Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Επιτυχημένο το 2ο Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 31 Αυγούστου με 1 Σεπτεμβρίου 2019, οι εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους στην ΠΕ Ροδόπης, στον παραλιακό οικισμό Φαναρίου.

Με βασικούς στόχους, την ανάδειξη του τοπικού τουριστικού προϊόντος, της παραθαλάσσιας ομορφιάς της περιοχής και την ενημέρωση για θέματα θάλασσας και υγρού στοιχείου, κατά τη διάρκεια του διημέρου εξελίχθηκαν, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, ενημερωτικού και  ψυχαγωγικού χαρακτήρα.


Σημαντική ήταν η συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών του Φαναρίου, στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, η οργάνωση των οποίων υποστηρίχθηκε από τους τοπικούς κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς και επιχειρήσεις.

«Το Φανάρι αποτελεί καλή βάση για την ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού στη Ροδόπη. Επιθυμούμε κι επιδιώκουμε την ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής, μια υγιή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με παράλληλο σεβασμό στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον. Η ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να στηριχθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η γεωγραφική του θέση του Φαναρίου και της Ροδόπης, μετά τη διάνοιξη του κάθετου άξονα Νυμφαίας-Μακάζα. Το στοίχημα είναι διπλό, αφενός να παρατείνουμε την τουριστική περίοδο αφετέρου να αναδείξουμε την ομορφιά αυτού του τόπου. Στην κατεύθυνση αυτή, κρίσιμη είναι η σημασία της συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων αλλά και η στήριξη της νέας προοπτικής που επιδιώκουμε από την πολιτεία » σημείωσε μεταξύ άλλων ,σε τοποθέτησή του κατά την τελετή έναρξης των εκδηλώσεων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ.Νικόλαος Τσαλικίδης, στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του οικισμού.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η αρχαιολόγος της ΕΦΑ Ροδόπης κ.Μαρίνα Τασακλάκη, παρουσίασε ενδιαφέρουσα ομιλία για τη Δίκαια, αρχαία αποικία του Θρακικού Πελάγους, που βρισκόταν 2 χλμ ΒΔ του Φαναρίου. Στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου ΑΜ-Θ αναφέρθηκε σε ομιλία του ο περιβαλλοντολόγος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Θάσου κ. Αλέξανδρος Χαντζάρας. Στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης του 2ου Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους στην ΠΕ Ροδόπης, πραγματοποιήθηκε και έκθεση φωτογραφίας με θέμα το Φανάρι από το Photo Sotos ενώ εξάλλου οι καλλιτέχνες Χρήστος Χατζόπουλος και Αλέξανδρος Γαρούφας, μοιράστηκαν έντεχνες μουσικές «μελωδίες της ψυχής» με τους παραβρισκόμενους.

Κέφι και ρυθμό στο βράδυ του Σαββάτου, σκόρπισε η εμφάνιση επί σκηνής των καλλιτεχνών Μιχάλης Ηλιάσκου, Αλέξανδρου Κεβόπουλου και Απόστολου Μαλιακούδη, κατά την συναυλία παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής και το κοκτέιλ πάρτι με DJ, που έλαβαν χώρα στο Λιμάνι Φαναρίου.

Το ενδιαφέρον μεγάλων και παιδιών προσέλκυσαν οι θαλάσσιες δραστηριότητες στις παραλίες Φαναρίου και Αρωγής που εξελίχθηκαν από το πρωί μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες της Κυριακής 1 Σεπτεμβρίου. Οι δραστηριότητες αφορούσαν σε επίδειξη, εκμάθηση και δοκιμή μικρών ιστιοπλοϊκών σκαφών, όρθια σανιδοκωπηλασία, θαλάσσιο καγιάκ, ιστιοσανίδα, αετοσανίδα καθώς και διεξαγωγή θαλάσσιων διαδρομών.
Με την υποστήριξη των επιχειρήσεων θαλασσίων μέσων Κουπί Watersports, Vitamin sea Watersports, Riverland Outdoor activities, του Συλλόγου Αετοσανίδας και Ιστιοσανίδας Θράκης FLY HI, του Αθλητικού Σωματείου Αετοσανίδας και Ιστιοσανίδας και Όρθιας Σανιδοκωπηλασίας "ΑΕΤΟΣ, διεξήχθησαν με μεγάλη συμμετοχή παρουσιάσεις, μαθήματα, τεχνικές επιδείξεις, με δυνατότητα δοκιμής όλων των τύπων σκαφών, δωρεάν εκμίσθωση καγιάκ και όρθια κωπηλασία. Χορευτικά προγράμματα και διαδραστικά προγράμματα λειτουργικής άσκησης και χορού, παρουσίασαν μέλη του αθλητικού συλλόγου Will and Steel.

Παρόν κι ο Ναυτικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης, με σκάφος ανοικτής θάλασσας  στο Λιμάνι του Φαναρίου και με έμπειρο πλήρωμα που παρείχε ενημέρωση σχετικά με τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα.

Παράλληλα, υλοποιήθηκε με επιτυχία, δράση για τα παιδιά με τίτλο «ζωγραφίζω και παίζω στην θάλασσα» σε συνεργασία με το Εργαστήρι Ζωγραφικής «Καλλιτεχνία» της Ηλιάνας Καλεντερίδου, στον κεντρικό πεζόδρομο του Φαναρίου.
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και φίλων Ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» και ομάδα εθελοντριών ενημέρωσαν για τη δωρεά μυελού των οστών ενώ το Σωματείο ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης προχώρησε σε επίδειξη του αυτόνομου μηχανισμού πρόσβασης στην θάλασσα (seatrac) στην παραλία Ιουλία.

Σημειώνεται ότι το Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους στην ΠΕ Ροδόπης οργανώθηκε με την υποστήριξη :

Δήμος Κομοτηνής
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης
Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Βιστωνίδας - Ισμαρίδας
ΕΤΑΔ
ΚΑΜΠΙΝΓΚ Φαναρίου
Τοπική Κοινότητα Φαναρίου
ΚΤΕΛ Ν. Ροδόπης
Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης "ΒΕΡΓΙΝΑ"
Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών Κομοτηνής
Πολιτιστικός Σύλλογος Φαναρίου
Εργαστήρι Ζωγραφικής "ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΑ" Καλεντερίδου Ηλιάνα
«Δύναμη ψυχής» Σύλλογος Ροδόπης
Σωματείο Α.μ.ε.Α Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης


Αθλητικός Σύλλογος "will and steel" 

BEACH BAR ΦΑΝΑΡΙΟΥ-ΑΡΩΓΗΣ-ΜΕΣΗΣ
Anemos
Νήσος
Madouk
4U
Grab
Sunrise
Cha-cha
Inammos
Tortuga
West side
Ammos
Cameo

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Fanari Hotel
Vosporos Hotel
Limni Hotel
Ξενοδοχείο Αλέξανδρος

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Valsamidis Marine
Π.Καραβέτης & ΣΙΑ ΟΕ
Express Market Spartakos
Super Market Καραβέτη
Photo Sotos
Studio Minas
Photo Nikos
Πρατήριο Άρτου Φαναρίου
Καφέ Αρκαδία
Καφέ Κυριάκος
DAF καφέ
Ostria καφέ
Φλοίσβος καφέ
Σπιτικό Καφέ -Εστιατόριο
Ψησταριά "Το Στέκι"
Ταβέρνα "Στου Κοσμά"
Εστιατόριο Θαλασσινών "Ο Φάρος"
Τουριστικό περίπτερο Φαναρίου "Ο Βασίλης”
Αναμνηστικά δώρα "Cristore"
Περίπτερο Φαναρίου
Ιχθυοπωλεία Φαναρίου
Βενζινάδικο ΕΛΙΝ Μπάρμπας Ιωάννης
Ψαροταβέρνα “Το Λιμάνι”
Κρεοπωλείο Γκάνιος Κωνσταντίνος
Gia Kafedaki
Παραδοσιακά Καπνιστά Αλίπαστα “Το Φανάρι”
Συνεργείο “Διαμαντής”
Φαρμακείο Φαναρίου  Φαλέκας Αθ.
Καφενείο “Ολυμπία”




Δεν υπάρχουν σχόλια: