Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Δήλωση βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου: «Να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής»


Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει από την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον τομέα της υγείας την ανέγερση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής ήταν μία επιλογή που ανταποκρινόταν στις ανάγκες των πολιτών και ικανοποιούσε ένα διαχρονικό αίτημα. Επιλογή που ήταν ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο σταθεροποίησης και αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας υγείας (ΤΟΜΥ), με στόχο την καθολική και ισότιμη πρόσβαση στην υγεία όλων των πολιτών. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κύρωσε την σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το Νόμο 4564(ΦΕΚ170Α/21-09-2018), όπου το νομικό καθεστώς του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής ήταν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ώστε ένα υψηλών προδιαγραφών για παροχή υγείας νέο νοσοκομείο να ενσωματωθεί απολύτως στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Αντίθετα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχοντας άλλες προτεραιότητες ιδιωτικοποίησης του χώρου της υγείας προχωρά αιφνιδιαστικά στην τροποποίηση της αρχικής σύμβασης σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής. Στο σχέδιο Νόμου που εισάγει την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, στο  άρθρο 2.6.3. το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι εντός 18 μηνών κατ’ ελάχιστον προ της προβλεπόμενης ημερομηνίας ολοκλήρωσης του έργου θα έχει ορίσει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που θα αναλάβει τη λειτουργία και την διαχείριση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από την παραλαβή και εις το διηνεκές, ενώ η όποια αλλαγή θα επιτρέπεται μόνο με την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του Ιδρύματος.

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν απαράδεκτο σχεδιασμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας μέσα στα δημόσια νοσοκομεία σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Το γεγονός αυτό θα υπονομεύσει πλήρως τον δημόσιο χαρακτήρα τους, δηλαδή την δυνατότητα της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δυστυχώς με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης μία μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που όλοι χαιρετίσαμε, αξιοποιείται για να υπηρετήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας, μετατρέποντας το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής στο πρώτο με καθεστώς λειτουργίας ιδιωτικού δικαίου σε όλη την χώρα.
Καλώ όλους τοπικούς φορείς, τους συλλόγους των εργαζομένων, την Αυτοδιοίκηση, που όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να αποκτήσει η πόλη μας ένα νέο σύγχρονο δημόσιο νοσοκομείο, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αποτραπεί η τροποποίηση της αρχικής σύμβασης που διασφάλιζε τον δημόσιο χαρακτήρα του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: