στον υφυπουργό του είπε «καταργήσατε, μεταξύ άλλων, τα 7 Ινστιτούτα δίχρονης μεταλυκειακής εκπαίδευσης που θα λειτουργούσαν στο ΔΠΘ με απόφαση της Συγκλήτου. Μην επικαλείστε σεβασμό στην αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, χάσατε με αυτή σας την απόφαση την έξωθεν καλή μαρτυρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: