Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Μεγαλύτερες αποζημιώσεις για τους πληγέντες καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης και του Έβρου ζητά με επιστολή του ο πρόεδρος ο πρόεδρος Εσάτ Χουσεΐν



ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ  ΘΡΑΚΗΣ
 ΒΑΣ.ΠΑΥΛΟΥ  9   ΚΟΜΟΤΗΝΗ  69100
ΤΗΛ : 25310 82910  ΦΑΞ : 2531082912
 ΚΟΜΟΤΗΝΗ  14/12/2018
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.:    12423
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη Στάυρο
Βουλευτή Ροδόπης κ. Μουσταφά Μουσταφά
Βουλευτή Ροδόπης κ. Καρά Γιουσούφ Αιχάν
Βουλευτή Ροδόπης κ. Αχμέτ Ιλχάν
Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΣΟΕ
ΘΕΜΑ
Αποζημιώσεις καπνοπαραγωγών ποικιλίας ΜΠΑΣΜΑ
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές,
Από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο προς ενημέρωση σας για το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στα καπνά μας σας στείλαμε 3 επιστολές.
Ανακοινώθηκε ότι μέσο του «de minimis» η αποζημίωση είναι 8,2 εκ. ευρώ για τους καπνοπαραγωγούς της ποικιλίας ΜΠΑΣΜΑ.

Στις επιστολές μας αναφέρετε αναλυτικά τη ζημιά που προέκυψε και σε ποσοστό από 60%  έως και 100% απώλειες για τους καπνοπαραγωγούς και αυτό τεκμηριώθηκε από τις Υπηρεσίες της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου καθώς και από τον ΕΛΓΑ όπου διαπιστώθηκε ότι η ζημιά είναι σε ποσοστό από 70% έως 90%.
Αυτή η αποζημίωση που ανακοινώθηκε δεν μας καλύπτει ούτε σε ποσοστό της τάξης του 15% καθώς επίσης ο Συνεταιρισμός δεν είχε καμία ενημέρωση για το θέμα των αποζημιώσεων ένα πρόβλημα που μας αφορά άμεσα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω σας ενημερώνουμε ότι για να μπορέσουν οι καπνοπαραγωγοί μας να καλύψουν τις ανάγκες τους καθώς και να βγούνε στα χωράφια τους για την νέα σεζόν  που έρχεται η αποζημίωση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στα 250 ευρώ ανά στρέμμα.
Στην επιστολή μας με Αριθμό Πρωτοκόλλου 12334 και ημερομηνία 1/11/2018 αναφέρουμε αναλυτικά τη σημερινή κατάσταση των καπνοπαραγωγών μας με σημαντικότερη παρατήρηση ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο καπνός της Ροδόπης και του Έβρου αποτελεί μονοκαλλιέργεια.
Εδώ και πολύ καιρό αναμέναμε η αποζημίωση να είναι τουλάχιστον 250 ευρώ ανά στρέμμα και όταν δημοσιεύτηκε το τελικό 100 ευρώ περίπου ανά στρέμμα αυτό αποτέλεσε μεγάλη απογοήτευση στους καπνοπαραγωγούς μας και η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.
Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση σας έτσι ώστε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των καπνοπαραγωγών των Νομών Ροδόπης και Έβρου.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΣΑΤ ΧΟΥΣΕΙΝ  

Δεν υπάρχουν σχόλια: