Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Σειρά επαφών του Ιλχάν Αχμέτ στις Βρυξέλλες για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και των προοπτικών ανάπτυξης της Θράκης


 
Σειρά επαφών στις Βρυξέλλες με ευρωπαίους αξιωματούχους είχε αυτή την εβδομάδα ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ. Είναι η δεύτερη εξόρμηση του στις Βρυξέλλες μέσα σε διάστημα δύο ετών για την υποστήριξη της αναπτυξιακής ατζέντας της Θράκης. Τον Ιλχάν Αχμέτ συνόδευε σε αυτό του ταξίδι ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης, Στάθης Κεφαλίδης
.  
Ο βουλευτής Ροδόπης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στενό συνεργάτη του προέδρου Γιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά, ενώπιον του οποίου παρουσιάστηκαν οι αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της Θράκης ενώ ζητήθηκε η πολιτική και τεχνοκρατική συνδρομή του για την στήριξη της περιοχής.
Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε στον βουλευτή Ροδόπης ότι πολλές φορές η εκπροσώπηση της Θράκη απουσιάζει από διεθνή φόρα και τα κέντρα λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων, την ίδια στιγμή που η ένταξη στην συνθήκη Schengenτο προσεχές χρονικό διάστημα χωρών όπως είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, διανοίγει ευρύτατους αναπτυξιακούς διαδρόμους για όλη την βόρεια Ελλάδα σε μια γεωγραφική ενότητα που εκτείνεται από τον Αλιάκμονα έως τον Δούναβη.
Από την συνάντηση εργασίας με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσο Χανιώτη, προέκυψε η δυνατότητα της στήριξης του εισοδήματος  για αγρότες μειονεκτικών, ορεινών και ημιορεινών περιοχών, ακόμα και όταν καλλιέργειες όπως είναι τα καπνά έχουν τεθεί εκτός του πλαισίου ενισχύσεων από την εφαρμοζόμενη ΚΑΠ.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι στις Βρυξέλλες ο βουλευτής Ροδόπης συναντήθηκε με τον ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλο που πραγματοποιούσε περιοδεία στην έδρα της Ε.Ε. τις ίδιες μέρες.    

Ακολουθεί η δήλωση του Ιλχάν Αχμέτ:
 «Η προσπάθεια μου για να φέρω την Θράκη και τα προβλήματα της στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων συνεχίστηκε σήμερα με την επίσημη συνάντηση που είχα με τον εκπρόσωπο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στενό συνεργάτη του προέδρου Γιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά. Είχα την ευκαιρία να αναπτύξω αναλυτικά στον κ. Σχοινά τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Θράκης και της Ροδόπης και να ζητήσω την πολιτική του στήριξη στην προσπάθεια μου για την αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας και την θωράκιση του εισοδήματος των καπνοκαλλιεργητών. Διαπιστώνω ότι ενώ υπάρχουν πόρτες ανοιχτές και καλές προθέσεις, η Θράκη δεν ακούγεται επαρκώς στις Βρυξέλλες. Είναι κάτι που μου επεσήμανε ο κ. Σχοινάς, ζητώντας παράλληλα στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Στην συνέχεια συνοδευόμενος σε αυτές μου τις επαφές από τον διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης, Στάθη Κεφαλίδη, έγινα δεκτός από τον διευθυντή του γραφείου αγροτικών υποθέσεων της Κομισιόν και στενό συνεργάτη του Επιτρόπου Γεωργίας, ΦιλΧόγκαν, Τάσο Χανιώτη. Μαζί του προσδιορίσαμε ένα νέο πλαίσιο στόχων για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος στην Θράκη που θα εξειδικευτεί με παρεμβάσεις μου το προσεχές χρονικό διάστημα. Κοινός τόπος των επαφών ήταν ότι υπάρχουν ανεξάντλητα περιθώρια και στην ΚΑΠ της τρέχουσας περιόδου αλλά και στην νέα που σχεδιάζεται τώρα για την ενίσχυση ορεινών, ημιορεινών, μειονεκτικών περιοχών με φανερούς δείκτες κοινωνικής υστέρησης και οικονομικών ανισοτήτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: