Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ


Αγαπητοί συμπολίτες,
Κάθε χρόνο στη χώρα μας καίγονται περίπου 200.000 στρέμματα αγροτικών-δασικών εκτάσεων, τα 100.000 είναι δάση, τα 50.000 αφορούν καλλιέργειες, οι οποίες κάηκαν κυρίως εξαιτίας καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών.
Σχεδόν το σύνολο τωνπυρκαγιών ξεκίνησαν από απώλεια ελέγχου καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών ή άλλων εργασιών,με ολέθρια αποτελέσματα για το φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας αλλά και με μεγάλο φόρο σε ανθρώπινες ζωές.

·         Σύμφωνα με την Πυροσβεστική διάταξη 9/2000 κάθε έτος από 1 Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου απαγορεύεται η χρήση φλόγας στην ύπαιθρο καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.
·         Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 4/2012, ομοίως η ανωτέρω απαγόρευση ισχύει και γιαοικοπεδικούς χώρους.
Πρέπει να αντιληφθείτε ότι πέραν των σοβαρών κοινωνικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών και υγειονομικών επιπτώσεων στην ελληνική κοινωνία από αυτές τις πυρκαγιές, οι επιπτώσεις εξειδικεύονται στον δράστη της κάθε πυρκαγιάς ως εξής:
α) Ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τα άρθρα 264 και 265 του Π.Κ. με ποινές από ένα έτος φυλάκιση έως και ισόβια κάθειρξη αναλόγως των συνεπειών από την πυρκαγιά.
β) Χρηματικά πρόστιμα
γ)Μείωση ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για κάθε καμένη αγροτική έκταση με συντεταγμένες περιοχής.
Να σημειωθεί ότι η μείωση ισχύει για όλα τα καμένα αγροτεμάχια, χωρίς να εξετάζεται από που ξεκίνησε η φωτιά.

Πολίτες τηςΡοδόπης, σας καλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα ανωτέρω και όλοι μαζί να συνδράμουμε στην προστασία των ζωών, περιουσιών και του περιβάλλοντος.
Μην ανάβεις φωτιά κατά την αντιπυρική περίοδο –
 οι συνέπειες της πράξης σου μπορεί να είναι ασύλληπτα καταστροφικές.
ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΑΝΑΖΗΣΟΥΜΕ!!!
                                                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: