Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Μαζί με το όνομα του Π. Τοποζλή να δοθούν και τα ονόματα του Γεωργίου Πολυχρονιάδη, του Πασχάλη Κωνσταντινίδη και του Μπάμπη Δαμνιανίδη σε οδούς του δήμου Μαρωνείας Σαπών


Ο θάνατος του Τάκη Τοπουζλή, εκπαιδευτικού με θητεία και στις Σάπες, δημάρχου Μαρωνείας τα έτη 2003-2006, προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στους κατοίκους του δήμου Μαρωνείας Σαπών και το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να δώσει σε μία οδό της Ξυλαγανής, το όνομά του.
Το γεγονός επαναφέρει παράλληλα στην επιφάνεια μία ανεκπλήρωτη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σαπών το έτος 2009 για ονοματοδοσία σε οδό των Σαπών του ονόματος του αποθανόντος δημάρχου Γιώργου Πολυχρονιάδη.

Παρότι τότε το δημοτικό συμβούλιο Σαπών ομόφωνα αποφάσισε τη μετονομασία της οδού Σοφοκλέους (από το κτηνιατρείο έως το Αστυνομικό Τμήμα) σε οδό Γεωργίου Πολυχρονιάδη, δυστυχώς η διαδικασίες κατόπιν δεν ολοκληρώθηκαν και έτσι 10 χρόνια μετά δεν έχει εκπληρωθεί η συγκεκριμένη υποχρέωση από πλευράς διοικήσεων του δήμου.
Η εφημερίδα μας αναφέρθηκε πολλές φορές στο ζήτημα, επισημαίνοντας την παράληψη και προτρέποντας τους διοικούντες να προχωρήσουν στην υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης.
Η υποχρέωση ενός τόπου, των αρχόντων και των πολιτών να μην ξεχνούν την ιστορία και να τιμούν αναγνωρίζοντας το έργο τους όσους κατάγονται αγωνίστηκαν και εργάστηκαν γιαυτόν μέσα από αιρετά αξιώματα είναι δεδομένη.
Με αυτό το  σκεπτικό προτείναμε πριν λίγα χρόνια να δοθεί και το όνομα του Πασχάλη Κωνσταντινίδη σε μία οδό των Σαπών καθώς και το όνομα του Μπάμπη Δαμνιανίδη, οι οποίοι κατάγονται από τον δήμο, διετέλεσαν βουλευτές Ροδόπης και βοήθησαν την περιοχή μας.
Θα πρέπει να υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι κατά τα έτη 1998-1999 έγιναν ανάλογες ενέργειες από την τότε δημοτική αρχή και τιμήθηκαν ο Δημήτρης Βραδέλης (βουλευτής Ροδόπης), ο Χρήστος Τσιτσώνης (δήμαρχος Σαπών), και ο Δημήτρης Καραθανάσης (δήμαρχος Σαπών), με την ονοματοδοσία οδών που φέρουν το όνομα τους στην πόλη.
Πιστεύουμε ότι τώρα είναι μια καλή ευκαιρία μαζί με τις διαδικασίες για την μετονομασία σε Παναγιώτη Τοπουζλή, οδού της Ξυλαγανής, να δοθούν τα ονόματα σε αντίστοιχες οδούς του Γιώργου Πολυχρονιάδη , του Πασχάλη Κωνσταντινίδη και του Χαράλαμπου Δαμνιανίδη.
Η υποχρέωση όλων μας στη διατήρηση της μνήμης, στην αναγνώριση του έργου των αιρετών και απέναντι στην ιστορία αυτού του τόπου είναι μεγάλη και η αποφάσεις των τοπικών αρχών για τις συγκεκριμένες ονοματοδοσίες είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν.
Ας γίνει όμως σύντομα και ολοκληρωμένα…!

Δεν υπάρχουν σχόλια: