Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας, κ.Petro Poroshenkoστο Οικουμενικό Πατριαρχείο Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε τη Δευτέρα του Πάσχα, 9Απριλίου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Petro Poroshenko, ο οποίος έγινε δεκτός με τις τιμές που προβλέπει το Πατριαρχικό Πρωτόκολλο.

ΟΠρόεδρος κ.Poroshenko, ο οποίος συνοδευόταν απότον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεώς της Ουκρανίας, κ. Gennadiy Zubko, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. PavloKlimkin, πολυμελές κλιμάκιο συνεργατών του και τον Πρέσβη της χώρας του στην Άγκυρα κ. Andriy Sybiga, έγινε εγκαρδίως δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.


Ο Εξοχ. Πρόεδρος εξέφρασε τις θερμές ευχές του για την εορτή του Αγίου Πάσχα στον Παναγιώτατο, ο οποίος έδωσε τις ευλογίες του και τις ευχές της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στον κ.Poroshenkoαλλά και προς όλο τον Ουκρανικό λαό.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, στο Πατριαρχικό Γραφείο, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και το της ιδρύσεως Παρεκκλησίου μέσα στην Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Άγκυρα, καθώς και το θέμα της εξυπηρετήσεως των θρησκευτικών αναγκών των Ουκρανών που ζουν στην Τουρκία. Συναφώς υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ την ημέρα του Πάσχα μετέβη κατόπιν παρακλήσεως στην Μαρμαρίδα όπου ζουν αρκετοί Ουκρανοί και τέλεσε τη θεία λειτουργία γι’ αυτούς, μεταφέροντας τους τις πασχαλινές ευχές και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Στη συνάντηση παρέστησαν εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι Μητροπολίτες Γέρων Περγάμου Ιωάννης, Προύσης Ελπιδοφόρος, Σμύρνης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ και ο Αρχιγραμματέας, Αρχιμ. Ιωακείμ.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και οι συνεργάτες του παρακάθησαν σε γεύμα στην Πατριαρχική τράπεζα.

Αμέσως μετά, στην Αίθουσα του Θρόνου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Poroshenko, έθεσε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της καταστάσεως των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, για τους οποίους είπε ότι προσεύχεται ιδιαιτέρως αυτές τις  άγιες ημέρες. Παρακάλεσε δε τον Εξοχ.Πρόεδρο να κάνει και αυτός από την πλευρά του ό,τι μπορεί για τη βελτίωση της θέσεώς τους, ώστε να ζήσουν πλέον με ειρήνη και ασφάλεια στον τόπο τους.

Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνόδευσε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στο προσκύνημά του στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπουκαι ενημερώθηκε από τον Δευτερεύοντα των Πατριαρχικών Διακόνων Νήφωναγια την ιστορία του και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν. Ο Εξοχ.Πρόεδρος προσευχήθηκε ιδιαιτέρως μπροστά στη στήλη της Φραγγελώσεως, δηλαδή στην Κολόνα επί της οποίας ο Χριστός μαστιγώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: