Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής


Θέμα: Είναι στις προθέσεις σας να προωθήσετε την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής;

Κύριε υπουργέ,
Σχεδόν έξι χρόνια μετά το λουκέτο της γνωστής βιομηχανίας SHELMAN, το εργοστάσιο της Ροδόπης παραμένει κλειστό, ενώ πουλήθηκε μόνο το εμπορικό του σήμα. Ήταν μία από τις τελευταίες πράξεις ενός «εγκλήματος» που συντελέστηκε στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Μία ανθούσα ΒΙΠΕ, δεύτερη μεγαλύτερη μετά της Θεσσαλονίκης, όπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 λειτουργούσαν πάνω από 114 εργοστάσια με περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους. 

Σήμερα η Shelman εξακολουθεί να είναι μία σύγχρονη βιομηχανία, με τη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων της, να είναι έτοιμα να επαναλειτουργήσουν. Υπάρχει ένας ικανός αριθμός από τους εργαζόμενους της που διαθέτουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να επανεκκινήσουν άμεσα τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου. Ενώ ισχυρό παραμένει το brand name της βιομηχανίας για την ποιότητα των προϊόντων ξύλου που παρήγαγε.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι η ύπαρξη βιώσιμου επιχειρησιακού σχεδίου, καθώς και κατατεθειμένου ενεργού επενδυτικού ενδιαφέροντος, για να επανεκκινήσει η λειτουργία της βιομηχανίας, ενώ σας είναι γνωστό ότι το επιχειρησιακό σχέδιο έγινε αποδεκτό από το υπουργείο Ανάπτυξης. Άλλωστε στα τέλη του 2019 στο υπουργείο Ανάπτυξης οι επενδυτές, με την συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων και του εκκαθαριστή, σας παρουσίασαν τα αναγκαία επενδυτικά κεφάλαια που απαιτούνται για την υλοποίηση της επένδυσης, εκπληρώνοντας στη συνέχεια όλες τις προϋποθέσεις που εσείς θέσατε. Και ενώ από τη μεριά σας δεσμευτήκατε ότι θα ενεργήσετε για να συμμετέχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στην χρηματοδότηση για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, έκτοτε πέρασαν πάνω από τέσσερις μήνες και καθυστερεί αδικαιολόγητα η προώθηση της επένδυσης, δημιουργώντας ερωτήματα ανησυχίας στους επενδυτές και δικαιολογημένη αγανάκτηση στους εργαζόμενους. Τις ίδιες δεσμεύσεις είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν επισκέφτηκε την Κομοτηνή στις 24/02/2020. Απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, τους διαβεβαίωσε, λέγοντας, ότι η επένδυση βρίσκεται σε καλό δρόμο και σύντομα θα μπει  σε λειτουργία ξανά η βιομηχανία, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. 
Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την πανδημία είναι ανάγκη για να επανεκκινηθεί η οικονομία, να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν τέτοια επενδυτικά σχέδια, όπως η επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman, που θα δώσει νέες θέσεις εργασίας και ώθηση στην τοπική οικονομία, γιατί συνδέεται με άλλες συναφείς επαγγελματικές δραστηριότητες. 
Επειδή το εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή παραμένει μία σύγχρονη βιομηχανική μονάδα με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό και ισχυρό brandname. 
Επειδή υπάρχει βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας, καθώς και ενεργό επενδυτικό ενδιαφέρον για να προχωρήσει η υλοποίηση της επένδυσης άμεσα, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενδυναμώσει την τοπική οικονομία. 
Επειδή η περιοχή της Θράκης έχει ανάγκη από βιώσιμες επενδύσεις, που θα αξιοποιούν τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα και ως κυβέρνηση και εσείς προσωπικά συνεχώς ομνύετε στην ανάγκη των επενδύσεων.
Ερωτάται ο κος υπουργός: 
-Υπάρχει πολιτική βούληση να προωθηθεί η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου επαναλειτουργίας της Shelman; Και αν ναι γιατί αυτό καθυστερεί;
-Προτίθεστε να ενεργήσετε ώστε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να συμμετέχει στην χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Χαρίτου Δημήτρης
Αλεξιάδης Τρύφων
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κατρούγκαλος Γιώργος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παππάς Νίκος
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σπίρτζης Χρήστος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: