Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Βουλευτής Δ.Χαρίτου: Να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών για την αποκατάσταση των ζημιών της πυρκαγιάς της 9ης Ιουλίου και να αναβαθμιστούν δομές Πολιτικής Προστασίας και Υγείας


Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, μετά από συνεργασία με τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών, κατέθεσε στη Βουλή αίτημα να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών για την αποκατάσταση των ζημιών της πυρκαγιάς της 9ης Ιουλίου, ενώ επισημαίνει την ανάγκη να αναβαθμιστούν δομές Πολιτικής Προστασίας και Υγείας  της περιοχής.
Καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαπών σε Πυροσβεστικό Σταθμό Δ΄ τάξης και στη δημιουργία μόνιμης βάσης του ΕΚΑΒ στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, που καλύπτει μία ευρύτερη περιοχή. Την ερώτηση του βουλευτή που κατατέθηκε προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών συνυπογράφουν κι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
·         Προστασίας του Πολίτη
·         Υγείας
·         Εσωτερικών

Θέμα: Αναγκαία η χρηματοδότηση του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών για την αποκατάσταση των ζημιών της πυρκαγιάς της 9ης Ιουλίου και η αναβάθμιση δομών Πολιτικής Προστασίας και Υγείας

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση των Σαπών, πλησίον του οικισμού των παλιννοστούντων ομογενών το απόγευμα της 9ης Ιουλίου, απείλησε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και έκαψε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ άφησε πίσω της σημαντικότατες ζημιές στις υποδομές του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών. Καταστράφηκαν αστικές δομές και εξοπλισμός και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο αστικό οδικό δίκτυο. Το κόστος της αποκατάστασης όλων των παραπάνω ανέρχεται σε περίπου 90.000 ευρώ, ένα κόστος δυσβάσταχτο για τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών, από τους πλέον φτωχούς Δήμους της χώρας. Όμως η αποκατάσταση των ζημιών επείγει καθώς αυτές αφορούν υποδομές που αφορούν την καθημερινότητα του Δήμου και των δημοτών και οφείλει η Πολιτεία να μεριμνήσει για την έκτακτη χρηματοδότηση.
Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς θα περιορίζονταν ακόμη περισσότερο αν στην περιοχή λειτουργούσε αναβαθμισμένο το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαπών, γεγονός που θα έκανε ακόμη πιο αποτελεσματική την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Αν μάλιστα λάβετε υπόψη ότι το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαπών εξυπηρετεί μία μεγάλη περιοχή που καλύπτει σχεδόν το 65% του νομού Ροδόπης με δεκάδες οικισμούς δύο Δήμων με πάνω από 40.000 κατοίκους, ορεινές και δασικές εκτάσεις, το Βιοτεχνικό Πάρκο Σαπών αλλά και τμήμα της Εγνατίας Οδού, τότε επιβάλλεται η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαπών σε Πυροσβεστικό Σταθμό Δ΄ τάξης.
Το γεγονός ότι από την πυρκαγιά της 9ης Ιουλίου δεν υπήρξαν επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή και την υγεία των κατοίκων δεν αναιρεί την ανάγκη δημιουργίας μίας μόνιμης βάσης του ΕΚΑΒ που λείπει σήμερα από τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, στελεχωμένης με το απαραίτητο προσωπικό και ενισχυμένης με τα αναγκαία οχήματα, για τη λειτουργία της σε 24ωρη βάση όλο τον χρόνο. Κάτι τέτοιο είναι ακόμη πιο επιβεβλημένο γιατί αφορά τις ανάγκες μίας ευρύτερης περιοχής με οικισμούς κι άλλων γειτονικών δήμων. Η παρουσία μόνιμης βάσης ΕΚΑΒ θα συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και θα εμπεδώσει στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας που αξίζει σε μια παραμεθόριο περιοχή.
Επειδή το κόστος αποκατάστασης των ζημιών της πυρκαγιάς της 9ης Ιουλίου δε μπορεί να καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών.
Επειδή η αναβάθμιση του Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαπών σε Πυροσβεστικό Σταθμό Δ΄ τάξης θα συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, συμβάντων και έκτακτων περιστατικών σε μία μεγάλη περιοχή με πλήθος οικισμών, ορεινές και δασικές εκτάσεις.
Επειδή η δημιουργία μόνιμης βάσης ΕΚΑΒ θα συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της παραμεθόριας περιοχής.
Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:
-Θα χρηματοδοτήσετε εκτάκτως τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών για να αποκαταστήσει τις ζημιές που αποδεδειγμένα προκάλεσε η πυρκαγιά της 9ης Ιουλίου;
-Θα αναβαθμίσετε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαπών σε Πυροσβεστικό Σταθμό Δ΄ τάξης;
-Θα θεσμοθετήσετε τη λειτουργία μόνιμης βάσης του ΕΚΑΒ στο Δήμο Μαρωνείας – Σαπών;

Δεν υπάρχουν σχόλια: