Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ 4 ΕΥΡΩ
Ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου  7237/10-6-2020 στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ως άμεση αντίδραση στον αποκλεισμό των ορεινών κτηνοτρόφων της Ροδόπης από την ενίσχυση των 4 ευρώ που ανακοίνωσε ο ΥΠΑΑΤ κατέθεσε πρόσφατα ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής , Ιλχάν Αχμέτ. 
Με την ερώτηση ο βουλευτής Ροδόπης ζητά από τον κ. Βορίδη να υπαγάγει άμεσα τους ορεινούς κτηνοτρόφους της Ροδόπης στην εξαίρεση που ήδη θεσπίστηκε για τα νησιά.
"Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «στο πλαίσιο της στοχευμένης και ουσιαστικής στήριξης που παρέχει το Υπουργείο στους πληττόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, προχώρησε στη δέσμευση ποσού ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας».
Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα και δικαιούχοι της ενίσχυσης καθορίζονται οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν μονάδα της οποίας το κοπάδι  παραδίδει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα.

Όμως, το σύνολο της ορεινής περιοχής στην Π.Ε. Ροδόπης που αριθμεί εκατοντάδες οικογένειες που ζουν αποκλειστικά από την κτηνοτροφία δεν μπορούν να παραδώσουν γάλα γιατί πολύ απλά δεν ανεβαίνει στο βουνό έμπορος επικαλούμενος το εμπορικό του συμφέρον.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κτηνοτρόφοι ορεινών περιοχών στην Π.Ε. Ροδόπης που δεν μπορούν να πιάσουν το πλαφόν του γάλακτος εξαιρούνται και από την λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Και διερωτώμεθα εάν πρόκειται για κτηνοτρόφους β’ κατηγορίας που τιμωρούνται επειδή δεν εγκαταλείπουν τις εστίες και τις εκμεταλλεύσεις τους.          
Μετά όμως την διευκρίνιση του Υπουργού  ότι για τα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος, ζητώ κατ αναλογία το μέτρο να ισχύσει και για τους κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών της Ροδόπης που δεν έχουν πρόσβαση χωρίς απολύτως καμία δική τους υπαιτιότητα στην παράδοση γάλακτος και συνεπώς δεν πληρούν τον όρο των 100 κιλών που τίθεται στην υπουργική απόφαση για την λήψη της ενίσχυσης των 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: