Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

"Υπό κατάρρευση ο ΕΦΚΑ Ροδόπης, επιβεβλημένη η στελέχωσή του με προσωπικό" ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, με την οποία αναδεικνύει ότι ο ΕΦΚΑ Ροδόπης βρίσκεται υπό κατάρρευση, λόγω του ότι έχει επωμιστεί μεγάλο όγκο εργασιών, ενώ την ίδια στιγμή δεν είναι στελεχωμένος με επαρκή αριθμό εργαζομένων.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής παραθέτει κρίσιμα στοιχεία για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ Ροδόπης, όπως ότι σύμφωνα με το οργανόγραμμα πρέπει να είναι στελεχωμένη με 46 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ σήμερα υπηρετούν 31 μόνιμοι υπάλληλοι. Επίσης ότι η τοπική Διεύθυνση ΕΦΚΑ Ροδόπης έχει επωμιστεί μεγάλο όγκο εργασιών. Τον όγκο των εργασιών επέτεινε η μεταφορά αρμοδιοτήτων των πρώην ταμείων ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς όμως την μεταφορά επαρκούς αριθμού εργαζομένων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η τοπική Διεύθυνση ανέλαβε την έκδοση συντάξεων πρώην ΟΓΑ για όλους τους ασφαλισμένους των πέντε περιφερειακών ενοτήτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Με βάση όλα τα παραπάνω και ενόψει της λήξης του προγράμματος νέων επιστημόνων ΟΑΕΔ, μέσω του οποίου 10 άτομα υπηρετούν σήμερα στον ΕΦΚΑ Ροδόπης, ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό πως θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της τοπικής Διεύθυνσης ΕΦΚΑ Ροδόπης, αν θα προχωρήσει στη στελέχωση με νέο προσωπικό και αν θα παρατείνεται το πρόγραμμα νέων επιστημόνων, που ανταποκρίνεται σε στοχευμένες ανάγκες, όπως στην περίπτωση του ΕΦΚΑ Ροδόπης.
Την ερώτηση συνυπογράφει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης
Σε κατάρρευση κινδυνεύει να οδηγηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες η τοπική Διεύθυνση ΕΦΚΑ Ροδόπης, λόγω του γεγονότος ότι θα βρεθεί σε αδυναμία να αντιμετωπίσει τον μεγάλο όγκο εργασιών που έχει επωμιστεί. Πρόβλημα που επέτεινε η μεταφορά αρμοδιοτήτων των πρώην ταμείων ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς όμως ταυτόχρονα την μεταφορά επαρκούς αριθμού εργαζομένων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η τοπική Διεύθυνση ανέλαβε την έκδοση συντάξεων πρώην ΟΓΑ για όλους τους ασφαλισμένους των πέντε περιφερειακών ενοτήτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ως μια προσπάθεια μεγαλύτερης αποκέντρωσης και καλύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων αγροτών.
Ενδεικτικά του όγκου δουλειάς για τον ΟΓΑ είναι η διεκπεραίωση από τον Ιούλιο 2019 και έπειτα 2.500 συνταξιοδοτικών περιπτώσεων, 2.100 περιπτώσεων εξόδων κηδείας και μητρότητας καθώς και αιτήσεων υπαγωγής στην ασφάλιση ΟΓΑ μέχρι τον Νοέμβριο 2019. Η όλη προετοιμασία και ωρίμανση των φακέλων και κυρίως η διεκπεραίωση αυτών των υποθέσεων υλοποιήθηκαν, κατά κύριο λόγο, με την παρουσία των 10 υπαλλήλων του προγράμματος νέων επιστημόνων 22 έως 29 ετών του ΟΑΕΔ.
Αν αναλογισθεί κανείς ότι σήμερα υπηρετούν μόνο 31 μόνιμοι υπάλληλοι στη τοπική Διεύθυνση ΕΦΚΑ Ροδόπης- για τις συνολικές ανάγκες του Φορέα- από τους 46 που προβλέπει το οργανόγραμμα είναι εύκολο να αντιληφθεί ότι ήταν αδύνατη η διεκπεραίωση των υποθέσεων χωρίς τη συμβολή των νέων επιστημόνων του προγράμματος που φαίνεται ότι ανταποκρίνεται σε στοχευόμενες κοινωνικές ανάγκες. Η λήξη του προγράμματος και η διακοπή απασχόλησης των νέων επιστημόνων θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην έκδοση συντάξεων των ασφαλισμένων ΟΓΑ της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Επειδή όπως εξελίσσονται τα πράγματα η τοπική Διεύθυνση θα βρεθεί σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Οργανισμού.
Επειδή η λήξη του προγράμματος νέων επιστημόνων θα σημάνει την αρχή της κατάρρευσης της έκδοσης συντάξεων ΟΓΑ για όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Ερωτάται ο κος Υπουργός:
-Πως θα διασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία της τοπικής Διεύθυνσης ΕΦΚΑ Ροδόπης, για να αποφευχθούν έκρυθμες καταστάσεις;
-Θα προχωρήσετε σε στελέχωση με νέο προσωπικό της υποστελεχωμένης Διεύθυνσης ΕΦΚΑ Ροδόπης;
-Προτίθεστε να παρατείνεται το πρόγραμμα νέων επιστημόνων, που ανταποκρίνεται σε στοχευμένες ανάγκες, όπως στην περίπτωση του ΕΦΚΑ Ροδόπης;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Αχτσιόγλου Έφη


Δεν υπάρχουν σχόλια: