Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Δ.Χαρίτου προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις αγροτικές αποζημιώσεις


Οι αγρότες του νομού Ροδόπης αναμένουν τις αποζημιώσεις


Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε σήμερα Τρίτη 5 Νοεμβρίου επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, με θέμα την καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες του νομού Ροδόπης που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία της 10ης Ιουλίου 2019. Ο βουλευτής στην ερώτησή του αναδεικνύει ότι η κακοκαιρία προκάλεσε ζημιές σε 154.000 στρέμματα, με τις πλέον παραγωγικές καλλιέργειες, με συνέπεια την συρρίκνωση του εισοδήματος, την αδυναμία ανταπόκρισης των πληγέντων αγροτών στις υποχρεώσεις τους, ακόμη και το ενδεχόμενο διακοπής της αγροτικής δραστηριότητας.
Με την ερώτησή του ο βουλευτής ζητάει από τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσει στην δίκαιη καταβολή των αποζημιώσεων και να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των αγροτών να τους δοθεί τμήμα των αποζημιώσεων ως προκαταβολή εντός του 2019, ώστε άμεσα να ανακουφιστούν. Επίσης ο βουλευτής ζητάει από τον υπουργό να διασφαλίσει με την έγκαιρη ανάρτηση, εκ μέρους του ΕΛΓΑ των ζημιών, την απρόσκοπτη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στους πληγέντες δικαιούχους αγρότες. Η επίκαιρη ερώτηση θα απαντηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή.
Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Καίριο πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα επέφερε η πρωτοφανής χαλαζόπτωση που έπληξε το νομό Ροδόπης στις 10 Ιουλίου 2019, προκαλώντας ζημιές σε 154.000 στρέμματα, συγκεκριμένα σε 125.000  στρ. βαμβάκι, 20.000 στρ. καπνά, 4.000 στρ. ηλίανθο, 2.000 στρ. αραβόσιτο, 1.000 στρ. αμπέλια και 2.500 δενδρώδεις καλλιέργειες, ενώ ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν ξεπερνά τις 6.100.
Οι πληγέντες αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί η χαλαζόπτωση προκάλεσε  ζημιές μη αναστρέψιμες στη συντριπτική πλειοψηφία των εκτάσεων. Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί είχαν πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων και ανέμεναν την πρόοδο και τη συγκομιδή της παραγωγής τους. Το πρόβλημα επιτείνει περεταίρω η κατάρρευση των τιμών σε αγροτικά προϊόντα, ιδιαίτερα στο σύσπορο βαμβάκι.
Επειδή οι ζημιές ήταν πρωτόγνωρες με συνέπεια την συρρίκνωση του εισοδήματος, την αδυναμία ανταπόκρισης των πληγέντων αγροτών στις υποχρεώσεις τους, ακόμη και το ενδεχόμενο διακοπής της αγροτικής δραστηριότητας.
Επειδή υπάρχει ανησυχία στους πληγέντες παραγωγούς, ότι λόγω μη κάλυψης του ύψους του πλαφόν παραγωγής, δεν θα τους καταβληθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
-Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε για την άμεση και δίκαιη καταβολή των αποζημιώσεων; Προτίθεστε να καταβάλλετε τμήμα των αποζημιώσεων ως προκαταβολή εντός του 2019;
-Θα διασφαλίσετε με την έγκαιρη ανάρτηση, εκ μέρους του ΕΛΓΑ των ζημιών, την απρόσκοπτη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στους πληγέντες δικαιούχους αγρότες;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Χαρίτου, Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: