Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την υλοποίηση του έργου του Δήμου Κομοτηνής για την μεταφορά νερού από το φράγμα Γρατινής

Η ΔΕΥΑ του Δήμου Κομοτηνής είναι φορέας υλοποίησης του έργου «Τροφοδοτικός Αγωγός Μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής» με προϋπολογισμό 5.912.096,78 ευρώ, που αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς νερού συνολικού μήκους 11.708m από το φράγμα της ΔΕΗ Α.Ε. στη Γρατινή, οικισμού του Δήμου Κομοτηνής, έως τη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού  στη  Κομοτηνή. Η προηγούμενη κυβέρνηση και ο τότε αν. υπουργός ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος ενέκριναν στις 8-11-2018 τους περιβαλλοντικούς όρους του εν λόγω έργου   σύμφωνα με  τους οποίους παρέχεται η δυνατότητα παροχής πόσιμου νερού 2,5 εκ. m3 ετησίως στη ΔΕΥΑ Κομοτηνής από το σύνολο των 5 εκ. m3 που είχε αναλάβει ως υποχρέωση η ΔΕΗ Α.Ε. προς την τοπική κοινωνία.

Ο Δήμος Κομοτηνής με το έργο αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες  ύδρευσης  και να  εξασφαλίσει τις μεγάλες  ποσότητες νερού   που σήμερα αντλεί από είκοσι γεωτρήσεις εξαντλώντας τους υδάτινους πόρους τους τόσο αναγκαίους στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Το έργο είναι επιπρόσθετα  σημαντικό ως μεταβατικό, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι  να προχωρήσει  η υλοποίηση του εμβληματικού έργου του Φράγματος Συμβόλων, που θα δώσει μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης του Δήμου Κομοτηνής.
 Με απόφαση της   Περιφέρειας ΑΜ-Θ το έργο έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ ΑΜΘ και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση Όμως με βάση την αριθμ. 486/19.9.2019 απόφαση  για την δημοπράτησή του απαιτείται η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΔΕΥΑ Κομοτηνής για τον επιμερισμό της χρήσης του νερού και τον τρόπο διαχείρισης της ποσότητας. Η συμφωνία αυτή δεν έχει μέχρι σήμερα υπογραφεί  με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε.  
Παρά τις επανειλημμένες ενέργειες του Δήμου Κομοτηνής για να προχωρήσει η υπογραφή της συμφωνίας εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε. αυτή καθυστερεί αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος  απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ  λόγω μη τήρησης του  χρονοδιαγράμματος και να χαθεί  έτσι ένα  πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
-Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε η εποπτευόμενη από το υπουργείο σας διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας με τη ΔΕΥΑ Κομοτηνής για να υλοποιηθεί το σημαντικό έργο «Τροφοδοτικός Αγωγός Μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής»;
Ο ερωτών βουλευτής
Χαρίτου Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: