Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Χαμένη ευκαιρία για τον δήμο Μαρωνείας - Σαπών ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου;

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του Market Test για τη δέσμευση δυναμικότητας στον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης που αναπτύσσεται από την Ελληνική εταιρία κοινής ωφέλειας GASTRADE A.E.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, 20 εταιρίες υπέβαλαν σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος για συνολική δέσμευση έως και 12,2 δις. κυβικά μέτρα/έτος δυναμικότητας επαναεριοποίησης στον πλωτό τερματικό σταθμό και παράδοσης στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Οι ποσότητες αυτές θα προορίζονται για τις αγορές της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος υπερκάλυψε την τεχνική δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,5 δις κ.μ/έτος έργου.
Όπως δείχνουν τα πράγματα το έργο του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην περιοχή της Θράκης.
Εκείνο που θα πρέπει να επισημανθεί όμως είναι ότι το σημείο της κατασκευής του βρίσκεται πολύ κοντά, ίσως και εντός, των θαλασσίων ορίων του δήμου Μαρωνείας Σαπών.
Αυτό δεν το έχουν αξιοποιήσει μέχρι σήμερα οι ιθύνοντες του δήμου και έτι ο δήμος Μαρωνείας Σαπών δεν βρίσκεται μέσα στον όλο σχεδιασμό των ανταποδοτικών, ούτε συμμετέχει στη διαμόρφωση των όποιον αποφάσεων και καταστάσεων .
Οι διοικούντες θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα και να αγωνιστούν να κερδίσει ο τόπος όσα περισσότερα οφέλη μπορεί διασφαλίζοντας βέβαια την περιοχή από πιθανές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: