Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Ξεκίνησε η λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας

 
Μετά από μια περίοδο πιλοτικής εφαρμογής του νέου συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-Ticketing) και ελέγχου πρόσβασης επισκεπτών  σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες και επίσημη λειτουργία του νέου συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αφού είχε προηγηθεί νωρίτερα η εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού.


Στο αρχικό στάδιο του έργου προβλέπεται να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία που σημειώνεται η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα (Ακρόπολη, Κνωσός, ιστορικό κέντρο Αθήνας, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης) ενώ στη συνέχεια – σε δεύτερη φάση -  το μέτρο είναι βέβαιο πως θα επεκταθεί σχεδόν στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας.

Με την χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου  υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια, έλεγχος και καταπολεμούνται φαινόμενα «εισιτηριοδιαφυγής». Παράλληλα το σύστημα αγοράς εισιτηρίων γίνεται πιο εύκολο και πιο φιλικό για τα εκατομμύρια των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας μας, ιδιαίτερα από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας αγοράς εισιτηρίων μέσω διαδικτύου που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από μέρα σε μέρα.

Είναι απορίας άξιο πραγματικά το γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θέλησαν ποτέ μέχρι σήμερα να προχωρήσουν στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία μιας χώρας σαν τη δική μας, με τόσους επισκέψιμους χώρους, με τόσα μουσεία. Μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλέσει αυτή η απραξία.

Θυμίζω ενδεικτικά τι αποκάλυψε, όχι πολύ καιρό πριν, η έναρξη εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα (Μετρό, Τραμ κτλ) όπου αποκαλύφθηκε εκτεταμένη «εισιτηριοδιαφυγή» και συγκεκριμένα κυκλώματα που λυμαίνονταν τον χώρο των συγκοινωνιών ήδη από το 2012 – οι υποθέσεις βρίσκονται όλες στην δικαιοσύνη – με αποτέλεσμα το Δημόσιο να ζημιώνεται με εκατομμύρια.Δεν υπάρχουν σχόλια: