Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ για την Γέφυρα των Κήπων


Προς το 2021 οδεύει η δημοπράτηση της
ü
  Ιλχάν Αχμέτ:«Θέλω να πιστεύω ότι η νέα γέφυρα των Κήπων μπορεί να αποδειχθεί κομβικό και συμβολικό αναπτυξιακό έργο για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
ü  Ζητούμενο η εξωστρέφεια και η οικονομική ανάπτυξη της Θράκης
ü  Γραφειοκρατικά προσκόμματα, το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την καθυστέρηση στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων βλέπει ως αιτίες καθυστερήσεων ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
ü  Δέσμευση ότι το έργο θα προχωρήσει όπως και η αναβάθμιση του Τελωνείου των Κήπων          
Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ ήρθε στην Βουλή το ζήτημα της κατασκευής δεύτερης γέφυρας στο Τελωνείο των Κήπων του Έβρου που θα εξυπηρετεί την ομαλότερη μετακίνηση των πολιτών, του εμπορίου και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της εξωστρέφειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που είναι η μόνη ελληνική περιφέρεια με 7 πύλες εισόδου και εξόδου από και προς την Τουρκία, τα Βαλκάνια και κατ’ επέκταση την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Εγγύς Ανατολή.
Τα βήματα που προηγήθηκαν

Η κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Διαδρόμου Μεταφορών Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης, βάσει του υπομνήματος συμφωνία που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 22/01/2004, από τους υπουργούς Μεταφορών, στο πλαίσιο της προσπάθειας προώθησης των σχέσεων φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, μέσω της ανάπτυξης υποδομής μεταφορών για τη σύνδεση των δύο χωρών.
Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αναπτύξουν περαιτέρω σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, μέσω της ανάπτυξης υποδομών των μεταφορών, βάσει και των υφιστάμενων διεθνών αποφάσεων για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής και περιφερειακής υποδομής μεταφορών έλαβαν απόφαση για την ανάπτυξη του Διαδρόμου αυτού (υπόμνημα συνεργασίας, 22 Ιανουαρίου 2004 από τους υπουργούς Μεταφορών των δύο χωρών). Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη στις 10/6/2006 στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών σχετική συμφωνία για την κατασκευή της 2ης διασυνοριακής οδικής γέφυρας. Η κύρωση της σχετικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων έγινε από το ελληνικό κοινοβούλιο με το Νόμο 3579, ΦΕΚ 133/18.06.3007.
Στις 26/6/2013 μεταξύ της Τουρκικής Αρχής Αυτοκινητοδρόμων και της εταιρείας Εγνατία Οδός ΑΕ υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης, βάσει του άρθρου 5 της παραπάνω συμφωνίας, με αντικείμενο την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης και των μελετών που απαιτούνται για την κατασκευή 2ης διασυνοριακής οδικής γέφυρας στη δίοδο Κήπων - Υψάλων. Η γέφυρα χωροθετείται σε συνδυασμό με την προβλεπόμενο νέο συνοριακό σταθμό Κήπων, κατάντη και σε εγγύτητα με την υφιστάμενη γέφυρα του ποταμού Έβρου.
Στις 4/4/2014 υπεγράφη διακρατικό πρωτόκολλο για την χωροθέτηση και την οριογραμμή επί της 2ης διασυνοριακής οδικής γέφυρας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στην συνέχεια έγινε σύσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας της μικτής ομάδας εργασίας (ΜΟΕ) με την τουρκική αντιπροσωπεία της ΜΟΕ.
Ακολούθησε συνεργασία για την μελετητική ωρίμανση του έργου σε προκαταρκτικό επίπεδο, η οποία δεν ολοκληρώθηκε διότι κατόπιν οδηγίας του ΥΠΕΞ έπρεπε να προηγηθεί η κύρωση του ως άνω διακρατικού πρωτοκόλλου από την Τουρκική Βουλή.
Σύμφωνα με την υπ' αρ. 47473/3-10-2017 επιστολή του ΥΠΕΞ η πρεσβεία της Τουρκίας ενημέρωση το ΥΠΕΞ ότι ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την κύρωση του διακρατικού πρωτοκόλλου, το οποίο στις 28-9-2017 τέθηκε σε ισχύ.
Μέχρι σήμερα για την προετοιμασία του έργου, έχουν εκπονηθεί από ελληνικής πλευράς, οι ακόλουθες συνοδές μελέτες: Προκαταρκτική μελέτη οδοποιίας, προκαταρκτική μελέτη γέφυρας, πρόγραμμα γεωτεχνικής έρευνας (α' φάση), αποτελέσματα γεωτεχνικών ερευνών (α' φάση), αξιολόγηση αποτελεσμάτων γεωτεχνικής έρευνας, μελέτη περιβαλλοντικής επιπτώσεων (αναμένονται περιβαλλοντικοί όροι), τοπογραφική αποτύπωση.
Για την ολοκλήρωση προετοιμασίας φακέλου του έργου, απαιτούνται οι μελέτες ως αυτές ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω: αποτίμηση υφιστάμενης κατάστασης και εκτίμηση απαιτήσεων συντήρησης της υφιστάμενης γέφυρας, κτηματολόγιο, γεωλογική - γεωτεχνική μελέτη - μελέτη θεμελίωσης της γέφυρας, γεωερευνητικές εργασίες (β΄βάση γεωτρήσεων), οριστική μελέτη οδοποιίας, οριστική υδραυλική μελέτη, προμελέτη/οριστική μελέτη και έλεγχος οριστικής μελέτης γέφυρας, οριστική μελέτη Η/Μ.
Να σημειωθεί τέλος ότι με την υπ' αριθ. 140357/19-12-2017 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ όσον αφορά στην επιχορήγηση της Εγνατίας Οδός ΑΕ για τις μελέτες του συνοριακού σταθμού Κήπων Έβρου και της Γέφυρας Κήπων συνοριακού σταθμού Έβρου, δεδομένου ότι η μελετητική ωρίμανση και των δύο έργων θα πρέπει να προχωρήσει παράλληλα λόγω της χωρικής και λειτουργικής συνάφειας τους.
Η σημερινή κατάσταση
Αν και προγραμματιζόταν η δημοπράτηση του έργου από την προηγούμενη κυβέρνηση για το 2020, η καθυστέρηση των διαδικασιών οδήγησε τον βουλευτή Ροδόπης στην υποβολή της επίκαιρης ερώτησης με τα εξής δύο κομβικά ερωτήματα: Α) Πότε θα υλοποιηθούν εντέλει τα σχέδια για την κατασκευή της νέας γέφυρας στην συνοριακή δίοδο Κήποι – Ύψαλα των ελληνο-τουρικών συνόρων έτσι ώστε η δημοπράτηση για την κατασκευή να μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές του 2020;
Β) Σκοπεύετε παράλληλα να αναβαθμίσετε τις υφιστάμενες πεπαλαιωμένες  υποδομές του ελληνικού τελωνείου των Κήπων προκειμένου αυτό να μπορεί να εξυπηρετεί άνετα και με ασφάλεια τις σύγχρονες ανάγκες διέλευσης εκατομμύριων πολιτών κάθε χρόνο από το συγκεκριμένο σημείο;
Η απάντηση του Κ. Αχ. Καραμανλή 
Στην Βουλή προσήλθε για να απαντήσει ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Κων/νος Αχ. Καραμανλής ο οποίος αποκάλυψε ότι αφενός μεν η 5η συνάντηση του Απριλίου ανάμεσα στις μικτές ομάδες εργασίας Ελλάδας και Τουρκίας  (ΜΕΣΠΕ) δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων σε Ελλάδα και Τουρκία και ότι σε κάθε περίπτωση η δημοπράτηση του έργου εξαιτίας και της καθυστέρησης των Περιβαλλοντικών Όρων πάει για το 2021.
Στην δευτερολογία του ο κ. Καραμανλής συνέδεσε εμμέσως την ταχεία υλοποίηση του έργου και με το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενώ χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την εικόνα του Τελωνείου των Κήπων που χρήζει άμεσου εκσυγχρονισμού.  Δεσμεύτηκε ότι από ελληνικής πλευράς ότι «θα πιέσουμε όσο μπορούμε για να συνεχιστεί αυτό το έργο. Ήδη έχω μιλήσει με τη νέα διοίκηση της Εγνατίας Οδού και είναι στις άμεσες προτεραιότητες να ξεπεράσουν τις δικές τους δυσκολίες. Εμείς θα προχωρήσουμε στην ανανέωση των μελών της χώρας στη ΜΕΣΠΕ, δεδομένου ότι έχουμε αλλαγή και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, όσο και της διοίκησης της Εγνατίας Οδού». Τέλος, επεσήμανε ότι «γίνεται μία επισκόπηση μιας παλαιότερης μελέτης που είχε εκπονήσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έτσι ώστε να απαιτήσουμε το κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος, αλλά και το κόστος των απαλλοτριώσεων για το νέο Τελωνείο των Κήπων».
Η δήλωση του Ιλχάν Αχμέτ 
«Θέλω να πιστεύω ότι η νέα γέφυρα των Κήπων μπορεί να αποδειχθεί ως ένα κομβικό και συμβολικό συνάμα αναπτυξιακό έργογια την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συμβάλλοντας αποφασιστικά με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του τουρισμού, της οικονομίας και των εμπορικών ανταλλαγών όλης της χώρας. Προσδοκώ ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα βραδυπορήσει και θα αποδεχτεί και η ίδια την σημαντική αναγκαιότητα αυτού του έργου βάζοντας σε προτεραιότητα την υλοποίησή του. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθώ την εξέλιξη των πραγμάτων και θα επανέλθω εκ νέου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου εφόσον παραστεί ανάγκη». 

Επίκαιρη Ερώτηση


Προς: Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
Θέμα : Κατασκευή δεύτερης γέφυρας στην συνοριακή δίοδο Κήποι –Ύψαλα των ελληνο-τουρικών συνόρων

Η κατασκευή δεύτερης, νέας και σύγχρονης γέφυρας στην συνοριακή διάβαση Κήποι- Ύψαλα της ελληνοτουρκικής μεθορίου είναιένα έργο που συμφωνήθηκε από το 2004, επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2007, από το Τουρκικό Κοινοβούλιο το 2012, ενώ το 2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργου στην Ανδριανούπολη, προκειμένου να εγκριθούν τα τοπογραφικά και να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας.
Στις 4/4/2014 υπεγράφη διακρατικό πρωτόκολλο για την χωροθέτηση και την οριογραμμή επί της 2ης διασυνοριακής οδικής γέφυρας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στην συνέχεια έγινε σύσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας της μικτής ομάδας εργασίας (ΜΟΕ) με την τουρκική αντιπροσωπεία της ΜΟΕ.
Η στρατηγική θέση του Σημείου Εισόδου-Εξόδου των Κήπων, πύλης εισόδου εμπορευμάτων από τρίτες χώρες στην Ε.Ε, καθιστά επιτακτική την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου κατασκευής της νέας γέφυρας, η οποία θα αποτελέσει δελεαστικό σημείο διέλευσης ανθρώπων κι εμπορευμάτων ενώ θα συμβάλει αποφασιστικά στην πολιτική, οικονομική και τουριστική αναβάθμιση του Έβρου αλλά και ολόκληρης της Θράκης ως του πρώτου σημείου εισόδου στην Ε.Ε. από την Ανατολή ενώ ταυτόχρονα θα διευρύνει τις οικονομικές ανταλλαγές Ελλάδας και Τουρκίας. 
Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:
Α) Πότε θα υλοποιηθούν εντέλει τα σχέδια για την κατασκευή της νέας γέφυρας στην συνοριακή δίοδο Κήποι – Ύψαλα των ελληνο-τουρικών συνόρωνέτσι ώστε η δημοπράτηση για την κατασκευή να μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές του 2020;
Β) Σκοπεύετε παράλληλα να αναβαθμίσετε τις υφιστάμενες πεπαλαιωμένες  υποδομές του ελληνικού τελωνείου των Κήπων προκειμένου αυτό να μπορεί να εξυπηρετεί άνετα και με ασφάλεια τις σύγχρονες ανάγκες διέλευσης εκατομμύριων πολιτών κάθε χρόνο από το συγκεκριμένο σημείο;

Ο επερωτών βουλευτής
Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ:            «Η ποιοτική αναβάθμιση όλων των χερσαίων σημείων εισόδου και εξόδου στον Έβρο μπορεί να έχει κομβικό ρόλο για την εξωστρέφεια της Θράκης» 
ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ, όπως και την κυρία συνάδελφο για την ανοχή της.
Κύριε Υπουργέ, σε μία εποχή που, όπως ξέρετε, η Θράκη είναι στην επικαιρότητα για τις ροές παράτυπων μεταναστών από την ελληνοτουρκική μεθόριο νομίζω ότι είναι ευκαιρία σήμερα να μιλήσουμε λίγο για τη νόμιμη μετακίνηση του τουρισμού των εμπορευμάτων, των αγαθών από τον τελωνειακό Κήπο του Έβρου που παρουσιάζει, όπως γνωρίζετε, τεράστια προβλήματα υποδομών και χρήζει άμεσου εκσυγχρονισμού.
Η Θράκη, όπως ξέρετε, έχει επτά συνολικές πύλες εισόδου, πέντε προς Βουλγαρία και δύο προς Τουρκία και θα έπρεπε να είναι η πιο εξωστρεφής περιφέρεια της χώρας, αφού αποτελεί σημείο σύνδεσης τόσο για τον ευρωπαϊκό και βαλκανικό βορρά όσο για την Τουρκία και την Ανατολή. Βέβαια, η Θράκη είναι η πύλη εισόδου και είναι Ευρώπη, γι’ αυτό και η ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση όλων των χερσαίων σημείων εισόδου και εξόδου στον Έβρο μπορεί να έχει κομβικό ρόλο και στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και όχι μόνο στην άνθηση του εμπορίου.
Η υπάρχουσα γέφυρα των Κήπων είναι μια γέφυρα πάρα πολύ στενή και παλιά που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις διεθνείς μεταφορές και παρατηρούνται καθυστερήσεις μέχρι οκτώ και δέκα ωρών στους συμπολίτες μας και στους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή.
Η κατασκευή της γέφυρας δρομολογήθηκε το 2004 με Πρωθυπουργό τότε τον Κώστα Καραμανλή. Η συγκεκριμένη διακρατική συμφωνία επικυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο το 2007 και από το τουρκικό Κοινοβούλιο το 2012, ενώ το 2013 πραγματοποιήθηκε, όπως ξέρετε, και μια συνάντηση μικτής επιτροπής.
Αντίθετα, επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, το 2017 πάρθηκε μια απόφαση Αναπληρωτή Υπουργού και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα αρχίσει η δημοπράτηση ή η μελέτη, προκειμένου αυτό το έργο τελικά να ολοκληρωθεί.
Συνάμα, μαζί με την κατασκευή της γέφυρας που έχει πολλαπλή σημασία για τη Θράκη μας, είναι βέβαια και το θέμα του τελωνείου. Οι τελωνειακοί βρίσκονται σε μια δυσμενή κατάσταση, δεν υπάρχει χώρος και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Εντωμεταξύ, η γείτονος χώρα, η Τουρκία, έκανε ένα υπερσύγχρονο τελωνείο. Οι συνθήκες είναι άθλιες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Οπότε, κύριε Υπουργέ, εγώ θα ήθελα στην απάντησή σας να δούμε τελικά αν ως σημείο διέλευσης μπορεί να συμβάλλει στην τουριστική και οικονομική αναβάθμιση του Έβρου, αλλά και ολόκληρης της Θράκης. Δηλαδή, η αναβάθμιση του τελωνείου και της γέφυρας αφορά όχι μόνο όλη τη Θράκη, αλλά νομίζω όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Κι εμείς ως Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε ότι η νέα γέφυρα και ο νέος σύγχρονος τελωνειακός σταθμός αποτελούν ένα αναπτυξιακό έργο και πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να υλοποιηθεί μετά από δεκατρία, δεκατέσσερα χρόνια και να μας δώσετε σαφή χρονοδιαγράμματα. Και να μας πείτε αν υπάρχει πρόβλημα, πού είναι το πρόβλημα, πού επικεντρώνεται και γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «Ανέφικτη η δημοπράτηση του έργου το 2020. Πάμε για το 2021» 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, θα μου επιτρέψετε και εμένα να ξεκινήσω λέγοντας δύο λόγια αναφορικά με το έργο, γιατί εσείς βεβαίως το γνωρίζετε προσωπικά πολύ καλά, αλλά νομίζω για όλους όσους μας παρακολουθούν, καλό είναι να κάνουμε μια πολύ μικρή ιστορική αναδρομή, την οποία κάνατε κι εσείς στην ερώτησή σας.
Η Εγνατία Οδός και συγκεκριμένα, το τμήμα Πυλαία-Κήποι καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Από την πλευρά των συνόρων έχουμε το τμήμα Κωνσταντινούπολη-Κιναλί, το οποίο αποτελεί έναν ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο. Η διασύνδεση των δύο πλευρών γίνεται επί της ουσίας μέσω ενός δρόμου σχεδόν 1,4 χιλιόμετρων και που στην ουσία ενώνει τους Κήπους με τα Ύψαλα.
Έχετε απόλυτο δίκιο ότι η υφιστάμενη σύνδεση είναι όντως απαρχαιωμένη, μια που μιλάμε για έναν δρόμο που στην ουσία έχει μία λωρίδα κυκλοφορίας και ασφαλώς χρήζει αναβάθμισης, γιατί δημιουργούνται όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία αναφέρατε κι εσείς στην πρωτολογία σας.
Υπάρχει, λοιπόν, η συμφωνία που έχει γίνει από το 2004 και το 2006. Επικυρώθηκε από το τουρκικό Κοινοβούλιο το 2011. Η πρώτη φάση της υλοποίησης ξεκίνησε το 2013. Όμως, τι συνέβη τότε;
Έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις συναντήσεις της ΜΕΣΠΕ, δηλαδή της μικτής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί και στην τελευταία που έγινε πέρυσι τον Νοέμβριο αποφασίστηκε να φτιαχτεί μια γέφυρα παράλληλα με την παλαιά γέφυρα με συνολικό μήκος οκτακόσια πενήντα μέτρα. Τριακόσια εξήντα μέτρα θα είναι στην ελληνική πλευρά και την ελληνική επικράτεια και τετρακόσια ενενήντα θα είναι από την πλευρά της Τουρκίας.
Η κοινή συμφωνία τι προβλέπει; Προβλέπει να γίνει η μελέτη και η ευθύνη δημοπράτησης του έργου να ανήκει στην ελληνική πλευρά. Και ακολούθως, θα υπάρχει ένας κοινός projectmanager, όπως λένε οι τεχνικοί, για να «τρέξει» το έργο. Η χρηματοδότηση υπάρχει, έχετε δίκιο, από το ΠΔΕ είναι 2,5 εκατομμύρια ευρώ και το ελληνικό σκέλος θα κατασκευαστεί με ευθύνη της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.
Όμως, η προγραμματισμένη για τον Απρίλιο του 2019 κοινή συνάντηση ουδέποτε πραγματοποιήθηκε και μπορώ να σας πω ότι αυτό μάλλον έγινε λόγω τόσο των εκλογών στην Ελλάδα όσο και λόγω των εξελίξεων στην γείτονα. Το θέμα είναι ότι αυτή η πέμπτη συνάντηση είναι απαραίτητο να γίνει και πρέπει να υπάρχει διακρατική έγκριση, δηλαδή πρέπει και οι δύο χώρες να εγκρίνουν τις προμελέτες που έχει εκπονήσει η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.
Τέλος, να σημειώσω ότι η έγκριση των μελετών περιβαλλοντικών όρων έχει μπλοκαριστεί από τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Επομένως, γι’ αυτό είχαμε και μια περαιτέρω καθυστέρηση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Εξαιτίας, λοιπόν, αυτών των καθυστερήσεων που έχουν γίνει, πλέον δεν μιλάμε για δημοπράτηση το 2020. Θα ήταν ανέφικτο να έρθω εγώ εδώ να σας πω ότι θα δημοπρατήσουμε το έργο το 2020. Πηγαίνουμε για το 2021 και όπως καταλαβαίνετε, αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι μιλάμε για μία διακρατική  Συμφωνία. Μιλάμε για μία Συμφωνία η οποία έχει απόλυτη σχέση και με τις ευρύτερες σχέσεις που υπάρχουν στην περιοχή. Αυτή η Μεικτή Επιτροπή, όταν είναι να συνεδριάζει, πρέπει να συνεδριάζει, διότι πρέπει να κινηθούμε με πολύ γοργά βήματα, όπως πολύ σωστά λέτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας):
Ορίστε, κύριε Ιλχάν, έχετε τον λόγο.
ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: «Πρέπει να έχουμε κι εμείς ένα σύγχρονο μεγάλο τελωνείο που να εξυπηρετεί τον τουρισμό, την διακίνηση αγαθών και να στοχεύει στην αποτελεσματική  πάταξη του λαθρεμπορίου»
ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε απ’ ό,τι κατάλαβα από την απάντησή σας στο ότι υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι αυτό το έργο θα δημοπρατηθεί το 2021. Μία απ’ αυτές είναι ότι πρέπει να γίνει η πέμπτη συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να διευθετηθούν κάποια θέματα. Αυτό είναι ορθό και σωστό. Κατά δεύτερον, πρέπει, βέβαια, να υπάρξουν και οι ανάλογες δομές και η διεθνής συγκυρία, όπως την αναπτύξατε.
Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας οφείλει -και αυτό πράττει- να αναπτύξει την οικονομική διπλωματία μεταξύ των κρατών. Νομίζω ότι πρέπει να αναζητηθεί και να βρεθεί η πολιτική βούληση, προκειμένου αυτή η πέμπτη συνάντηση να επισπευσθεί, διότι είναι ένα καθολικό αίτημα όλων των κατοίκων και όχι μόνο της ελληνικής περιφέρειας, αλλά όπως διαβάζουμε και μαθαίνουμε και της περιφέρειας των Υψάλων και του Εντιρνέ και των άλλων κατοίκων.
Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, θέλουν να έρθουν να επισκεφθούν την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τη Θεσσαλονίκη -ως τουρίστες βέβαια, έτσι νόμιμα- και πρέπει εμείς να πιέσουμε μέσω των Κοινοβουλίων να γίνει αυτό το αναπτυξιακό έργο, το οποίο νομίζω ότι θα είναι και ένα έργο το οποίο οραματίστηκε ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν και δεν νομίζω να υπάρξει οποιοδήποτε εμπόδιο να υλοποιηθεί.
Βέβαια, είπατε και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όντως, μπορεί το 2016 να εμποδίστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά το 2018 με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας εγκρίθηκε η χρηματοδότηση. Αυτό είναι άκρως θετικό. Δηλαδή, δεν πρέπει να υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν και αυτά τα χρήματα μέσω των Δημοσίων Επενδύσεων, αν αφορά βέβαια ευρωπαϊκά κονδύλια.
Οπότε, εμείς θα θέλαμε τουλάχιστον μία δέσμευση από εσάς, μία πολιτική δήλωση ότι υπάρχει όλη η καλή διάθεση -που πιστεύω ότι υπάρχει έτσι όπως την άκουσα από εσάς- για να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, σε συνεργασία βέβαια με τα αρμόδια Υπουργεία, όπως το Εξωτερικών, το Άμυνας, κ.λπ. και μέσω της οικονομικής διπλωματίας να λυθεί αυτό το πρόβλημα που θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική στον μικροεπιχειρηματία, στον μαγαζάτορα, στον καθημερινό άνθρωπο που περιμένει να γίνει αυτό το αναπτυξιακό έργο, για να πάρει ανάσα και σ’ αυτόν τον τομέα.
Επίσης, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να δείτε και τον εκσυγχρονισμό του τελωνείου μαζί με τη γέφυρα. Δηλαδή, οποιαδήποτε μελέτη συνταχθεί, θα πρέπει να είναι συνδυασμένη και με το τελωνείο. Δεν μπορεί να έχουμε τη γέφυρα που θα τη φτιάξουμε  και να έχουμε αυτό το τελωνείο, το ελληνικό, στη δική μας πλευρά και μπαίνοντας στην Ευρώπη να έχουμε αυτά τα χάλια. Πρέπει να έχουμε κι εμείς ένα σύγχρονο μεγάλο τελωνείο, το οποίο να έχει όλα τα μηχανήματα και να ελέγχει με όλα τα συστήματα ασφαλείας όλο το λαθρεμπόριο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «Γίνεται  επισκόπηση παλαιότερης μελέτης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για το Τελωνείογια να απαιτήσουμε το κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος και το κόστος των απαλλοτριώσεων»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι γίνεται ευλόγως αντιληπτό ότι εδώ μιλάμε για διακρατικές σχέσεις και συμφωνίες και αυτές επηρεάζονται από τις εκάστοτε εξελίξεις στο εσωτερικό των χωρών αυτών. Αναφερθήκατε στη συμφωνία Καραμανλή-Ερντογάν. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι τότε οι σχέσεις ήταν ίσως λίγο πιο ήρεμες. Εκεί θέλουμε να πάμε τη σχέση με τη γείτονα. Αυτή είναι η βούληση της Κυβέρνησης και νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να προχωρήσει αυτό το έργο.
Από τη δική μας πλευρά, εγώ μπορώ να σας πω πως δεσμευόμαστε ότι θα πιέσουμε όσο μπορούμε για να συνεχιστεί αυτό το έργο. Ήδη έχω μιλήσει με τη νέα διοίκηση της Εγνατίας Οδού και είναι στις άμεσες προτεραιότητες να ξεπεράσουν τις δικές τους δυσκολίες. Εμείς θα προχωρήσουμε στην ανανέωση των μελών της χώρας στη ΜΕΣΠΕ, δεδομένου ότι έχουμε αλλαγή και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, όσο και της διοίκησης της Εγνατίας Οδού.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις του τελωνείου των Κήπων, αυτό δεν είναι μόνο αρμοδιότητα, όπως καταλαβαίνετε, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Έχετε απόλυτο δίκιο. Εγώ θα έλεγα ότι είναι ντροπή για τη χώρα μας. Είναι πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις πενήντα ετών. Οι σύγχρονες απαιτήσεις για τους διασυνοριακούς σταθμούς είναι πολύ διαδεδομένες, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε και με τη Σύμβαση Σένγκεν.
Γι’ αυτόν, λοιπόν, τον λόγο κάνουμε μία επισκόπηση μιας παλαιότερης μελέτης που είχε εκπονήσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έτσι ώστε να απαιτήσουμε το κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος, αλλά και το κόστος των απαλλοτριώσεων.
Εδώ εγώ θα σας έκανα και μια πρόταση παραπάνω για να τη συζητήσουμε και να δούμε κατά πόσο μπορούμε να βάλουμε και ιδιώτες επενδυτές, έτσι ώστε να έχουμε και εμπορική χρήση του τελωνείου, όπως άλλωστε γίνεται στην Τουρκία. Εδώ, βέβαια, όπως καταλαβαίνετε έχουμε το μεγάλο και μείζον πρόβλημα του ελληνικού πολιτικού συστήματος, τις συναρμοδιότητες πολλών Υπουργείων, όπως του Εξωτερικών, του Προστασίας του Πολίτη, του Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υποδομών. Όμως, έχω την εντύπωση ότι πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό το τελωνείο δεν τιμά την Ελλάδα, κάτι στο οποίο θα συμφωνήσουν -νομίζω- όλες οι πολιτικές παρατάξεις.
Επομένως, επαναλαμβάνω τη βούληση της ελληνικής πλευράς το έργο αυτό να τρέξει. Σας μίλησα για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το 2021. Έχετε δίκιο ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όντως βρήκε τα κονδύλια. Αλλά, δυστυχώς, εγώ δεν έκανα μομφή στην Κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι περιβαλλοντολογικές μελέτες αργούν. Είπα απλά ότι έχουμε ένα πρόβλημα με τη ΜΠΕ, με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το οποίο θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε το συντομότερο δυνατό.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: