Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Καμία Γαλάζια Σημαία και φέτος στις παραλίες του δήμου Μαρωνείας-Σαπών - 4 για τις παραλίες του δήμου Κομοτηνής και 21 σε όλη την περιφέρεια ΑΜΘ


Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών. Με 519 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 89 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», έλαβε στο Παράλιο Άστρος, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.
Στο νομό Ροδόπης δόθηκαν τέσσερις γαλάζιες σημαίες σε παραλίες του Δήμου Κομοτηνής, Αρωγή, Μέση, Φανάρι/Camping, Φανάρι/Ιουλία. Στο νομό Έβρου δόθηκαν δύο γαλάζιες σημαίες στη Δημοτική Πλαζ Αλεξανδρούπολης και Κυανή Ακτή. Στο νομό Ξάνθης δόθηκαν πέντε γαλάζιες σημαίες: Δήμος Τοπείρου: Εράσμιο και Μάγγανα. Δήμος Αβδήρων: Άβδηρα/Πόρτο Μόλο, Μάνδρα, Μυρωδάτο. Στο νομό Καβάλας δόθηκαν 11 γαλάζιες σημαίες: Δήμος Νέστου: Αμμόγλωσσα-Κεραμωτή 1, Αμμόγλωσσα-Κεραμωτή 2. Δήμος Καβάλας: Καλαμίτσα, Μπάτης, Περιγιάλι. Δήμος Παγγαίου: Αμμόλοφοι, Νέα Ηρακλείτσα, Νέα Πέραμος, Ορφάνι, Οφρύνιο/Τούζλα, Σαρακήνα. Στην περιφερειακή ενότητα Θάσου δόθηκαν τρεις γαλάζιες σημαίες: Μακρύαμμος, Πευκάρι 2/Alexandra Beach, Πρίνος Δασύλιο 2/Ilio Mare Beach.
Δυστυχώς όπως αποδεικνύεται ο μοναδικός παραθαλάσσιος δήμος της περιφέρειας ΑΜΘ, παρότι διαθέτει 25 χιλιόμετρα παραλία, που δεν πήρε και φέτος ούτε μία γαλάζια σημαία, είναι ο δήμος Μαρωνείας-Σαπών.
Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα μεγάλο μειονέκτημα για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου, το οποίο σε συνδυασμό και με το μη χαρακτηρισμό καμίας παραλίας του ως πολυσύχναστη, μειονεκτεί σημαντικά έναντι άλλων παραθαλάσσιων περιοχών.
Μειονεκτεί σημαντικά και παρατεταμένα δημιουργώντας προβληματισμούς και μειονεκτήματα για το τι είδους ανάπτυξη θέλουν οι ιθύνοντες στο δήμο και πως σκοπεύουν οι διοικούντες να αξιοποιήσουν την θάλασσα και τις παραλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: