Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Κύκλος σεμιναριών: Η σχέση μας με τον λαϊκό πολιτισμό

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με την ΕΠΟΦΕ, συνδιοργάνωσαν αυτή τη δράση με σκοπό την ουσιαστική εμπλοκή των τοπικών συλλογων, φορέων και πολιτών σε ένα διάλογο για την σχέση μας με τον λαϊκο πολιτισμό. Τα σεμινάρια υλοποιήθηκαν στο Δημαρχείο του Διδυμοτείχου την Κυριακη 8/9 & 15/9.
Το Ε.Μ.Θ. ευχαριστώντας θερμά τους εισηγητές και όσους συνέβαλλαν στην οργάνωση και την υλοποίηση των σεμιναρίων υπόσχεται τη συνεχή προσπάθεια για να καταφέρουμε  να κερδίσουμε κάτι που έχει αξία. Να συνεχίσουμε να παράγουμε πολιτισμό μέσα από τη δύναμη του τόπου που λίγο ως πολύ μας αυτοπροσδιόρισε.

Οι εισηγητές:
Χάρης Σαρρής, εθνομουσικολόγος
Ειρήνη Λουτζάκη,
επίκουρη καθηγήτρια
Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νάνσυ Χαρμαντά,
καθηγήτρια χορού υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου στο Τμήμα Κοινωνιολογίας
Τερζοπούλου Μιράντα,
λαογράφος - εθνολόγος, Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία Αθηνών,
Βάλια Στεριώτη, συντονίστρια εκπαιδεύσεων, Interpret Europe – the European Association for Heritage Interpretation
Ανδρομάχη Οικονόμου, ερευνήτρια, Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Μέσα από το διάλογο και τη συζήτηση που αναπτύχθηκε κατα τη διάρκεια των σεμιναριών απολογιστικά μπορούν να αναφερθούν τα πάρακατω: 
  • Η  επιλογή των θεμάτων και των  εξειδικευμένων εισηγητών είχαν ουσιαστικό ενδιαφέρον.Οι θεματικές εισηγήσεις των ομιλητών που λειτούργησαν αλληλοσυμπληρωματικά προκάλεσαν  ενδιαφέρουσες συζητήσεις.
  • Τέθηκαν ερωτήματα με προβληματισμούς σε πραγματικούς χρόνους, για την διαχείριση της συλλογικής μνήμης και του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου.
  • Ότι τα σεμινάρια αυτά πρέπει να αποτελέσουν την αρχή της συζήτησης  που επιβάλλεται να συνεχιστεί με διάφορους τρόπους, για να κατανοήσουμε σε βάθος το πολιτιστικό μας πλούτο ώστε αυτός να καταστεί μια δύναμη δημιουργική.
  • Η εκτίμηση της τοπικής κοινότητας, του ενδιαφέροντος, να συζητηθούν θέματα που απασχολούν πολλούς πολιτιστικούς φορείς και διαχειριστές της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, σε μια περιοχή έξω από το διοικητικό κέντρο του νομού, με στόχο την ανάδειξη και την ανάπτυξη του τόπου.
  • Την ανάγκη για ενίσχυση της ανάπτυξης κοινού σε τέτοιου είδους δράσεις. 
Την πεποίθηση πως μόνο με συλλογικότητα και συνεργασία μπορούμε να πορευτούμε

Δεν υπάρχουν σχόλια: