Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Να αξιοποιηθεί το φράγμα του Ιασίου και για υδροδότηση στο δήμο Μαρωνείας -Σαπών



Η ολοκλήρωση του φράγματος του Ιασίου είναι πλέον βέβαιη.
Αυτό αποδεικνύεται από την πρόσφατη δημοπράτηση της τελευταίας φάσης του έργου, ύψους 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή των εργασιών ολοκλήρωσής του, η οποία ανέδειξε μάλιστα και τον προσωρινό ανάδοχό του.

Το ζητούμενο τώρα είναι, το συγκεκριμένο έργο εκτός από τους τομείς της άρδευσης, του τουρισμού, της οικολογίας και του περιβάλλοντος, να αξιοποιηθεί και για την υδροδότηση της πόλης των Σαπών καθώς και των γύρω οικισμών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε αυτόν τον τομέα.
Στον συγκεκριμένο τομέα οι διοικούντες στο δήμο Μαρωνείας Σαπών θα πρέπει αν ακολουθήσουν το παράδειγμα του δήμου Κομοτηνής, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα στην ύδρευση όσα αυτά που αντιμετωπίζουν οι Σάπες και συνολικότερα ο δήμος Μαρωνείας Σαπών.
Για την ιστορία:
«Ποιότητα, ποσότητα και οικονομία στην υδροδότηση του Δήμου Κομοτηνής ότι θα εξασφαλίζει η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ μέσω του φράγματος Γρατινής. Στην κατεύθυνση αυτή προχωράει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να το πετύχει, με την τελευταία να αφορά στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Υδροδότηση Δήμου Κομοτηνής από το Φράγμα Γρατινής» από την Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. "Αυτό ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για να πάρει έγκριση η τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων του φράγματος Γρατινής από το υπουργείο και να γίνει και υδρευτικό", αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου σχετικά με την παραπάνω εξέλιξη και σημειώνει "ζητήθηκε η γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου, όπως και αντίστοιχα της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης. Με αυτήν την τροποποίηση και καθώς έχουμε έτοιμη την μελέτη είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε πρόταση σε οποιαδήποτε πρόσκληση βγει για να γίνει η κατασκευή του αγωγού που θα τροφοδοτήσει την πόλη με νερό, ώστε να αποδεσμευτούμε από περίπου 20 γεωτρήσεις".
Πεποίθηση του κου Καρασταύρου είναι ότι με το "έργο αυτό σε συνδυασμό με το καινούργιο υδραγωγείο θα δώσουμε πέρα από ποιοτικό νερό και επαρκή ποσότητα νερού, με όρους εξοικονόμησης για το περιβάλλον»
Το καλύτερο παράδειγμα και το καλύτερο πειστήριο είναι αυτό.
Η γειτονική Κομοτηνή προχωρά με σταθερά βήματα και το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι Σάπες :
1. Να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες ώστε το φράγμα Ιασίου να γίνει υδρευτικό
2. Να γίνουν τώρα, μαζί με το έργο ολοκλήρωσης και οι απαιτούμενες υποδομές για την σύνδεση των αναγκαίων υδρευτικών έργων.
3. Να ξεκινήσουν οι μελέτες ώστε με την πρώτη ευκαιρία το έργο μαζί με μια νέα επαρκή δεξαμενή να κατασκευαστούν άμεσα.
4. Να αναζητηθούν προγράμματα στα οποία θα ενταχθεί ένα τέτοιο έργο
Αυτή θα είναι η ενδεδειγμένη και η μοναδική λύση που θα προσφέρει για τις Σάπες επαρκή ποσότητα, ποιότητα νερού με όρους εξοικονόμησης για το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: