Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Συνεργασία ΠΕ Ροδόπης – Νομαρχίας Κίρτζαλι Βουλγαρίας για την πρόληψη μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων


Ζητήματα συνεργασίας που σχετίζονται με την εφαρμογή μέτρων πρόληψης μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που πλήττει τη γειτονική Βουλγαρία, απασχόλησαν  τηλεφωνική επικοινωνία του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νικόλαου Τσαλικίδη με το Νομάρχη Κίρτζαλι Βουλγαρίας κ.Nikola Chanev.

Εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τέθηκε η αναγκαιότητα συστηματοποίησης της συνεργασίας με την τοπική βουλγαρική αρχή με στόχο την πρόληψη επέκτασης της ζωονόσου μέσω της διασυνοριακής περιοχής. «Ζητήσαμε επέκταση των ελέγχων στα σύνορα με την Ελλάδα. Προχωρούμε άμεσα στην λήψη ενδεδειγμένων μέτρων στον κάθετο άξονα της Νυμφαίας, όπως είναι έλεγχοι και συγκρότηση κλιμακίου απολύμανσης από την διεύθυνση  Κτηνιατρικής της ΠΕ Ροδόπης. Η αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων είναι θέμα εθνικής σημασίας. Αφορά άμεσα όμως και την Περιφέρεια μας και σχετίζεται με την οικονομία της» δήλωσε ο κ. Τσαλικίδης , εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την εποικοδομητική επικοινωνία με το Νομάρχη κ. Chanev.


Ο Βούλγαρος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα εκ μέρους των αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιών στην περιοχή. Ήδη λειτουργούν σταθμοί απολύμανσης των οχημάτων και μέσων μεταφοράς στο συνοριακό σημείο διέλευσης Βουλγαρίας-Ρουμανίας και στην περιοχή του Χάσκοβο. Ο ίδιος ανέφερε ότι στην επικράτεια του Κίρτζαλι δεν υπάρχουν εκμεταλλεύσεις χοίρων ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 20, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αφορούν σε οικόσιτους χοίρους στο Πλόβντιβ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης και ο Νομάρχης Κίρτζαλι, συμφώνησαν στην τήρηση αμοιβαίας διαρκούς ενημέρωσης και συνεργασίας για την αποτροπή της εξάπλωσης της ζωονόσου.

Από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: