Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Δήλωση του βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου για τις ζημιές στις καλλιέργειες που προκάλεσε η χαλαζόπτωση


«Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών, που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα»

Μετά την επικοινωνία που είχε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης για τις ζημιές σε καλλιέργειες σε Τσιφλίκι, Μικρό Πιστό, Άμφια, Πρωτάτο και αλλού στην περιοχή της Φιλύρας από τα χθεσινά ακραία καιρικά φαινόμενα δήλωσε:
«Οι εκτεταμένες ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που υπέστησαν παραγωγοί της Ροδόπης σε πολλές χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών καπνού, βάμβακος, ηλίανθου και σιτηρών θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο ύψος της τελικής παραγωγής και κατ’ επέκταση στο εισόδημα των αγροτών που επλήγησαν. Είναι πρωταρχική ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου να ενεργήσει, ώστε να προχωρήσουν τα ταχύτερο δυνατόν η καταγραφή και η εκτίμηση των ζημιών που υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και να επιταχύνει τις διαδικασίες για την  άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Υπογραμμίζω την αναγκαιότητα όλων των παραπάνω, γιατί εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση δεν έχει εξοφλήσει το υπόλοιπο 35% των αποζημιώσεων που οφείλει στους πληγέντες αγρότες της Ροδόπης για τις ζημιές της 10ης Ιουλίου 2019. Αυτός ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχίζεται, ούτε να γίνεται ανεκτός, όταν ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
Θα παρακολουθώ με προσοχή όλη την πορεία της διαδικασίας, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές και οι πληγέντες αγρότες να λάβουν το ταχύτερο δυνατόν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: