Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Απάντηση υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου


ü  Αρνητική απάντηση στο αίτημα του βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου για προκαταβολή στους πληγέντες αγρότες της Ροδόπης
ü  Διπλά χαμένοι οι πληγέντες αγρότες, κανένα πρόσθετο μέτρο για να δοθεί στην ώρα της η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος
ü  Καμία αναφορά για την φερόμενη υπουργική απόφαση αποζημίωσης μέσω των ΠΣΕΑ για τη Ροδόπη
ü  Στις ιδιωτικές εταιρείες ωθεί η κυβέρνηση την ασφάλιση των αγροτών

Καμία προκαταβολή αποζημίωσης δεν προβλέπεται να δοθεί στους πληγέντες αγρότες του νομού Ροδόπης που είχαν ολική καταστροφή, ενώ θα είναι διπλά χαμένοι, αφού ο υφυπουργός δεν δεσμεύθηκε να ληφθεί κανένα πρόσθετο μέτρο ώστε να δοθεί στην ώρα της η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος. Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε χθές Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κων. Σκρέκας, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου, με θέμα την καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες του νομού Ροδόπης που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία της 10ης Ιουλίου 2019
. Επιπλέον ο υφυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση στο αίτημα του βουλευτή να γνωστοποιήσει στη Βουλή τη  φερόμενη υπουργική απόφαση για αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ για τη Ροδόπη, ενώ έκανε ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ωθεί ανοικτά την ασφάλιση των αγροτών στις ιδιωτικές εταιρείες.
Ο βουλευτής έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, για το αν θα καταβληθεί μέρος της αποζημίωσης ως προκαταβολή σε όσους υπέστησαν  ολική καταστροφή, αν θα καταβληθεί στην ώρα της η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος, αν η υπουργική απόφαση που ετοιμάζεται μέσα στον Νοέμβριο για αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ, αφορά τις ζημιές  μόνο του 2019 ή και αυτές του 2018.

Ουσιαστικά με την απάντηση του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κων. Σκρέκας απέκλεισε κατηγορηματικά την καταβολή προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες! Ενώ στο ερώτημα του βουλευτή γιατί δεν δέχθηκε την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ που πρόσφατα του ζήτησε η διοίκηση του Οργανισμού, ώστε να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες αποζημιώσεων για καταστροφές που ήταν ήδη γνωστές, δεν απάντησε και περιορίστηκε να πει ότι ο σημερινός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπει προκαταβολές αποζημιώσεων.
Για την συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος για την οποία υπάρχει έντονη ανησυχία ανάμεσα στους παραγωγούς, ο υφυπουργός αρνήθηκε να δεσμευθεί σε πρόσθετα μέτρα ώστε να καταβληθεί κανονικά η συνδεδεμένη ενίσχυση στους πληγέντες που δεν καλύπτουν την απαιτούμενη ελάχιστη ποσότητα παράδοσης ανά στρέμμα (πλαφόν) και αρκέστηκε να παρουσιάσει την γνωστή διαδικασία ανάληψής της. Απαντώντας στην αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για πολύ καλή χρονιά με υψηλές αποδόσεις στο βαμβάκι, αλλά πολύ χαμηλές τιμές, τις χαμηλότερες τις τελευταίας πενταετίας, παραδέχτηκε ότι πράγματι οι τιμές στο βαμβάκι είναι πολύ χαμηλές.
Ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου με αφορμή δήλωση του υφυπουργού ότι θα αξιοποιηθούν κοινοτικές ενισχύσεις για ασφαλιστικές καλύψεις από ιδιωτικές εταιρείες, ουσιαστικά ως επιδότηση ασφάλιστρου, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στο εξορθολογισμό του ΕΛΓΑ και τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του, ώστε να καλύπτει και τα νέα προβλήματα που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Τέλος, ο βουλευτής, ζήτησε από τον υφυπουργό να συνεχίσουν το έργο με τις αναλογιστικές μελέτες για τον ΕΛΓΑ που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση και να αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες μελέτες ώστε να έχουν ένα βιώσιμο δημόσιο φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: