Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για την αντιπλημμυρική προστασία απαιτούν οι πολίτες του δήμου Μαρωνείας-Σαπών


Τεράστια προβλήματα αντιμετώπισαν την προηγούμενη εβδομάδα από τις καταρρακτώδεις βροχές πολλοί οικισμοί του δήμου Μαρωνείας Σαπών καθώς και διαβάσεις, δρόμοι, γέφυρες, χωράφια, ακόμη και σιδηροδρομική γραμμή εντός των ορίων του δήμου.
Περισσότερα ήταν τα προβλήματα στα χωριά Ίσαλος, Αμάραντα, Βάκος, Λοφάριο, Αρσάκειο, Βέννα, Πετρωτά.

Παρότι οι πληγέντες δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη από τις περσινές ζημιές λόγω πλημμυρών, παρότι ζημιές από πλημμύρες παρουσιάζονται σχεδόν κάθε χρόνο στις ίδιες περιοχές και παρότι ο ΤΑΠ με ένα στόλο μηχανημάτων και με ένα μεγάλο πρόγραμμα αντισταθμιστικών οφελών πέρασε από τις περιοχές αυτές, δυστυχώς δεν έγινε κάτι σοβαρό για την αποτροπή αυτών των φαινομένων.
Η έλλειψη των απαραίτητων μελετών, η απουσία ρεαλιστικού σχεδιασμού, οι καθυστερήσεις σοβαρών παρεμβάσεων και η μη αξιοποίηση της παρουσίας του ΤΑΠ και περιφερειακών ή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων είναι κάποιοι από τους λόγους που οδήγησαν σε αυτές τις καταστάσεις.
Οι πολίτες είναι απελπισμένοι και περιμένουν πιο υπεύθυνες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
Γιαυτό απαιτείται ένα άμεσο, ολοκληρωμένο, εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό σχέδιο, από τώρα, χωρίς αναβολές και χωρίς καθυστερήσεις.
Απαιτείται η αξιοποίηση προγραμμάτων και ευκαιριών, συντονισμένες προσπάθειες δήμου, περιφέρειας και κράτους προκειμένου να εξαλείφουν αυτές οι καταστάσεις και να εκλείψουν τέτοιου είδους φαινόμενα.
Δεν νοείται ο δήμος Μαρωνείας Σαπών εν έτη 2019 να είναι ένας ανοχύρωτος δήμος έρμαιο κάθε φορά των έντονων βροχοπτώσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: