Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Η ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γουμερά στις Σάπες




Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 18 η πόλη μας είχε τη χαρά και την ευλογία να υποδεχθεί προ των πυλών της την ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γουμερά. Προερχόμενη από την Αργυρούπολη του Πόντου και τεθησαυρισμένη στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Μακρυνίτσας Σερρών, η Θεομητορική εικόνα  ήλθε να ξυπνήσει θύμισες της αλυσμόνιτης γλυκιάς  πατρίδας του Πόντου στους δικούς μας πρόσφυγες ποντίους, αλλά και να μοιράσει απλόχερα χάρη και ευλογία σε όλους τους ευβλαβείς  προσκυνητές της περιοχής, και να τεθεί προς ασπασμό και προσκύνηση για τέσσερεις συνολικά ημέρες στον Ιερό Ενοριακό Ναό των πολιούχων και εφόρων της πόλης μας, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Απαντώντας θετικά στην πρόσκληση του Αρχιερατικού Επιτρόπου Περιφερείας Σαπών Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Χρυσάνθου Θεοδωρίδη, η αδελφότητα της εκεί Ι. Μονής, προσκόμισε την σεπτή εικόνα, συνοδευόμενη από τον Πανοσιολωγιότατο Καθηγούμενο κ. Βαρθολομαίο με την τιμία συνοδεία του στις Σάπες το Σάββατο εσπέρας στις 6.30 μ.μ. Έμπροσθεν  του Δημαρχείου της πόλης ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Παντελεήμων, παρέλαβε το σεπτόν εικόνισμα, και με κάθε δέουσα εκκλησιαστική τάξη, συνοδεία πολυιερατικής πομπής, ιεροψαλτικού χορού, φιλαρμονικής ορχήστρας, και πλήθους ευσεβών και φιλαγίων πιστών, το μετέφερε στον Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .
Ακολούθησε Αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, συμμετεχόντων του δημάρχου κ. Σταυρίδη Iωάννη, του Αντιδημάρχου κ. Τσάτσα Χαράλαμπου , της πολιτευτού της Ν.Δ. Ελευθεριάδου Παρασκευής, του εκπροσώπυ τηε ελάσσονος αντιπολίτευση Μαυρίδη Μιλτιάδη, εκπροσώπων της στρατιωτικής ηγεσίας, των τοπικών αρχών των σωμάτων ασφαλείας, εκπροσώπων των τοπικών πολιτιστικών και μη συλλόγων, καθώς και πλήθους ευσεβών πιστών και προσκυνητών. Στο ιερόν κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων δανειζόμενος από την υμνογραφία της εκκλησίας τη φράση ‘’Ιδού πεπλήρωται η του Ισαίου πρόρρησις’’ και αρχίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο,  τόνισε τη σημαντικότητα του προσώπου της Παναγίας μας στην λογική ορθόδοξη λατρεία, και την ανάγκη σωτηρίας όλων μας από τις θερμές προς Κύριον πρεσβείες της . Μετά το πέρας της ακολουθίας του εσπερινού ακολούθησε παράθεση κεράσματος στην αίθουσα του Ι. Ναού.
Την επομένη, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 18, σε ίδιο κλίμα ευπρέπειας τελέστηκε και ο Αναστάσιμος Όρθος και Θ. Λειτουργία σύμφωνα με το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών, κατά το τέλος της οποίας ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος απηύθηνε  θείον κήρυγμα και ευχαρίστησε προσωπικώς τον Ιερό Καθηγούμενο π. Βαρθολομαίο και όλη την αδελφότητα της Ι. Μονής για την παραπάνω τιμή και ευλογία. Συνεχίζοντας το απόγευμα της ίδιας μέρας τελέστηκε Ιερά παράκληση στην Παναγία.
Το πρωί της Δευτέρας  01 Οκτωβρίου 18 τελέστηκε η ακολουθία του Ιερού ευχελαίου, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας υπό το μελιχρό φως των κεριών, κατά το μοναστικό τυπικό και με πρέπουσα κατάνυξη τελέστηκε  Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν της Παναγίας Γουμερά. Την Τρίτη 02 Οκτωβρίου 18 πρωί τελέστηκε και πάλι Ιερά παράκληση , ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας η ακολουθία των Χαιρετισμών στην Παναγία. Το πρωί της Τετάρτης 03 Οκτωβρίου 18, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή τους στην πόλη μας οι τίμιοι προσκεκλημένοι μαζί με το ιερό εικόνισμα αναχώρησαν για την Ιερά Μονή Παναγίας Γουμερά Μακρυνίτσας Σερρών, έχοντας δώσει σε όλους την ευκαιρία να γίνουν προσωπικοί δέκτες της χάριτος, της ευλογίας και του αγιασμού του παραπάνω ιστορικού προσκυνήματος, το οποίο ο Θεός οικονόμησε και μας επισκέφθηκε.  
Χ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: