Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

«Ευχές για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς Προχωράμε με σταθερά βήματα» από τον Δημήτρη Ρίζο

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται τα σχολεία της χώρας από αύριο Τρίτη, για να υποδεχθούν όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Για ακόμη μία χρονιά τα σχολεία μας θα ανοίξουν με τα βιβλία, τους δασκάλους και τους καθηγητές στη θέση τους, χωρίς σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Δεδομένα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δυστυχώς, δεν ήταν καθόλου αυτονόητα.

Ο φετινός αριθμός ρεκόρ προσλήψεων 19.480 αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριντην έναρξη της σχολικής χρονιάς, αποτελεί το εχέγγυο για την όσο το δυνατόν ομαλότερη και καλύτερη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων της χώρας από την πρώτη στιγμή. Να αναφέρω ενδεικτικά ότι κατά την σχολική περίοδο 2014-2015, μόλις 2.995 είχαν τοποθετηθεί στη θέση τους πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Αυτό δείχνει ότι γίνεται καλή δουλεία και υπάρχει σωστός προγραμματισμός από το Υπουργείο Παιδείας.
Αντίστοιχα θετικά μηνύματα υπάρχουν και για τον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής στην εκπαίδευση, όπου ήδη έχουν ολοκληρωθεί 8.941 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού, τη στιγμή που παλαιότερες χρονιές αυτός ο αριθμός ήταν πολύ μικρότερος (6.308 προσλήψεις για όλη τη σχολική χρονιά 2014-2105).
Στην περιφέρεια του Έβρου έχουν ήδη τοποθετηθεί πάνω από 140 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε Α/βάθμια, Β/βάθμια εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή. Όποια νέα κενά ή ελλείψεις προκύψουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είναι βέβαιο πως θα καλυφθούν το συντομότερο.
Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η τροποποιημένη Υπουργική Απόφαση που θα εντάσσει επιπλέον 200 σχολικές μονάδες στην κατηγορία των Δυσπρόσιτων περιοχών. Επιπλέον μόλις προχθές ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα γίνουν 4.500 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή στα δημόσια σχολεία. Προφανώς στον τομέα των μόνιμων προσλήψεων πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη και είναι βέβαιο πως αυτή είναι και η πρόκληση που θα κληθεί να φέρει εις πέρας η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το επόμενο διάστημα.
Η κανονικότητα στην εκπαίδευση κατακτιέται: χρονιά τη χρονιά, βήμα το βήμα, σκαλί το σκαλί. Και αυτή η χρονιά σηματοδοτεί μια νέα αρχή στα δεδομένα της Παιδείας. Χώρος για εφησυχασμό δεν υπάρχει.
Εύχομαι ολόψυχα καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και στους γονείς.
Ας εργαστούμε όλοι για ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς, που προάγει αρχές και αξίες, που παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σε ένα περιβάλλον συνεργασίας και αλληλοβελτίωσης.

Καλή σχολική χρονιά!
Ρίζος Δημήτρης,
Βουλευτής Ν. Έβρου







Δεν υπάρχουν σχόλια: