Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Η ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών ανοίγει τις πόρτες της για 240 σπουδαστές


Ο Αθανάσιος Καραφύλλης ήταν  από τους πρώτους καθηγητές που δίδαξε στο  Παράρτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες κι εξακολουθεί να είναι και σήμερα εκεί. Από το 2008 που ξεκίνησε η λειτουργία του γνωρίζει καλά τους στόχους και τις δυνατότητες  της Σχολής. Τα τελευταία πέντε χρόνια διευθύνει το Ακαδημαϊκό Ίδρυμα προσφέροντας με τους συναδέλφους του στους σπουδαστές απαραίτητες γνώσεις για το χώρο της Εκπαίδευσης. «Νομίζω ότι το κεφάλαιο που κατατίθεται στις Σάπες δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι και η πολιτισμική αξία που προκύπτει από τη λειτουργία της Σχολής σημαντική» δηλώνει ο ίδιος και με τους συνεργάτες του ετοιμάζονται να υποδεχτούν 240 σπουδαστές και σπουδάστριες.

240 άτομα από όλη την Περιφέρεια, τρεις φορές την εβδομάδα, θα επισκέπτονται τις Σάπες, εφόσον καλυφθούν όλες οι θέσεις που προσφέρονται. Στον «αέρα» βρίσκεται η προκήρυξη για την νέα Ακαδημαϊκή χρονιά της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) του Παραρτήματος των Σαπών, με τους ενδιαφερόμενους σπουδαστές να υποβάλλουν ήδη δηλώσεις συμμετοχής, είτε στο Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΑΙΚ- 200 θέσεις), είτε στο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό ( ΠΕΣΥΠ-40 θέσεις).
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παραρτήματος, τον κο Αθανάσιο Καραφύλλη οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ, όσοι θα δουν την προκήρυξη στο Site, Aspaite.gr θα κατανοήσουν την κατηγοριοποίηση που υπάρχει για τους κατόχους των Μεταπτυχιακών ή Διδακτορικών τίτλων σπουδών. «Όσες θέσεις δεν συμπληρώνονται από μια κατηγορία, θα συμπληρώνονται από τις άλλες. Ο μεγάλος αριθμός που έχουμε θα καλύψει όλη τη ζήτηση της Περιφέρειάς μας. Όποιος υποβάλει αίτηση, θα μπορεί να φοιτήσει στο Πρόγραμμα για να αποκτήσει ένα πιστοποιητικό που αναγνωρίζεται σε όλη τη χώρα ασφαλώς, αλλά και στο εξωτερικό.»
«Δεν μπορεί να εξασφαλίσει επαγγελματική αποκατάσταση μόνο το πιστοποιητικό της ΑΣΠΑΙΤΕ, ωστόσο, βοηθάει ανθρώπους που είναι αναπληρωτές, που προσδοκούν να μπουν στις επετηρίδες των αναπληρωτών, γιατί τους ανεβάζει αρκετές θέσεις στους πίνακες των αναπληρωτών, γιατί προσθέτει μόρια στην συνολική μοριοδότηση που έχουν. Τους ανεβάζει πιο ψηλά και τους δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν και μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση» απαντά ο κος Καραφύλλης στο ερώτημα αν: η κατοχή αυτού του τίτλου σπουδών διευκολύνει το πέρασμα στον Εργασιακό χώρο;
Στο Παράρτημα των Σαπών θα διδάσκουν περίπου 20 -25 καθηγητές, εξαρτάται πάντα ο αριθμός τους από τον αριθμό των τμημάτων που θα δημιουργηθούν. «Το κάθε τμήμα έχει έξι μαθήματα το εξάμηνο, αν θα μπορέσουμε να κάνουμε πέντε τμήματα των σαράντα θα είναι αριθμός ρεκόρ. Συνολικά πενήντα άτομα με τους επόπτες συν δύο γραμματείς που εργάζονται στο Παράρτημα.» εξηγεί ο διευθυντής αισιόδοξος πως και αυτή η Ακαδημαϊκή χρονιά θα κυλήσει με τον καλύτερο τρόπο.
Όσον αφορά στα οφέλη για την τοπική κοινωνία, αυτά θα είναι πολλά: Οικονομικά και πολιτισμικά. «Μπορούμε να κάνουμε καλύτερη την παραμονή αυτή. Έχουμε μιλήσει και με τον δήμο για να υπάρχει μια καλύτερη συνεργασία και αξιοποίηση του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού στην περιοχή. Θα μπορούσαν να εκπονηθούν μελέτες σε συνεργασία με τοπικά σχολεία, για να αναδείξουμε την τοπική ιστορία στον καλύτερο δυνατό βαθμό» δηλώνει ο κος Καραφύλλης.
Σε πρόσφατη συνάντησή του με τον νέο δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών, τον κο Ντίνο Χαριτόπουλο ήταν διάχυτο το κλίμα ότι θα έχουν μια εξαιρετική συνεργασία. «Θα παρακαλούσα, επειδή βλέπω τελευταία ότι στην Εγνατία Οδό γίνονται πλευρικά διόδια να απευθύνω έκκληση στην τοπική και κεντρική ηγεσία να εξαιρούνται οι σπουδαστές από την υποχρέωση της καταβολής των διοδίων. Οι σπουδαστές είναι άτομα που στερούνται βασικά αγαθά για να μπορέσουν να φοιτήσουν στην ΑΣΠΑΙΤΕ και να αξιοποιήσουν επιστημονικά τη δυνατότητα που τους δίνει η ΑΣΠΑΙΤΕ»δηλώνει ο κος Καραφύλλης σημειώνοντας πως έρχονται από Σέρρες, Δράμα, Διδυμότειχο κ.α. διανύοντας ήδη μεγάλη χιλιομετρική απόσταση «θα κάνουμε ενέργειες να απαλλάσσονται από την καταβολή διοδίων. Είναι κόντρα στις ανθρώπινες αξίες. Η πολιτεία θα πρέπει να στηρίζει » υπόσχεται δίνοντας το στίγμα του ότι και φέτος θα είναι εξίσου με τις προηγούμενες χρονιές διεκδικητικός για το καλό της Σχολής και των Σπουδαστών της.
Μαρία Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια: