Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΙΤΟΥ


Έχοντας την πεποίθηση ότι συμβάλλει στην αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος οι πρωτοβουλίες ενός πολιτικού να τίθενται στην κρίση των πολιτών, ζήτησα να έχουμε αυτήν την επικοινωνία, ώστε μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να δοθεί η δυνατότητα στην τοπική κοινωνία να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες που έχω πάρει μέχρι σήμερα. Προτεραιότητά μου είναι να βρίσκομαι κοντά στις ανάγκες, τα προβλήματα και τα αιτήματα των ανθρώπων, γι’ αυτό εκκίνησα έναν κύκλο επαφών με δημάρχους, εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, επαγγελματικών ομάδων και συλλόγων. Από τις μέχρι σήμερα συναντήσεις και επαφές μου προέκυψαν ζητήματα, για τα οποία ανέλαβα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τις οποίες θα παρουσιάσω συνοπτικά.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Από τις επαφές μου με τους τοπικούς φορείς αναδεικνύονται τα μεγάλα ζητήματα υποδομών της περιοχής μας. Ενδεικτικά αναφέρω την ερώτηση που κατέθεσα προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή με θέμα την άμεση αποκατάσταση της γέφυρας Κομψάτου στον Ίασμο της ΠΕ Ροδόπης, καθώς συμπληρώθηκαν δύο και πλέον χρόνια από την κατάρρευση της. Ζητήματα υποδομών υπονομεύουν την περιοχή μας. Είναι χαρακτηριστικό το θέμα της κατασκευής των πλευρικών διοδίων στον κόμβο της Μέστης. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο άνοιγμα του κόμβου, προκαλεί αρνητικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων, επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής Μαρωνείας-Σαπών και φυσικά εγείρει τις έντονες διαμαρτυρίες. Γι’ αυτό κατέθεσα ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και αναμένω απαντήσεις. 
ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Τα αγροτικά θέματα με απασχόλησαν από τις πρώτες μέρες της εκλογής μου. Τα προβλήματα των αγροτών δυστυχώς μεγεθυνθήκαν δραματικά μετά την χαλαζόπτωση που έπληξε φέτος το καλοκαίρι το νομό μας και τις ζημιές που προκάλεσε σε δυναμικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι. Σε συνάντηση που είχα με εκπροσώπους των αγροτών αναδείχθηκε το αίτημα έγκαιρης καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ ή καταβολής ενός τμήματος αυτών ως προκαταβολή σε όσους υπέστησαν ολική καταστροφή. Η κατάρρευση των τιμών του σύσπορου βάμβακος, που επιδεινώνει το εισόδημα των αγροτών και κατά συνέπεια πλήττει την τοπική οικονομία, καταδεικνύει την σοβαρότητα των προβλημάτων των παραγωγών. Ήδη έχω ενημερώσει την διοίκηση του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα, για την ανάγκη στενής συνεργασίας τους προκειμένου να καταβληθεί απρόσκοπτα η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος. Επίσης κατέθεσα ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, για την προστασία των κτηνοτρόφων ΑΜ-Θ από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις πωλήσεις γάλακτος. Θέλω να γνωρίζουν οι αγρότες που επλήγησαν ότι στις προθέσεις μου είναι τις επόμενες μέρες να καταθέσω ερώτηση στη Βουλή για το τεράστιο θέμα των αποζημιώσεων και της στήριξης τους.
ΠΑΙΔΕΙΑ
Θα παρακολουθώ επισταμένα την διαδικασία κάλυψης των σημαντικών κενών που παρουσιάστηκαν σε βασικές ειδικότητες εκπαιδευτικών και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, θέμα που ανέκυψε από τις συναντήσεις μου με τους φορείς των εκπαιδευτικών. Παράλληλα στη Βουλή ζήτησα με ερωτήσεις να πάρω απαντήσεις από την Υπουργό Παιδείας για τη δημιουργία παραρτήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στον Ίασμο της Π.Ε. Ροδόπης και για την ένταξη σχολικών μονάδων του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών της Π.Ε. Ροδόπης στο πρόγραμμα «Σχολικά γεύματα»
ΧΡΥΣΟΣ
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά άνοιξαν πρόσφατα ξανά το θέμα της επέκτασης της εξόρυξης και στη Θράκη και διαπραγματεύονται, ερήμην της τοπικής κοινωνίας, με την El dorando Gold. Η δική μου θέση ενάντια στην εξορυκτική δραστηριότητα είναι γνωστή και διαχρονική, την διατύπωσα άλλωστε στις πρόσφατες συναντήσεις των φορέων της περιοχής. Θεωρώ ότι σε όσους η κοινωνία ανέθεσε θέσεις ευθύνης έχουν υποχρέωση να πάρουν σαφή και καθαρή θέση για ένα μεγάλο ζήτημα όπως το χρυσό και όχι να το αποφεύγουν συστηματικά. Από την μεριά μου ζήτησα και έγινε δεκτό στην Μόνιμη Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία συμμετέχω, να αποτελέσει η εξορυκτική δραστηριότητα στη Θράκη θέμα ημερήσιας διάταξης σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις και να κληθούν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων, για να εκφράσουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους.
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 100 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Πήρα την πρωτοβουλία να καταθέσω πρόταση με τη μορφή ερώτησης στον υπουργό Εσωτερικών και άλλους τέσσερις υπουργός για την συμπλήρωση, το 2020, των 100 ετών από την ενσωμάτωση της Θράκης στην ελληνική επικράτεια. Επιδίωξή μου να γιορταστεί το ιστορικό γεγονός σε όλη την ελληνική επικράτεια, να πάρει το ουσιαστικό περιεχόμενο που αναλογεί σε αυτή τη μεγάλη επέτειο. Να αποτελέσει ευκαιρία αναστοχασμού της μακράς διαδρομής των 100 ετών, για όσα πετύχαμε και για τα ελλείμματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε. Η συγκρότηση μίας διακομματικής επιτροπής, όπως κατέθεσα στην ερώτησή μου, μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη όλων των παραπάνω.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΔΙΕΘΝΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Η σημερινή κυβέρνηση μέχρι σήμερα έδειξε δείγματα γραφής για το πώς θα πορευτεί. Πατώντας σε ό,τι κατακτήθηκε την προηγούμενη περίοδο υλοποιεί ένα σχέδιο ανάπτυξης σε λάθος κατεύθυνση, που βασίζεται στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων της εργασίας, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην εφαρμογή φοροελαφρύνσεων για τα πολύ μεγάλα συμφέροντα, σε πολιτικές εκχώρησης τμημάτων του δημοσίου στα ιδιωτικά συμφέροντα, σχέδιο που δεν είναι νέο, αλλά είναι αυτό που οδήγησε την χώρα στην κρίση. Οι υψηλές προσδοκίες που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία, φαίνεται ότι αρχίζουν να εξανεμίζονται στη σκέψη των ανθρώπων.
Δεν θα μπορούσα να παραλείψω να μην αναφερθώ σε δύο πολύ σημαντικά διεθνή ζητήματα. Παρακολουθώ με ανησυχία την εισβολή της Τουρκίας σε ένα κυρίαρχο κράτος, με το πράσινο φως από τον Τραμπ, την ανοχή της Ρωσίας και την χαλαρή φωνή αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αφωνία της δικής μας κυβέρνησης, που ακολουθεί πολιτική κατευνασμού. Οφείλει η διεθνή κοινότητα να επιβάλλει διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ώστε να επανέλθει η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή. Η δήλωση χθες του κυβερνητικού εκπρόσωπου για λεπτή ισορροπία ανάμεσα σε προσφυγικό, επέμβαση στη Συρία και καταπάτηση της ΑΟΖ Κύπρου, αποτελεί έναν κυνικό συμψηφισμό, δηλαδή κάνω εκπτώσεις στα ζητήματα που αφορούν στο διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα, προκειμένου να μην έχω ροές μεταναστών.
Αποτελεί αρνητική εξέλιξη η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην σεβαστεί την δέσμευσή της για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στους κόλπους της. Η αναξιοπιστία της Ε.Ε. και η ανευθυνότητα των Ευρωπαίων ηγετών υπονομεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σε μία περίοδο που άνοδο έχουν οι ευρωσκεπτικιστές. Η ελληνική κυβέρνηση αντί να είναι πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια, κινείται σε ρόλο κομπάρσου που παρακολουθεί άβουλα τις εξελίξεις. Είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην έχει άποψη και ρόλο στις αποφάσεις για τη γειτονιά της;
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Αυτή την περίοδο είμαστε μπροστά σε μία μεγάλη καμπάνια για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ηγείται ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών, και μέσω της ηλεκτρικής εγγραφής, που θα οδηγήσει στο 3ο διεθνές ανοιχτό συνέδριο. Στόχος μας είναι να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο, ανοιχτό, δημοκρατικό, προοδευτικό κόμμα της Αριστεράς. Σε αυτό έχουν θέση αριστεροί ριζοσπάστες, σοσιαλιστές, οικολόγοι, όλοι όσοι δέχονται τις αξίες και την πορεία της Αριστεράς. Με την σειρά μου κι εγώ απευθύνω ένα κάλεσμα, απλώνω το χέρι μου σε όλους εκείνους τους πολίτες που μας στήριξαν όλο το προηγούμενο διάστημα και σήμερα μοχθούν για τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κοινωνία. Όλους αυτούς τους καλώ να πάρουν μέρος, με την ένταξή τους, στη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να είναι έτοιμος την επόμενη μέρα να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: