Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Το φαινόμενο της πυρκαγιάς στην Αττική να προβληματίσει και να τεθούν σε ετοιμότητα άμεσα οι τοπικοί φορείς



Η τραγωδία στην Αττική ύστερα από τη φονοική πυρκαγιά που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες συνάνθρωποί μας, να τραυματιστούν εκατοντάδες, να αγνοούνται πάρα πολλοί και να καταστραφούν οικίες, καταστήματα και δάση, δεν πρέπει να μας αφήνει καθόλου αδιάφορους στην περιοχή μας.

Και δεν εννοούμε φυσικά την ανθρώπινη πλευρά του θέματος, η οποία είμαστε σίγουρη ότι έχει αγγίξει τους πάντες.
Εννοούμε την πρακτική πλευρά, την ωμή πραγματικότητα και την ρεαλιστική αντιμετώπιση του θέματος προσαρμοσμένο στα τοπικά δεδομένα.
Μπορεί η Αττική να απέχει πολλά χιλιόμετρα από την Θράκη, αλλά οι πληγείσες περιοχές έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις δικές μας περιοχές, που είναι γεμάτες από βλάστηση αλλά χωρίς υποδομές και μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών .
Ήδη στο γειτονικό δήμο Αλεξανδρούπολης έγινε σύσκεψη, εντοπίστηκαν προβλήματα τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα και άρχισαν να γίνονται σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.
Το ίδιο θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και στο δήμο Μρωνείας Σαπών που διαθέτει μία παραλιακή ζώνη 25 χιλιομέτρων με πολύ βλάστηση, με οικισμούς γεμάτους δέντρα και φυτά, με βουνά, θαμνώδεις εκτάσεις, το δάσος της Μαύρης Πεύκης και πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικών εκτάσεων.
Θα πρέπει να ζητηθεί οπωσδήποτε η αναβάθμιση των Πυροσβεστικών υπηρεσιών της περιοχής, να γίνουν ζώνες πυρασφάλειας, να συντηρηθούν δρόμοι διαφυγής και να χαραχθούν νέοι, να καθαριστούν θαμνώδης και δασώδης εκτάσεις, να εξασφαλισθούν διέξοδοι σε ασφαλή σημεία, να συντηρηθούν μηχανήματα και οχήματα, να συντηρηθούν οι παλιοί και να τοποθετηθούν νέοι πυροσβεστικοί κουρνοί, να υπάρξει ενημέρωση στο κοινό, ένα συγκεκριμένο σχέδιο άμεσων εκκενώσεων, δίοδοι στις επαρχιακές οδούς και ότι άλλο είναι χρήσιμο και απαραίτητο για ανάλογες περιπτώσεις.
Εν τέλει το φαινόμενο της Αττικής να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή και να διδάξει σε όλους τους τοπικούς αρμόδιους και σε κάθε υπεύθυνο στην περιοχή μας ότι πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα και σχεδιασμός για να μη ζήσει η περιοχή μας αυτό που σνέβει εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: