Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΕ ΦΤΩΧΕΣ, ΟΡΕΙΝΕΣ &ΜΕΙΟΝΕΤΚΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ, ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ



Σε μια συγκλονιστική εκδήλωση μπροστά σε 800 συγκεντρωμένους πολίτες  σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κομοτηνής,  παρουσιάστηκε την Παρασκευή για πρώτη φορά στην Ροδόπη ο σχεδιασμός  της νέας ΚΑΠ για την  προσεχή προγραμματική περίοδο από τον Τάσο Χανιώτη, Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ε.Ε., μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης του κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.  
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης και ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ενώ παραβρέθηκαν πλήθος εκπροσώπων της τοπικής και περιφεριακής αυτοδιοίκησης, συλλόγων , συνεταιρισμών και εκατοντάδων απλών αγροτών.
Στην συζήτηση που ακολούθησε έλαβαν μέρος, οι Σινάν Αχμέτ εκ μέρους της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών, Νίκος Σκοπιανός ως πρώην πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, ο Ισμαήλ Μολά Αλή Μεχμέτ ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας, η Ζωή Φραγκούδη, πρόεδρος του γυναικείου συνεταιρισμού "ΓΑΙΑ" Τριγώνου Έβρου και ο γεωπόνος Νίκος Καπούλας, διευθυντής πρωτογενούς τομέα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης, που παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό της Ροδόπης το νέο LEADER για τους ιδιώτες που ανοίγει επισήμως στις 12 Απριλίου.  


Πρόταση του Ιλχάν Αχμέτ για «περιφερειοποίηση» των ενισχύσεων κατά το πρότυπο που ακολουθεί η Ισπανία, δηλαδή κατανομή των ενισχύσεων σε 50 περιφέρειες (comarcas) βάσει μικτών χαρακτηριστικών, όπως ο παραγωγικός προσανατολισμός και το οικονομικό-κοινωνικό αποτύπωμα του πρωτογενή τομέα στην εκάστοτε περιφέρεια. Η πρόταση του Αχμέτ γίνεται στη λογική ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν οι πιο φτωχές περιφέρειες, όπως η περιφέρεια ΑΜΘ.
Πρόταση του Τάσου Χανιώτη για τη «Γεωργία 4.0», η οποία θα επιτρέψει σε μικρούς και μεγάλους παραγωγούς να παράγουν περισσότερα με λιγότερες εισροές, καθώς η νέα ΚΑΠ θα θέσει ειδικούς και γενικούς στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια, στη νέα περίοδο, η σύνδεση της ΚΑΠ με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του πρωτογενή τομέα, στη λογική της μέτρησης επιδόσεων, θα είναι ισχυρή. Ισχύει η δυνατότητα ενίσχυσης μιας ειδικής και μειονεκτικής περιοχής όπως είναι η Ροδόπη και η Θράκη με χαμηλούς αναπτυξιακούς δείκτες σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς μέσους όρους με έμφαση στην αυξημένη στρεμματική ενίσχυση.  
Πρόταση της Ζωής Φραγκούδη για ένα θεσμικό πλαίσιο που θα βοηθήσει τους γυναικείους συνεταιρισμούς να ανθίσουν.
Χαιρετισμός Γ. Καμίνη: Πολλοί βλέπουν την ευελιξία ως απειλή, ως μια προσπάθεια για επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Μπορεί η ευελιξία που δόθηκε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο να ευνόησε περισσότερο τα κράτη-μέλη του Βορρά, καθώς αυτά δεν είχαν ανάγκη για μεγάλες προσαρμογές, σε αντίθεση με χώρες του Νότου, έδωσε όμως τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να πάρουν αποφάσεις προς όφελός τους, όπως έκανε η Ισπανία υιοθετώντας το μοντέλο των “comarcas

Ως ευρωβουλευτής θα στηρίξω την κατεύθυνση αυτή, όχι μόνο για να «πιάνονται» οι στόχοι για το περιβάλλον, αλλά διότι η «έξυπνη» Γεωργία θα εξασφαλίσει τα παραπάνω (δηλαδή την παραγωγικότητα, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος). Στην Ελλάδα, παρότι παράγεται πλούσιο ερευνητικό έργο, συνηθίζουμε απλά να «καταναλώνουμε» ώριμη τεχνολογία από το εξωτερικό, αφού η διάχυση γνώσης δεν είναι επαρκής και η ερευνητική κοινότητα δεν έρχεται συχνά σε επαφή με τον αγροτικό κόσμο. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το πρόβλημα αναγνωρίζεται και υπάρχουν ξεχωριστές πρωτοβουλίες για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι λεγόμενες Επιχειρησιακές Ομάδες στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Συμπράξεων Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας.
        
Ο Κανονισμός (ΕΕ) 1305/2013 (άρθρα 35, 55, 56, 57) αναγνωρίζει ότι η υλοποίηση καινοτόμων έργων και η διάχυση γνώσης για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας πρέπει να αναληφθεί από Επιχειρησιακές Ομάδες στις οποίες να συμμετέχουν γεωργοί, αγροτικές κοινότητες, ερευνητές, σύμβουλοι, επιχειρήσεις και άλλοι φορείς που ενδιαφέρονται για την καινοτομία στον τομέα της γεωργίας. Οι Επιχειρησιακές Ομάδες πρέπει να αποσκοπούν στην προώθηση της ταχύτερης και ευρύτερης μεταφοράς καινοτόμων λύσεων στην πράξη, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ της έρευνας, των γνώσεων, της τεχνολογίας αιχμής και των γεωργών, συνδέοντας, τελικά, καλύτερα την έρευνα και την πρακτική γεωργία. Στη χώρα μας, εφαρμόζεται στη λογική αυτή το «Μέτρο 16». Ωστόσο, η Πολιτεία σαμποτάρει την εφαρμογή του, καθώς τα γραφειοκρατικά εμπόδια (π.χ. ατελείωτα δικαιολογητικά), αλλά και οι καθυστέρησεις είναι ασύγκριτες. Για παράδειγμα, έχουν περάσει 10 μήνες από την πρώτη Υπουργική Απόφαση και ακόμη δεν έχουν βγει ούτε τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης (Δράση 1) για την απλή σύσταση των Επιχειρησιακών Ομάδων. Με άλλα λόγια, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ουσιαστική εφαρμογή μέτρων, όπως είναι το Μέτρο 16, αλλά πολύ περισσότερο για εφαρμογή τους στο σωστό χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: