Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Δ. Χαρίτου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προστασία των κτηνοτρόφων από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις πωλήσεις γάλακτος


Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε σήμερα Τρίτη 8 Οκτωβρίου ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, με θέμα την προστασία των κτηνοτρόφων από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις πωλήσεις γάλακτος. 
Τα υψηλά κόστη και οι μειωμένες τιμές γάλακτος, συνθέτουν έναν αγώνα επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους και τις εκμεταλλεύσεις τους, γι’ αυτό και οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ζητούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του κλάδου.

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα των κτηνοτροφικών συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για νομοθετική ρύθμιση υποχρεωτικής σύναψης συμφωνητικών στις πωλήσεις γάλακτος από τους κτηνοτρόφους στις επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος, πήρε την πρωτοβουλία να καταθέσει την παρακάτω ερώτηση, προκειμένου να λάβει απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό, για τον αν θα στηρίξει εμπράκτως με στοχευμένα μέτρα την κτηνοτροφία και αν θα προχωρήσει στην ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της πρόσφατης Οδηγίας (ΕΕ) 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων, στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.
Την ερώτηση συνυπογράφει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Την ανάγκη προστασίας του εισοδήματος και των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων τους, αναδεικνύουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με την πρότασή τους για την νομοθετική ρύθμιση υποχρεωτικής σύναψης συμφωνητικών στις πωλήσεις γάλακτος από τους κτηνοτρόφους στις επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος. Τα μέχρι σήμερα συμφωνητικά περιγράφουν τις υποχρεώσεις και τις επιπτώσεις που έχει η αθέτηση της συμφωνίας, μόνο για την πλευρά του κτηνοτρόφου, ενώ δεν περιλαμβάνεται η αναγραφή τιμής που συμφωνούν τα δύο μέρη, με συνέπεια ο κτηνοτρόφος να δέχεται, αναγκαστικά τα αποτελέσματα που ανακοινώνει ο μεταποιητής, ο οποίος εντέλει αποφασίζει και την τιμή που θα αγοράσει το προϊόν.
Η αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με την υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στις πωλήσεις γάλακτος από τους κτηνοτρόφους στις επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος, έρχεται σαν φυσική και αναγκαία συνέχεια του πλαισίου που διαμόρφωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Ν. 4492/2017, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4587/2018, με τον οποίο θεσπίστηκε η πληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες, καθώς και άλλων εντατικών μέτρων ελέγχου στον τομέα της  μεταποίησης που ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Με δεδομένο ότι η απαγόρευση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών είναι υποχρέωση της Ελλάδας, όπως και των λοιπών Κρατών Μελών (ΚΜ) της ΕΕ, που οφείλουν έως την 1η Μαΐου 2021 να θεσπίσουν και να δημοσιεύουν τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις προκειμένου να συμμορφωθούν προς την πρόσφατη Οδηγία (ΕΕ) 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων, στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Ως εκ τούτου η πρόταση των κτηνοτρόφων της ΑΜ-Θ δεν θα μπορούσε να έρθει σε καταλληλότερο χρόνο.
Επειδή η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προστατεύει  το εισόδημα των κτηνοτρόφων από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που είναι επιζήμιες για τον κλάδο της κτηνοτροφίας.
Επειδή η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί στην πρόσφατη Οδηγία (ΕΕ) 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων, στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.
Ερωτάται ο κος Υπουργός
-Προτίθεται και πότε η κυβέρνηση να φέρει νομοθετική ρύθμιση για να ενσωματώσει άμεσα στο εθνικό δίκαιο το πλαίσιο που θέτει η Οδηγία;
-Μέχρι τότε, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και για την εντατικοποίηση των ελέγχων, με στόχο την προστασία του κλάδου της κτηνοτροφίας από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Δημήτρης Χαρίτου, Ροδόπης
Σταύρος Αραχωβίτης, Λακωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: