Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ-Κ.ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ


Ουσιαστική, γόνιμη και συμβολική ήταν η επίσκεψη του Υπουργού Ανταγωνιστικότητας και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη στο Δήμο Μαρωνείας - Σαπών και η συνάντηση του με το Δήμαρχο Κ.Χαριτόπουλο.


Μέσα σ’ ένα φιλικό περιβάλλον αλληλοσεβασμού και κατανόησης οι δύο άντρες αντάλλαξαν απόψεις και δημιουργικούς προβληματισμούς αποτέλεσμα των οποίων ήταν η υιοθέτηση από τον Υπουργό της χρηματοδότησης δομικών μελετών για λογαριασμό του Δήμου ενώ συμφωνήθηκε η συνάντηση τους στην Αθήνα στο γραφείο του Υπουργού στην οποία θα συζητηθεί αναλυτικά το περιεχόμενο των προτάσεων που του έδωσε ο Δήμαρχος.

Στον Υπουργό δωρίθηκε καλάθι με τοπικά προϊόντα.

Το υπόμνμα των θέσεων και προτάσεων είναι το κάτωθι.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την ευκαρία της επίσκεψης Σας στις Σάπες επιθυμώ να Σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο Σας επωφελεία του Έθνους και των Ελλήνων.

Συγχρόνως επιθυμώ να Σας καταθέσω κάποιες προτάσεις και προβληματισμούς  του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών  και της κοινωνίας του και να παρακαλέσω στο μέτρο που μπορείτε να δώσετε λύσεις ή να προωθήσετε τα αιτήματα μας.

Έχουμε την πεποίθηση ότι απευθυνόμαστε σ’ ένα Υπουργό που γνωρίζει σε βάθος ότι η επιβίωση και η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να έχει ισόρροπο χαρακτήρα , να στοχεύει στη μείωση των διαφορών μεταξύ κέντρου και περιφέρειας και να ενισχύει τις περιοχές που έχουν διαρθρωτικά προβλήματα.

-Στο Δήμο Μαρώνειας-Σαπών βρίσκονται δύο βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία  η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση του τοπικού ΑΕΠ.

Απαιτούνται όμως συντονισμένες και στοχευμένες κινήσεις με πρώτες την σύνταξη των απαραίτητων μελετών ώστε να υπάρχει  στη συνέχεια η δυνατότητα αναζήτησης πρωτοκόλλου για την ένταξη έργων.

Προς αυτή την κατεύθυνση Σας παρακαλούμε να ερευνήσετε την προοπτική χρηματοδότησης και γενικά στήριξης του δήμου μας μέσα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τους εποπτευόμενους από αυτούς οργανισμούς.
-Όπως γνωρίζετε η παρουσία της Pharmaten στο ΒΙΟΠΑ Σαπών είναι η κορυφαία στρατηγική επένδυση στην περιοχή μας και όχι μόνο.

Είναι ο πνεύμονας ζωής για τον τόπο μας.
Ελπίζουμε ότι με τις διεργασίες που πραγματοποιεί το υπουργείο Σας και με το νέο αναπτυξιακό νόμο που όπως γνωρίζουμε σύντομα θα ψηφισθεί, να προσανατολίσετε κάποιον/ους επενδυτές προς την ΒΙΟΠΑ Σαπών, βοηθώντας με έργα και  επιπλέον υποδομές σε αυτό (πχ υδροδότηση, ανάδειξη του γεωθερμικού πεδίου εντός ΒΙΟΠΑ, διαμόρφωση της εισόδου του, συνδεση με σιδηροδρομική γραμμή, μεταφορά φυσικού αερίου σε αυτό, κλπ)
Είναι αυτονόητο και δεδομένο ότι η ο Δήμος Μαρώνειας-Σαπών θα δώσει κάθε βοήθεια στους ενδιαφερόμενους και θα συνεργασθεί μαζί τους σε όλους τους τομείς.

-Από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μπορεί να γίνει ανακαίνιση  και  εξοπλισμός του κτιρίου της πρώην ΔΟΥ Σαπών ώστε να λειτουργήσει σαν One Stop Shop Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ, ΚΕΦ, Τμήμα Επιμελητηρίου, Υποστήριξη Επιχειρηματικότητας, Κέντρο Πληροφόρησης για το ΕΣΠΑ).

- Μέσα από τα ΣΔΙΤ  να προχωρήσει η κατασκευή Πολυδύναμου Κέντρο Υπηρεσιών Προστασίας του Πολίτη(Αστυνομία, Πυροσβεστική, Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης)

-Επίσης ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή , το οποίο  δεν λύθηκε παρά τις προσπάθειες που έγιναν είναι το παρεμπόριο που είναι μια τεράστια ανοιχτή πληγή για την τοπική επιχειρηματικότητα και εμπόριο.

Είναι ένα πρόβλημα που για νικηθεί χρειάζεται πολιτική βούληση, θεσμικό πλαίσιο , ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών, περισσότερες αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση και συστηματικούς ελέγχους.

-Γνωρίζοντας την πολυπλοκότητα και τα προβλήματα που υπάρχουν για την υλοποίηση   δύο δομών  που έχει ανάγκη η περιοχή μας και οι οποίες δεν εμπίπτουν άμεσα στην ευθύνη του Υπουργείου Σας ,καταθέτω για διερεύνηση  τη  δυνατότητα και προοπτική δημιουργίας Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στις Σάπες και Διαμετακομιστικού Κέντρου Αγροτικών Προϊόντων στην Ξυλαγανή.

Κατανοώ ότι στο πρώτο θέμα δεν υπάρχει σήμερα ανοικτή πρόσκληση για υποβολή πρότασης και στο δεύτερο χρειάζεται η σύμπραξη κι άλλων φορέων όπως η Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας-Θράκης.Γι αυτό ζητώ την βοήθειά Σας.

-Επίσης, επιθυμώ να καταθέσω  την πρόταση μας  για την σύνδεση του ΒΙΟΠΑ με το δίκτυο φυσικού αερίου, αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια δέσμευση και παράλληλα δεν έχει προβλεφθεί  μία αναμονή στον αγωγό του ΤΑΠ που περνάει δίπλα από το ΒΙΟΠΑ και θα εξυπηρετούσε τον συγκεκριμένο σκοπό.

Βασική συνιστώσα της απρόσκοπτης λειτουργίας ενός ΒΙΟΠΑ, τόσο για τις υπάρχουσες μονάδες όσο και για την προσέλκυση νέων, είναι το ισχυρό και ολοκληρωμένο δίκτυο ύδρευσης .Δυστυχώς ο Δήμος Μαρώνειας-Σαπών έχει τεράστια προβλήματα  λειψυδρίας παράγωγο των δομικών προβλημάτων στα δίκτυα υποδομής. Ζητάμε εναγωνίως την ενασχόληση Σας με το συγκεκριμένο πρόβλημα για την ανεύρεση χρηματοδότησης των αναγκαίων μελετών και έργων για την οριστική λύση του.


Αξιότιμε κ.Υπουργέ,

Είμαι στη διάθεση Σας για κάθε συνεργασία προς όφελος του τόπου  και θα περιμένω με αγωνία τις ενέργειές Σας.

Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ –ΣΑΠΩΝ

ΝΤΙΝΟΣ  ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣΔεν υπάρχουν σχόλια: