Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: "ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821"


Ο συντονισμός ενιαίων δράσεων που θα αναδείξουν τον καθοριστικό ρόλο και την πολυσύνθετη προσφορά της Μακεδονίας και της Θράκης στην επανάσταση του 1821 αποτέλεσε το αντικείμενο διαδοχικών συναντήσεων που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα στο Διοικητήριο ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης),  κ. Θεόδωρος Καράογλου, με κρατικούς φορείς του Πολιτισμού και Ομοσπονδίες.
Το πλέγμα των δράσεων που θα οριστικοποιηθεί θα κατατεθεί στην επικεφαλής του φορέα "Πρωτοβουλία 1821-2021" κα. Γιάννα Αγγελοπούλου, προκειμένου να αξιολογηθεί και να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων που θα υλοποιηθούν για τα 200 χρόνια από την εθνική μας Παλιγγενεσία.
Αναλύοντας το σκεπτικό της πρωτοβουλίας που ανέλαβε, ο κ. Καράογλου τόνισε πως κάθε φορέας που συμμετείχε στις χθεσινές συσκέψεις διατηρεί τη φυσιογνωμία, την αυτονομία και τους στόχους του όσον αφορά στις εκδηλώσεις που σχεδιάζει να διοργανώσει για να τιμήσει τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει μια δημιουργική ώσμωση η οποία θα καταλήξει στην υιοθέτηση ενός ενιαίου σχεδίου δράσεων, το οποίο αφενός θα παρουσιάζει διαχρονικά και εξελικτικά την πορεία των ελληνισμού και αφετέρου θα παρουσιάζει στο σύνολο της πατρίδας μας τη θυσιαστική προσφορά των Μακεδόνων αγωνιστών του 1821.

"Ο εθνικός ξεσηκωμός ήταν ένα καθολικό γεγονός που συντάραξε όλη τη χώρα και στο οποίο οι Μακεδόνες οπλαρχηγοί, όπως για παράδειγμα ο Εμμανουήλ Παπάς, ο Αγγελής Γάτσος, ο Αναστάσιος Καρατάσος, ο Γεώργιος Λασσάνης, ο καπετάν Χάψας και πολλοί άλλοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η προσφορά τους αποτέλεσε υπόδειγμα ανδρείας, συνέπειας, καθήκοντος και πατριωτισμού" ανέφερε ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας πως "η συμβολή της Μακεδονίας και της Θράκης στην εθνική παλιγγενεσία είναι ιστορικά αδικημένη, αλλά ισότιμη και εξίσου ένδοξη".
 Και συνέχισε: "Δική μας ευθύνη, δικό μας χρέος, είναι να αναδείξουμε την προσφορά τους, έχοντας ως πυξίδα την ιστορική αυτογνωσία και την εθνική μνήμη". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: