Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Σε διεθνές φεστιβάλ στο Μαβροβούνι ο σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης

14-5-1997                Ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης είχε προσκληθεί να παραστεί σε διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ στη Μπούντβα του Μαυροβουνίου από τις 25 έως τις 29 Αυγούστου 2018 που διοργάνωνε η Cultural Art SocietyBraid” του WAAF (World Art Association of Festivals) και περιλάμβανε δύο εμφανίσεις του συλλόγου στην Μπούντβα και στο Μπάρ (Αντιμπάρι). Έτσι αφού αποδεχτήκαμε την πρόσκληση αναχωρήσαμε στις 24/8/2018 για το Μαυροβούνιο οδικώς μέσω Αλβανίας.
            Από τους διοργανωτές στις 26/8 πληροφορηθήκαμε την παρουσία στο φεστιβάλ τουρκοκυπριακής φολκλορικής ομάδας από την κατεχόμενη Λευκωσία. Τους ενημερώσαμε ότι δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα να συμμετέχουμε από κοινού σε ένα πολιτιστικό φεστιβάλ με ένα γκρουπ προερχόμενο από την τουρκοκυπριακή κοινότητα της Κύπρου, πλην όμως, τονίσαμε ταυτόχρονα ότι θα θεωρήσουμε προσβολή για το σύλλογο, την ιστορία του αλλά και την χώρα μας, εάν εμφανιστεί η ομάδα αυτή ως «εκπρόσωπος» του ψευδοκράτους του Ντενκτάς και υψώσει στις εκδηλώσεις την σημαία του. Αναφέραμε εκτενώς ότι το ψευδοκράτος του Ντενκτάς είναι δημιούργημα των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο, ότι δεν χαίρει καμίας διεθνούς αναγνώρισης παρά μόνο από την Τουρκία και πως ούτε το Μαυροβούνιο έχει αναγνωρίσει το τουρκικό ψευδοκράτος. Έτσι σε όλους τους τόνους ενημερώσαμε από πριν τους διοργανωτές ότι τυχόν έκνομες πολιτικές ενέργειες από την μεριά τους και από την μεριά των τουρκοκυπρίων θα σήμαναν ταυτόχρονα και την αποχώρησή μας από το φεστιβάλ.
            Για τα παραπάνω ενημερώσαμε την Ελληνική Πρεσβεία στην Ποντκόριτσα του Μαυροβουνίου αλλά και τον Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων Καρδίτσας που μετείχε στο φεστιβάλ.  Και ο Σύλλογος από την Καρδίτσα αμέσως τάχθηκε στο πλευρό μας υιοθετώντας την ίδια σθεναρή θέση.
            Στις 27/8 το απόγευμα, πριν την έναρξη της φεστιβαλικής παρέλασης ενημερώσαμε και πάλι τους διοργανωτές για την κοινή και ομόφωνη απόφαση των δύο συλλόγων να μην αποδεχτούμε να συμμετέχουμε σε ένα φεστιβάλ που θα προσέβαλε την Κυπριακή Δημοκρατία, τον ελληνισμό και την ιστορία του. Οι διοργανωτές αδιαφόρησαν, η τουρκοκυπριακή ομάδα σήκωσε την σημαία του ψευδοκράτους κι έτσι οι δύο σύλλογοι ομόφωνα και ομόθυμα καταγγείλαμε την προκλητική συμπεριφορά των τουρκοκυπρίων αλλά και των διοργανωτών κι αποχωρήσαμε από την παρέλαση και το φεστιβάλ.
            Ακολούθως παρελάσαμε οι δύο σύλλογοι μόνοι μας περήφανα στον παραλιακό δρόμο της Μπούντβα και στο ιστορικό κέντρο της πόλης, παρουσιάσαμε τους χορούς μας, τα τραγούδια μας και τις παραδόσεις μας, τιμώντας την ελληνική σημαία που κρατούσαμε και οι δύο σύλλογοι. Αισθανθήκαμε δε δύο φορές πιο περήφανοι διαπιστώνοντας τις θερμές εκδηλώσεις και το χειροκρότημα του κόσμου που στάθηκε δίπλα μας.
            Εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε ότι οι επίσημες Αρχές του Μαυροβουνίου αποστασιοποιήθηκαν από κάθε συνδρομή προς το φεστιβάλ, αποδυναμώνοντάς το – μαζί με την ελληνική αποχώρησή – ακόμη περισσότερο.
            Σε όλες τις ενέργειες κι αποφάσεις μας ως Σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης αλλά και την αντιμετώπιση των απειλών που δεχτήκαμε από τους διοργανωτές, είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση του ακόλουθου για τα πολιτιστικά της Ελληνικής Πρεσβείας στο Μαυροβούνιο κου Γεράσιμου Χριστάτου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: