Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Αξιολόγηση της πορείας και υλοποίησης των συνοδευτικών ενεργειών του ετήσιου προγράμματος δράσης του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου ΜαρωνείαςΣαπών


Ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπώνγια τρίτη συνεχή χρονιά συνεχίζει την λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας και την υλοποίηση συνοδευτικών δράσεων για την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Πρόκειται για την υλοποίηση ενός έργου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης,  χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, που αποτελεί συνέχεια του Κέντρου Στήριξης Ρομά και Ευπαθών ομάδων Σαπών.
Πρόκειται για μια δομή που υποστηρίζει και συνεργεί μαζί με την Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών για να επιτευχθεί η παρέμβαση σε πολλές ομάδες του πληθυσμού. 
Οι υπηρεσίες που παρέχει αφορούν τρείς κεντρικούς άξονες:
ü   Την υποδοχή, ενημέρωση & υποστήριξη των πολιτών
ü   Την συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές
ü   Την παροχή Υπηρεσιών, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών
Το Κέντρο Κοινότητας μέσω των προαναφερόμενων υπηρεσιών που παρέχει, στοχεύει στην καταπολέμηση της φτώχειας, στου κοινωνικού αποκλεισμού και της κάθε μορφής διάκρισης  καθώς και  στην προώθηση στην απασχόληση.

Οι ωφελούμενοι του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών είναι οι πολίτες που κατοικούν στα όρια του Δήμου, οι δικαιούχοι του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», καθώς και άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, άνεργοι, παιδιά και άτομα που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού,ΑμεΑ  και γενικότερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Επίσης το Κέντρο Κοινότητας δύναται να εξυπηρετεί και να υποστηρίζει παιδιά και εφήβους σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και γενικότερα κάθε πολίτη που προσέρχεται ζητώντας να λάβει τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το Κέντρο.
Στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος για το 2019,  που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες υλοποιήθηκαν  συνοδευτικές ενέργειες και δράσεις που αφορούσαν τους ωφελούμενους του έργου, και όχι μόνο, καθώς στόχος μας είναι να μη γίνεται καμία διάκριση.  Ακολουθώντας πιστά τον αρχικό-εγκεκριμένο σχεδιασμό που αφορούσε το ετήσιο πρόγραμμα  δράσης  υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:
1.       Συμβουλευτικές Συναντήσεις και Ημερίδες με έμφαση στην:
·         Εργασιακή Ένταξη, την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
·         επιδοτούμενα Προγράμματα για την απασχόληση ανέργων 
·         Προγράμματα Χρηματοδότησης νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων
·         Θέματα  Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας
2.       Εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά σεμινάρια που αφορούσαν μια σειρά δράσεων όπως:
·      τη δημιουργία και λειτουργία εκπαιδευτικών - δημιουργικών εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας 6-12ετών
·      εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς χώρους για παιδιά ηλικίας 6-12ετών
·      ομαδικές συμβουλευτικές συνεδρίες μαθητών του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας Σαπών
Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους του Δήμου, και σε διαφορετικούς οικισμούς του Δήμου με σκοπό την διασπορά και σωστή ενημέρωση του συνόλου των ωφελουμένων και της πλειοψηφίας των πολιτών. Στο σύνολο των δράσεων συμμετείχαν εκατοντάδες  παιδιά, δεκάδες σπουδαστές  και ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που παρακολούθησε το σύνολο αυτών ενώ η συμμετοχή στις δράσεις του 2019 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Τα προγράμματα υλοποιηθήκαν από έμπειρο επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό και με την συνεργασία και καθοδήγηση των υπηρεσιακών και εργαζομένων του κέντρου. Παράλληλα με τις δράσεις αυτές παρέχονται και ατομικές  Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, δωρεάν σε ωφελούμενους του προγράμματος που απευθύνονταν στις υπηρεσίες του Κέντρου Κοινότητας  του Δήμου ΜαρωνείαςΣαπών.
Οι δράσεις συνοδεύονταν από τις απαραίτητες ενέργειες προβολής και δημοσιότητας, σύμφωνα με τον κανονισμό δημοσιότητας,  προκειμένου να υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.
Το Κέντρο Κοινότητας  στεγάζεται στη διεύθυνση Γεωργίου Γεννηματά 8 στις Σάπες, πλησίον του Κέντρου Υγείας. Η δομή λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επί οκταώρου βάσεως πέντε ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα έως Παρασκευή) από τις 7:00 έως τις 15:00 για τους πολίτες που κατοικούν στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Σαπών. Για τους πολίτες που κατοικούν στα όρια τη Δημοτικής Ενότητας Μαρωνείας, η δομή λειτουργεί Τρίτη και Πέμπτη από τις 8:00 – 15:00 στην Ξυλαγανή.
Η διοίκηση του Δήμου ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα για το 2019, έχοντας καταγράψει εκ νέου τις ανάγκες των πολιτών ήδη επεξεργάζεται και σχεδιάζει το πρόγραμμα δράσης για το 2020. Σκοπός μας να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τις δράσεις μας σε όλους τους οικισμούς του Δήμου και να είμαστε αρωγοί όλων των κοινωνικών ομάδων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: